Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Πορτογαλίας

Από την μεγάλη διαδήλωση στην Λισαβόνα στις 11 Νοέμβρη
Από την μεγάλη διαδήλωση στην Λισαβόνα στις 11 Νοέμβρη
Νέα μαζική απάντηση στη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα της λιτότητας που προωθούν όλα τα αστικά κόμματα στην Πορτογαλία ετοιμάζονται να δώσουν την ερχόμενη Πέμπτη 24 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι με τη γενική απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Πορτογαλίας. Πρόσφατα, ψηφίστηκε, σε πρώτη ανάγνωση, ο προϋπολογισμός του 2012, ο οποίος ξεπερνά τα αντεργατικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με ΕΕ και ΔΝΤ με το αντίστοιχο μνημόνιο. Το κείμενο υιοθετήθηκε χωρίς αντιδράσεις, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο διαθέτει πλειοψηφία 132 εδρών σε σύνολο 230. Το «αντιπολιτευόμενο» «Σοσιαλιστικό Κόμμα» που διαθέτει 74 έδρες απείχε από την ψηφοφορία, αιτιολογώντας ότι η αποχή «είναι μια ψήφος για τη συνέχιση της πορείας της χώρας στην Ευρωζώνη».

Η νέα αντεργατική επίθεση με τον προϋπολογισμό προβλέπει αυξήσεις φόρων στα προϊόντα, στα εισοδήματα και τα ακίνητα και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίες απολαβές άνω των 1.000 ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα, θεσπίζεται η ημερήσια αύξηση του ωραρίου κατά 30 λεπτά, με μείωση των υπερωριών και εθνικών εορτών, ενώ έρχονται και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και διευκολύνσεις στους καπιταλιστές στις απολύσεις.

Να αναδείξουμε την αναγκαιότητα αποδέσμευσης από την ΕΕ, μονομερούς διαγραφής του χρέους με λαϊκή εξουσία

Στο μήνυμα αλληλεγγύης προς την εργατική τάξη της Πορτογαλίας η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ, σημειώνει:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία αλλά και στην ΕΕ, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματός μας για το χαρακτήρα, τα αίτια και το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης, τις συνέπειες που έχει για το λαό και την προσπάθεια των καπιταλιστών, πέρα από τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, να τη διαχειριστούν προς όφελός τους.

Οποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει την πολιτική που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται σ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, την τελευταία δεκαπενταετία.

Αυτήν τη στρατηγική υπηρετούσαν και υπηρετούν ενιαία τα μονοπώλια, οι κυβερνήσεις, τα κόμματά τους (σοσιαλδημοκράτες, νεοφιλελεύθεροι) που στη χώρα μας συγκρότησαν κυβέρνηση "μαύρου μετώπου" ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, καθώς η ηγεσία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Μπροστά στα αδιέξοδα που γεννά η κρίση, με τη βία σήμερα επιβάλλουν το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο, μετατρέποντας σε κόλαση τη ζωή της εργατικής οικογένειας. Στόχο έχουν, τη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης, την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, για να διασφαλισθούν νέες διέξοδοι επένδυσης του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Η συνεχής κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, οδηγεί σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους σ' όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν τη συγκυρία, σαν ιστορική ευκαιρία για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Τώρα, που αποκαλύπτεται ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ σαν ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Τώρα, που φαίνεται πιο καθαρά ο αντιλαϊκός χαρακτήρας και το αδιέξοδο της καπιταλιστικής διαχείρισης. Τώρα είναι η ώρα να προβάλουμε τις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Τώρα μπορούμε, από καλύτερες θέσεις, να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της "αποδέσμευσης από την ΕΕ και της μονομερούς διαγραφής του χρέους με λαϊκή εξουσία".

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αυτές τις σκέψεις, το ΠΑΜΕ που εκπροσωπεί το ταξικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζει την ταξική του αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην εργατική τάξη της Πορτογαλίας μπροστά στη Γενική Απεργία που έχει κηρύξει η CGTP IN στις 24 Νοέμβρη. Ευχόμαστε επιτυχία στους αγώνες σας που είναι και δικοί μας αγώνες.

ΖΗΤΩ Ο ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ»


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ