Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Παροχή «τεχνογνωσίας» απ' τα κιτάπια του κεφαλαίου

Προτάσεις - καρμπόν με τον ΣΕΒ και τις μερίδες της πλουτοκρατίας, ζεστό χρήμα, κρατικές ενισχύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και «αναδιαρθρώσεις» για τα μονοπώλια

Συγκυβέρνηση και τρόικα «φυτεύουν» ολοένα και περισσότερους μηχανισμούς για το βάθεμα των αντιλαϊκών ανατροπών. Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην ανατροπή τους
Συγκυβέρνηση και τρόικα «φυτεύουν» ολοένα και περισσότερους μηχανισμούς για το βάθεμα των αντιλαϊκών ανατροπών. Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην ανατροπή τους
Η «ευθυγράμμιση με τους στόχους που προβλέπονται στο μνημόνιο», οι «ειδικοί όροι της οικονομικής πολιτικής», η «εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα», είναι οι στόχοι της παρεχόμενης «τεχνογνωσίας» από την πλευρά της ΕΕ, έτσι όπως προσδιορίζονται από την «ειδική ομάδα δράσης» (task force), η οποία συγκροτήθηκε μετά από το σχετικό αίτημα στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής, που υπέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η ευρωενωσιακή «ομάδα δράσης» - αποκαλούμενη και «ομάδα Ράιχενμπαχ» - δημοσιοποίησε χτες την πρώτη της έκθεση. Πρόκειται για συρραφή από τις «προτάσεις», «εκθέσεις», αξιώσεις που κατά καιρούς έχουν υποβάλει οι μερίδες της ντόπιας πλουτοκρατίας (ΣΕΒ κ.ά.). Στόχος τους τίθεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, η διαμόρφωση ευέλικτων εργαλείων, κρατικού μηχανισμού, μοντέλου δημόσιας διοίκησης, πλήρως υποταγμένων στις σύγχρονες ανάγκες των καπιταλιστών, με την «ικανότητα» για άμεσο εντοπισμό τυχόν αστοχιών της κλιμακούμενης βαρβαρότητας, για τη «διόρθωσή» τους με επιπλέον αντιλαϊκές παρεμβάσεις και μέτρα.

Οι προτεραιότητες της εγκληματικής πολιτικής έχουν βασικούς άξονες την ενίσχυση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων με ζεστό κρατικό χρήμα και επιδοτήσεις (κονδύλια ΕΣΠΑ κ.ά.), τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, τις «απελευθερώσεις», το τσάκισμα των δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες, τις «αναδιαρθρώσεις» που επιδιώκουν στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με την έκθεση, η «συνδρομή» της «ομάδας δράσης» στο ντόπιο πολιτικό προσωπικό αφορά στους παρακάτω τομείς:

Ανταγωνιστικότητα: Στόχος τίθεται η εκταμίευση, η «απορροφητικότητα» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωενωσιακών ταμείων. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι να «ξεπεραστεί το αδιέξοδο σχετικά με 5 έργα εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων, η διαχείριση των αποβλήτων και να στηριχτούν οι επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (πρόγραμμα Ηλιος)». Πρόκειται για τις συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων στους κατασκευαστικούς ομίλους, επίσης για «επενδύσεις» που τροφοδοτούν την κερδοφορία των μονοπωλίων («πράσινη ενέργεια»).

Προϋπολογισμός - φορολογία: Υπολογίζουν τους «ανείσπρακτους φόρους» στα 60 δισ. ευρώ. Αναμασώντας προηγούμενες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών και άλλων θεωρούν εισπράξιμα τα 8 δισ. ευρώ. Η «τεχνική βοήθεια» αφορά στην κατάρτιση των προϋπολογισμών, στην «παρακολούθηση» των δαπανών κ.ά. Η λεγόμενη «απλοποίηση» του φορολογικού συστήματος έχει να κάνει με νέα πακέτα μέτρων που ετοιμάζουν, την κατάργηση του συνόλου των «ελαφρύνσεων» για τα λαϊκά νοικοκυριά κ.ά.

Ιδιωτικοποιήσεις: Η «συνδρομή» τους αφορά και στη «διευκρίνιση του καθεστώτος χρήσης γης», την παροχή «συμβουλών» σε θέματα ακίνητης περιουσίας, διάφορες «κανονιστικές ρυθμίσεις», ενημερώσεις «διεθνών επενδυτών». Θεωρούν, επίσης, «δύσκολη την επίτευξη των στόχων στη βάση του χρονοδιαγράμματος».

Απελευθερώσεις τομέων: Για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στο «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» σημειώνουν ότι «χρήζουν παρακολούθησης και περιφρούρησης». Για την εκχώρηση περισσότερου ζωτικού χώρου στα μονοπώλια λένε ότι η «τεχνική βοήθεια» αφορά, ανάμεσα σε άλλα, στις «γνωμοδοτήσεις» για «το σχέδιο δράσης: Ελλάδα φιλική προς την επιχειρηματικότητα» και για τη «βελτίωση των εξαγωγών».

Δημόσια διοίκηση: Η παρεχόμενη «τεχνογνωσία» που ζήτησε η κυβέρνηση αφορά στις «μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό των δαπανών για τη δημόσια Υγεία». Επίσης, την «εκ βάθρων μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης και των δομών δημόσιας διοίκησης», τις «καθυστερήσεις και την ανεπάρκεια του δικαστικού συστήματος στην εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ