Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Χοντραίνει ο τζόγος για το «κούρεμα»

Ψάχνονται για το εύρος της «εθελοντικής συμμετοχής». Πακτωλός κεφαλαίων και εγγυήσεων στις τράπεζες

Τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ντόπιων τραπεζών, η κάλυψη των αναγκών τους μετά και τις απώλειες που φέρνει το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, μπαίνει στο χοντρό παζάρεμα ανάμεσα στην κυβέρνηση, στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, στο λόμπι των διεθνών τραπεζών - μεγαλοδανειστών.

Ο Τ. Νταλάρα, επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου (IIF), που εκπροσωπεί τα συμφέροντα και συντονίζει πάνω από 400 μεγάλες διεθνείς τράπεζες, δηλώνει «αισιόδοξος», ότι η λεγόμενη «εθελοντική συμμετοχή» τους στο κούρεμα θα διαμορφωθεί στο 70% με 80%, δηλαδή για ποσά κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που περιμένει η κυβέρνηση στη βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, αφήνοντας να πλανώνται τα ερωτήματα για την «εθελοντικό χαρακτήρα», για το κατά πόσο η πτώχευση θα προσλάβει ανεξέλεγκτο χαρακτήρα. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι πίσω από τις επίσημες δηλώσεις κρύβονται οι κινήσεις τακτικής, οι κόντρες και αντιθέσεις των μερίδων της πλουτοκρατίας για το ποιος από αυτούς θα βγει κερδισμένος, για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο από το κούρεμα.

Οι μερίδες του κεφαλαίου που συνδέονται με τραπεζικούς ομίλους έχουν να περιμένουν από τη μοιρασιά των κεφαλαίων μέσα από τους μηχανισμό στήριξης που έχει συσταθεί, τον EFSF, για ποσά που φτάνουν στα 30 δισ. ευρώ. Κάποιοι από αυτούς τα διεκδικούν σε νέες εγγυήσεις «υψηλής αξιολόγησης» για τα νέα ομόλογα που θα πάρουν και με επιτόκια πολύ υψηλότερα από αυτά που «θεωρητικά» θα έπαιρναν από το ήδη κυκλοφορούντα.

Αλλοι επιδιώκουν να τα πάρουν σε μετρητά, σε ζεστό χρήμα ή και με συνδυασμό των προσφερόμενων σε αυτούς εναλλακτικών λύσεων. Για τις ντόπιες τράπεζες προβλέπονται ακόμη 30 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν τις νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας, καλοβλέποντας ωστόσο άλλες προσφερόμενες εναλλακτικές λύσεις. Τα σπασμένα φορτώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία. Με το προβλεπόμενο οριζόντιο κούρεμα στο 50% η ληστεία της περιουσίας τους (ομόλογα ύψους 23 δισ. ευρώ) φτάνει στα 11,5 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ