Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προπομπός κλιμάκωσης ο γαλλικός ιμπεριαλισμός

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την πρώτη νύξη ενδεχόμενης άμεσης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, υπό τη μορφή επιβολής «ανθρωπιστικής ζώνης», έκανε, χθες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «νόμιμο συνομιλητή εκ μέρους του συριακού λαού» το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (στο οποίο συμμετέχουν αρκετές, αλλά όχι όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με κυρίαρχη την παρουσία των ισλαμιστικών δυνάμεων και των «Αδελφών Μουσουλμάνων»). Εχει ενδιαφέρον ότι οι δηλώσεις αυτές του Αλέν Ζιπέ, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει ότι θα θέσει το ζήτημα της «ανθρωπιστικής ζώνης» ή της δημιουργίας «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Συρία στην ΕΕ και σε άλλες σύμμαχες χώρες, ακόμη και στον ΟΗΕ, δε συνοδεύονται από επίσημη αναγνώριση του Συμβουλίου ως εκπροσώπου του συριακού λαού, καθώς το Παρίσι «μιλά» και με τη Δαμασκό. Επίσης, δεν έχει γίνει γνωστό να έχει διατυπωθεί σχετικό αίτημα από το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο.

Οι νύξεις αυτές του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών ήρθαν να προστεθούν στις διαρροές που αποδίδονται σε μέλη και σε στελέχη του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που διατείνεται ότι αποτελείται από Σύρους λιποτάκτες που έχουν συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με τις οποίες «η δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία εντός συριακού εδάφους, θα αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη για να ηττηθεί τελικά ο συριακός στρατός». Η Τουρκία έχει προσφέρει καταφύγιο σε αυτούς τους ένοπλους, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Α. Γκιουλ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο, χαρακτήρισε «δρόμο χωρίς επιστροφή» την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Συρία. Επεσήμανε κατηγορηματικά ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η κατάσταση αυτή να οριστεί με θρησκευτικά ή δογματικά ή φυλετικά δεδομένα, γιατί τότε ολόκληρη η περιοχή θα βυθιστεί στο αίμα», καταλήγοντας ότι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας της Συρίας είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ολα αυτά, βέβαια, δεν αποκλείουν τις έμμεσες επεμβάσεις είτε με τη μορφή σκληρότερων κυρώσεων είτε με την ενίσχυση και απροκάλυπτη βοήθεια αντικαθεστωτικών οργανώσεων, όπως η Τουρκία ήδη πράττει προκλητικά.

Σήμερα, και ενώ οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές Χάμα και Χομς, συνεδριάζει εκ νέου ο Αραβικός Σύνδεσμος για να αποφασίσει αν και ποιες κυρώσεις θα επιβάλει στη Συρία, την οποία κατηγορεί ότι δεν εφάρμοσε το σχέδιο αποκλιμάκωσης που υπέγραψε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ