Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΟΡΕΙΣ ΣΑΜΟΥ
Πολλαπλές παρεμβάσεις για Περίθαλψη και Υγεία

Στιγμιότυπο απ' τη συνάντηση της επιτροπής στο νοσοκομείο
Στιγμιότυπο απ' τη συνάντηση της επιτροπής στο νοσοκομείο
Προοίμιο της οργανωμένης λαϊκής αυτενέργειας και των πρωτοβουλιών για μικρά και μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που φιλοδοξεί να αναδείξει η Λαϊκή Επιτροπή Βαθιού μετά τη Λαϊκή Συνέλευση της Δευτέρας 21 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, αποτέλεσε η παρέμβαση ομάδας εκπροσώπων συνδικάτων και μαζικών φορέων για άμεσα ζητήματα που σχετίζονται με την Περίθαλψη και την Υγεία.

Εγινε παράσταση στον προϊστάμενο του ΙΚΑ Σάμου, Γ. Μόρτου, σχετικά με την κατάργηση του ΙΚΑ Καρλοβάσου, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των ασφαλισμένων της δυτικής Σάμου, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί ο χρόνος που θα γίνει.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι οι ιατρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ παύουν τη λειτουργία τους στις 31/12/2011 και οι ασφαλισμένοι θα καλύπτονται από ένα νέο οργανισμό, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπου θα μεταφερθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες όλων των Ταμείων. Αυτός πρέπει να λειτουργήσει από 1/1/2012, όμως μέχρι στιγμής δε σημειώνεται καμία κίνηση για τη διοικητική και ιατρική στελέχωση πέραν των γιατρών του ΙΚΑ που θα αποσπασθούν εκεί.

Οι εκπρόσωποι του λαϊκού κινήματος υπογράμμισαν ότι θα βρεθούν απέναντι σε όποια προσπάθεια υποβάθμισης των παροχών στους ασφαλισμένους.

Στη συνέχεια η επιτροπή των φορέων επισκέφθηκε το Νοσοκομείο, όπου είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος, Στ. Καββάδα, στον οποίο τέθηκαν τα ζητήματα των χημειοθεραπειών και των ακριβών φαρμάκων που έπαψε να προμηθεύεται και να χορηγεί το φαρμακείο του Νοσοκομείου, αφού ο προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 40% και αναμένεται να μειωθεί ακόμη 30% (για το θέμα βλέπε δίπλα ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στη σελ. 5 σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ).

Οπως ειπώθηκε από τον Στ. Καββάδα, η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει ζητήσει επικουρικό ογκολόγο γιατρό και φαρμακοποιό, αφού ο πρώτος δεν έχει συμπεριληφθεί στις δύο προτάσεις τροποποίησης του Οργανισμού του Ιδρύματος που έχουν σταλεί στο υπουργείο. Ζήτησε, όμως, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα (αν ικανοποιηθεί) οι νοσηλευτές να παρέχουν - με όλους τους κινδύνους που αυτοί περιγράφουν - χημειοθεραπευτική αγωγή στους ασθενείς.

Οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν ότι μια τέτοια υπεύθυνη επιστημονική παρέμβαση σε βαριά πάσχοντες πρέπει να γίνεται με όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας για τους ίδιους και τους εργαζόμενους νοσηλευτές. Προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα και κάλεσαν το ιατρικό, επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό να είναι στο πλευρό των αγωνιζόμενων ασθενών και εργαζομένων.

Εκοψαν φάρμακα σε καρκινοπαθή

Τέλος, η Επιτροπή των φορέων (Εργατικό Κέντρο Σάμου, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών, Συνταξιούχοι ΔΕΗ, «Λαϊκή Συσπείρωση» και ΠΑΣΕΒΕ) απευθύνθηκε στον αντεισαγγελέα Σάμου καταγγέλλοντας συγκεκριμένη περίπτωση ασθενούς με καρκίνο, στην οποία το Ταμείο της ΔΕΗ έκοψε τη φαρμακευτική περίθαλψη. Πρόκειται για ακριβά φάρμακα που είναι αδύνατον να τα προμηθευτεί η ίδια και τα οποία μέχρι πρότινος έπαιρνε με μικρή συμμετοχή. Οπως κατήγγειλε μάλιστα ο σύζυγος της ασθενούς, που συμμετείχε στην Επιτροπή Φορέων, στον αντεισαγγελέα, δεν του δόθηκε ποτέ η σχετική εγκύκλιος του Ταμείου παρότι τη ζήτησε.

Ολοκληρώνοντας τις παρεμβάσεις, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, Αντώνης Δράκος, δήλωσε ότι οι Λαϊκές Επιτροπές που στήνονται από συνδικάτα, φορείς και το λαό δεν πρόκειται ν' αφήσουν κανέναν εργαζόμενο μόνο του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ