Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΞΥΛΟΥ
Αντίσταση στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου

Σε οργανωμένη στάση πληρωμής των χαρατσιών καλεί το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Ξύλου (ΠΟΒΣΞ), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις αγωνιστικές δυνάμεις να βγαίνουν ενισχυμένες. Στο ψήφισμα του Συνεδρίου σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όλα τα σωματεία σε οργανωμένη στάση πληρωμών των χαρατσιών. Είναι χρέος των σωματείων να υπερασπιστούν τον κάθε συνάδελφο που αδυνατεί να πληρώσει. Εχουμε καθήκον να οργανώσουμε την αντίσταση μπροστά στην απειλή διακοπής του ρεύματος, μπροστά στην αδυναμία να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες της οικογενείας του. Καταδικάζουμε όλες τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε θετικές αποφάσεις δικαστηρίων».

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., με επικεφαλής άνθρωπο των τραπεζών, έρχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για βίαιη ανακατανομή του εισοδήματος σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Αποτελεί ελιγμό των μονοπωλίων για να ανακόψει την ορμή των λαϊκών αγώνων και την αντίσταση στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα». Σχετικά με την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, το Συνέδριο σημειώνει στο ψήφισμά του: «Την στιγμή που τα προβλήματα οξύνονται, η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Επιλέγει τον δρόμο του "κοινωνικού διαλόγου" με την κυβέρνηση, συμβιβάζεται με τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές. Αρνείται τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τα σοβαρά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Η πρόσφατη απεργία έγινε κάτω από την πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων, μετά από ένα μεγάλο διάστημα απραξίας και δεν σχεδιάζεται καμιά παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων».

Σε αντιδιαστολή, επισημαίνεται ότι «μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η ΠΟΒΣΚΞ πρωτοστάτησε και συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΕΒΕ. Εχει πάρει μέρος σε πλήθος κινητοποιήσεις και θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο το επόμενο διάστημα για όλα τα προβλήματα των βιοτεχνών του ξύλου. Θα συνεχίσει να καλεί όλα τα σωματεία της δύναμής της, όλους τους συναδέλφους βιοτέχνες, σε αγώνες με στόχο την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα και την αγωνιζόμενη φτωχή αγροτιά, ενάντια στα μονοπώλια και την πολιτική των κυβερνήσεων».

Στο ψήφισμα αναφέρεται ως συμπέρασμα του Συνεδρίου ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοτέχνες του ξύλου οξύνθηκαν το προηγούμενο διάστημα: «Η οικονομική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η οικοδομική δραστηριότητα κατέρρευσε. Το λαϊκό εισόδημα συρρικνώθηκε, με συνέπεια να λιγοστέψουν οι δουλειές και αυτές που απέμειναν να πληρώνονται με χειρότερους όρους. Συνεχίζεται η συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια εξαιτίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν στη χώρα όλες οι κυβερνήσεις. Οι εισαγωγές από χώρες με φθηνά εργατικά χέρια πολλαπλασιάστηκαν σε βάρος του ελληνικού επίπλου. Η οικονομική κρίση χειροτερεύει με γρήγορους ρυθμούς την κατάσταση της βιοτεχνίας επίπλου». Παράλληλα, γίνεται εκτενής αναφορά στα γενικότερα προβλήματα, ασφαλιστικά, ακρίβειας, Υγείας, Παιδείας, καθώς και στις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ