Κυριακή 20 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ούτε μία μέρα χαμένη

Η πλέον κρίσιμη αλλά και ταυτόχρονα πηγή πολλών διδαγμάτων για την οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης, αποδείχτηκε η 3η εβδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Οι μέρες που πέρασαν δε έκριναν μόνο το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αλλά έδειξαν και τι σημαίνει στην πράξη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όταν ήδη βρίσκονται σε απεργία διαρκείας. Ο αγώνας των χαλυβουργών δεν έμεινε κλεισμένος στην περίφραξη και στην πύλη του εργοστασίου. Δεν έμεινε καν στα όρια της Αττικής. Απλώθηκε σε όλη τη χώρα και έγινε υπόθεση όλης της εργατικής τάξης.

Το αγωνιστικό ημερολόγιο της εβδομάδας

Δευτέρα 14 Νοέμβρη: Οι εργαζόμενοι έχοντας στο πλευρό τους εκπροσώπους δεκάδων σωματείων, συλλόγων, φορέων πραγματοποιούν μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα της τριμερούς συνάντησης.

Τρίτη 15 Νοέμβρη: Σε μια ακόμα μαζική Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφασίζουν ομόφωνα ότι συνεχίζουν την απεργία. Ταυτόχρονα αποφασίζουν σειρά μέτρων κλιμάκωσης του αγώνα. Μεταξύ αυτών εγκρίνουν ψήφισμα που αποστέλλεται παντού σε όλη τη χώρα, καλώντας σε έμπρακτη στήριξη του αγώνα τους. Την ίδια στιγμή μεγαλώνει η έκφραση αλληλεγγύης με τους μαθητές 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών - Μεταξουργείου, που βρέθηκαν εκεί με πανό δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Το βράδυ της ίδια μέρας τα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος και Αγγελική Ξένου, μέσα στο χώρο του εργοστασίου, εξέφρασαν με το δικό τους καλλιτεχνικό τρόπο την αλληλεγγύη τους.

Τετάρτη 16 Νοέμβρη: Αντιπροσωπεία των απεργών ταξίδεψε όλη νύχτα και βρέθηκε τα ξημερώματα στις πύλες των εργοστασίων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο Βόλο. Μαζί με εκπροσώπους Σωματείων Μετάλλου της Αθήνας, του Πειραιά και της Μαγνησίας καθώς και της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, κάλεσαν τους εκεί εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό τους αγώνα.

Απεργοί επισκέπτονται μαζί με σωματεία της περιοχής την ΕΠΑΣ και τη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Ελευσίνα. Μιλώντας στους μαθητές ζήτησαν να γίνει και δική τους υπόθεση η απεργία.

Νωρίς το βράδυ, έξω από την πύλη του εργοστασίου καταφτάνουν ο ένας μετά τον άλλο εκπρόσωποι από δεκάδες σωματεία, συλλόγους, φορείς, μαθητές, φοιτητές, απλοί εργαζόμενοι ακόμα και αγρότες από την Πελοπόννησο δημιουργώντας μια μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης. Στους συγκινημένους απεργούς δηλώνουν και έμπρακτα τη συμπαράστασή τους με οικονομική και άλλη βοήθεια.

Πέμπτη 17 Νοέμβρη: Από το πρωί δεκάδες σωματεία και εργατόσμος με τις οικογένειές τους, καταφτάνουν στο χώρο και ανακοινώνουν οικονομική και υλική βοήθεια. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί στους απεργούς η συμπαράσταση που παίρνουν από μαθητές της περιοχής που φτάνουν εκεί με πορεία.

Αργά το απόγευμα έξω από τις πύλες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» μετέφεραν το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της επετείου του Πολυτεχνείου σωματεία της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ.

Παρασκευή 18 Νοέμβρη: Μαθητές των σχολείων της Ελευσίνας αψηφούν απειλές για απουσίες και με πορεία φτάνουν στην πλατεία της πόλης εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Εκεί συναντιούνται με απεργούς που τους μιλάνε για τον αγώνα τους και κάνουν κοινή πορεία στους δρόμους της πόλης.

Το μεσημέρι συγκεντρώνονται στο υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια νέας τριμερούς συνάντησης, έχοντας και πάλι στο πλευρό τους εκπροσώπους από δεκάδες σωματεία, συλλόγους, φορείς κ.ά. Παρά την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας δηλώνουν ότι συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασισμένοι με όπλο τη συντονισμένη αλληλεγγύη που έρχεται από όλες τις μεριές της Ελλάδας και άλλες χώρες του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ