Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστολή Γκρούεφσκι σε Λ. Παπαδήμο

Ζητάει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ παράλληλα με τις διαβουλεύσεις για το όνομα

Την απόφασή του επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας αναμένεται να ανακοινώσει στις 5 Δεκέμβρη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, η απόφαση της Χάγης αναμένεται να είναι καταδικαστική για την Ελλάδα. Η υπόθεση αφορά προσφυγή των Σκοπίων για παραβίαση από την Ελλάδα της ενδιάμεσης συμφωνίας, απ' αφορμή του βέτο με το οποίο απείλησε η Ελλάδα, αν σε προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι συζητιόταν η ένταξη της ΠΓΔΜ.

Εν αναμονή της απόφασης και ενόψει του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε επιστολή προς τον Λ. Παπαδήμο, σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΓΔΜ και ΕΕ. Ο Γκρούεφσκι διαφημίζει τις αντιλαϊκές ανατροπές στη χώρα του, ισχυρίζεται ότι αυτές αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία «για τρίτη κατά σειρά χρονιά προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ» και καλεί τον Ελληνα πρωθυπουργό «να συμβάλει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών διαδικασιών για την ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της περιοχής» των Βαλκανίων.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μιας χώρας με την ΕΕ μπορεί από μόνη της να λειτουργήσει θετικά για την υπέρβαση των «διμερών διαφορών» μεταξύ μίας χώρας - μέλους της ΕΕ και μίας υποψήφιας προς ένταξη, χώρας και προτείνει η ΠΓΔΜ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις παράλληλα με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ