Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτωχότερος ο Ελληνικός Κινηματογράφος

«Εφυγε» ο Ντίνος Κατσουρίδης

Ενα σημαντικό «κεφάλαιο» του ελληνικού κινηματογράφου «έκλεισε» με το θάνατο, χθες στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» όπου νοσηλευόταν, του σκηνοθέτη Ντίνου Κατσουρίδη.

Κινηματογραφιστής με όλη τη σημασία της λέξης, ο Κατσουρίδης θήτευσε σε όλες τις βασικές θέσεις της δημιουργίας μιας ταινίας: Σκηνοθεσία, μοντάζ, εικονοληψία, διεύθυνση φωτογραφίας, σενάριο. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1927. Η δεκαετία του '50 τον βρίσκει σπουδαστή σκηνοθεσίας στη Σχολή Σταυράκου. Η πρώτη του επαγγελματική επαφή με τον κινηματογράφο ήταν ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Πικρό ψωμί» και λίγο αργότερα ως τεχνικός στο «Αμάρτησα για το Παιδί μου». Ακολουθούν οκτώ δημιουργικά και παραγωγικά χρόνια στη «Φίνος Φιλμ» όπου εργάζεται σαν οπερατέρ και φωτογράφος πλατό σε 21 ταινίες και συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου εκείνης της εποχής: Σακελλάριος, Αυλωνίτης, Λογοθετίδης, Σταυρίδης, Τζαβέλλας.

Η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα έγινε με τη μεταφορά στον κινηματογράφο του θεατρικού έργου «Είμαι αθώος» και ακολούθησε το «Εγκλημα στα παρασκήνια». Στις μεγάλες επιτυχίες της εποχής συγκαταλέγεται και η εκπληκτική ταινία «Της κακομοίρας».

Ιδιαίτερα σημαντική στην καριέρα και των δύο ήταν η συνεργασία του Κατσουρίδη με τον Θανάση Βέγγο σε εννέα ταινίες από το 1970 έως το 1982. Ταινίες όπως «Θανάση πάρε τ' όπλο σου» και «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», «Ενας Βέγγος για όλες τις δουλειές», «Ο Θανάσης, η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα», «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση», «Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι», «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», «Βέγγος ο τρελός καμικάζι», κ.ά. αποτελούν σημεία αναφοράς για την ελληνική κινηματογραφία.

Ο Ντίνος Κατσουρίδης ασχολήθηκε πολύ με την κινηματογραφική φωτογραφία και συνέβαλε στην ποιοτική εξέλιξή της με τις ταινίες: «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (1955), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Μια ζωή την έχουμε!» (1958), «Ο Ηλίας του 16ου» (1959), «Αλίμονο στους νέους» (1961), «Εταιρεία θαυμάτων» (1962), «Δόκτωρ Ζι- Βέγγος», «Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ (επιχείρησις: Γης Μαδιάμ)» 1969, «Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ» 1973), «Ο έρωτας του Οδυσσέα», «Ησυχες μέρες του Αυγούστου» κ.ά. Από το 1952 και μέχρι το 2007 ασχολήθηκε και με το μοντάζ πολλών ταινιών.

Η πολιτική κηδεία του Ντίνου Κατσουρίδη θα γίνει αύριο, 3.30 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ