Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκεντρώσεις και πορείες σε δεκάδες πόλεις

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης διαμήνυσε την απόφασή του να συνεχίσει αποφασιστικά, ακόμη πιο μαζικά και οργανωμένα, τον αγώνα για την παρεμπόδιση της βάρβαρης επίθεσης που δέχεται, τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Πολλές χιλιάδες, εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, μαθητές και φοιτητές, συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΣΦΕΑ στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και στην πορεία που με ενδιάμεσο σταθμό το αμερικάνικο προξενείο κατέληξε στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συντάχθηκαν κάτω από τα πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και του ΣΑΣΘ, κάτω από τα πανό των Λαϊκών Επιτροπών. Πολλές καινούργιες δυνάμεις συντάχθηκαν στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Στη συγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ μίλησε ο Γιάννης Κατσαρός, εκπρόσωπος του ΣΦΕΑ.

Στην πρώτη γραμμή, συμμετείχαν ένστολοι φαντάροι, παιδιά του λαού. Στην κεφαλή της πορείας μπήκε το πανό του ΣΦΕΑ και από πίσω ακολουθούσαν οι φοιτητές, οι μαθητές, τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τα μπλοκ του ΠΑΜΕ με τα πανό των σωματείων, των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων, κ.λπ.

Με τα συνθήματά τους διαμήνυσαν «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και πως «οι μόνες θυσίες που έχουνε αξία είναι στον αγώνα για άλλη εξουσία». Εξω από το αμερικάνικο προξενείο βροντοφώναξαν «το πολυτεχνείο ζει έξω οι Αμερικανοί». Με την ολοκλήρωση της πορείας δόθηκε το σάλπισμα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές.

Σε άλλες πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Motion Team

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην Πάτρα, με μαζική συμμετοχή έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και ακολούθησε πορεία. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν σε Σπάρτη, Τρίπολη, Αργος, Κόρινθο, Πύργο, Καλαμάτα Αργοστόλι και Ζάκυνθο.

Δυναμικά αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια έγιναν σε πόλεις της Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας, σε Κέρκυρα και Λευκάδα.

Μεγάλες οι συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλία, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης έστειλαν οι διαδηλωτές σε Χαλκίδα, Αλιβέρι, Λαμία, Αμφισσα και Λιβαδειά. Στη Χαλκίδα και στη Λαμία, οι πορείες των διαδηλωτών κατέληξαν έξω από τα σούπερ - μάρκετ Α/Β Βασιλόπουλος, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης - για συνδικαλιστικούς λόγους - του Νίκου Τζελά, γραμματέα της «Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας». Στις συγκεντρώσεις διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης - αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και απολυμένους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και ψήφισμα - καταγγελία ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή Ν. Τζελά.

Ιδιαίτερα μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις που έγιναν σε Κοζάνη, Σέρρες και Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή κυρίως νέων εργαζομένων και σπουδαστών, αλλά και ανθρώπων που τούτο το διάστημα συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές. Μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε Πτολεμαΐδα, Κιλκίς, Δράμα, Κομοτηνή, Κατερίνη, Καβάλα και Ξάνθη. Στη Φλώρινα, μικρή ομάδα των γνωστών προβοκατόρικων και παρακρατικών μηχανισμών πλησίασε τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων και προκαλούσε φωνάζοντας αντικομουνιστικά συνθήματα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Συγκεντρώσεις έγιναν και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ