Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μένει στα χαρτιά ο δορυφόρος

Σε αποτυχία εξελίσσεται το εγχείρημα εκτόξευσης του πρώτου ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου. Το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών εσπευσμένα ξεκινά νέες διαπραγματεύσεις με ιδιώτες, προκειμένου να αναλάβουν την κατασκευή, εκτόξευση και εκμετάλλευση του «Hellas Sat». Ομως, τα χρονικά περιθώρια θεωρούνται πλέον απαγορευτικά.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος ξεκίνησε από το 1994. Εγιναν δύο άγονοι διαγωνισμοί για την ανάδειξη της εταιρίας που θα αναλάμβανε τη διεκπεραίωσή του. Ακολούθησαν συζητήσεις με την ξένη επιχείρηση ΕΜΙ, που δήλωνε ότι εκπροσωπεί κοινοπραξία, στην οποία θα συμμετείχε με ποσοστό τουλάχιστον 15% και ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΜΕ, ενώ ετοιμάζονταν να συνυπογράψουν τη σύμβαση, η ΕΜΙ έθεσε νέους όρους επιδιώκοντας παράταση των συζητήσεων. Επιπλέον, δεν κατέθεσε το καταστατικό της κοινοπραξίας που θα συμβληθεί με το δημόσιο, προκαλώντας αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να καλύψει τα περίπου 200 εκατ. δολ. που απαιτούνται για το δορυφόρο.

Το ΥΜΕ γνωστοποίησε στην ΕΜΙ το πέρας των διαπραγματεύσεων. Επειγόντως κάλεσε σε συζήτηση μέχρι και αύριο, Παρασκευή, τη «New Skies Satelites» - άλλη ενδιαφερόμενη εταιρία. Παράγοντες των δύο πλευρών ίσως συναντηθούν σήμερα. Η νέα εταιρία φέρεται να στοχεύει σε κοινοπραξία με ελληνικές εταιρίες, που θα συμμετέχουν στο έργο κατά 20%.

Με αυτές τις καθυστερήσεις, η χώρα -ουσιαστικά- χάνει τη «θέση» στο διάστημα, που της παραχωρήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών. Ο δορυφόρος θα πρέπει να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι τις 9/4/2002 και ήδη κατασκευάστριες εταιρίες θεωρούν ανεπαρκή το χρόνο που απομένει. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχονται και στο ΥΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ