Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ο στρατός ρίχνει στο «ψαχνό»

Από τις συγκρούσεις στο Κάιρο
Από τις συγκρούσεις στο Κάιρο
ΚAΪΡΟ.--

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο όπου, αργά χτες, σύσσωμη η μεταβατική κυβέρνηση, που είχε αναλάβει μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ από την εξουσία, υπέβαλε την παραίτησή της στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, υπό το βάρος των κλιμακούμενων συγκρούσεων μεταξύ στρατού - διαδηλωτών, οι οποίες μαίνονται από το Σάββατο όχι μόνο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.780 έχουν τραυματιστεί στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, στο Σουέζ, στο Ασουάν και στην Αλεξάνδρεια.

Τα επεισόδια ξέσπασαν το Σάββατο όταν ο στρατός προσπάθησε ν' απομακρύνει από την πλ. Ταχρίρ τους διαδηλώνοντες ενάντια στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που κατηγορείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα ότι δεν έχει πρόθεση να παραδώσει τα ηνία της χώρας σε μια πολιτική εξουσία. Εννιά μήνες μετά από την εκδίωξη Μουμπάρακ, υπό το βάρος των λαϊκών διαδηλώσεων, και σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού από μερίδες της αστικής τάξης, ο στρατός, ουσιαστικά, έχει μετατραπεί σε νέο καθεστώς.

Στην καταστολή των τελευταίων ημερών διαδηλωτές δέχτηκαν «βροχή» από δακρυγόνα και αληθινά πυρά, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα νεκροτομεία και τα νοσοκομεία. Ολο και μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών ζητούν πλέον την άμεση αποχώρηση του στρατού από την εξουσία, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αδιάβλητο και την αξιοπιστία του πρώτου γύρου βουλευτικών εκλογών που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ