Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΔΝΤ
Δεδομένο το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης στην Ελλάδα

Επικεντρώνουν στην άμεση εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ

Ξεσηκωμός οργανωμένα και παντού, για να μη βρίσκει τόπο να σταθεί η αντιλαϊκή συγκυβέρνηση, να απαντηθεί άμεσα και επιθετικά η πολιτική της
Ξεσηκωμός οργανωμένα και παντού, για να μη βρίσκει τόπο να σταθεί η αντιλαϊκή συγκυβέρνηση, να απαντηθεί άμεσα και επιθετικά η πολιτική της
Στην άμεση εφαρμογή των «αναγκαίων μέτρων» και των «μεταρρυθμίσεων» από τη «νέα» συμμαχική κυβέρνηση του κεφαλαίου επιμένουν οι συνέταιροι στην ΕΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αμέριστη υποστήριξή τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Συγχαρητήρια στον Λ. Παπαδήμο απέστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι «είναι μεγάλες οι προσδοκίες και οι ελπίδες στο έργο της κυβέρνησης». Ρίχνοντας τροχιοδεικτικές βολές για τα χειρότερα που περιμένουν το λαό, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πέφτει σε σας το βάρος να αποφασίσετε τα κρίσιμα και αναγκαία μέτρα και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση».

Την ικανοποίησή του για την ορκωμοσία της συγκυβέρνησης εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, φροντίζοντας όμως ταυτόχρονα να ζητήσει άμεση εφαρμογή του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων. «Χαίρομαι για το σχηματισμό, υπό την ηγεσία σας, μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, η οποία εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και των μέτρων που αυτή συνεπάγεται», ανέφερε ο Σαρκοζί σε μήνυμα προς τον Λ. Παπαδήμο. Στο ίδιο πνεύμα, λέει ότι «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία διακυβεύονται τόσα πολλά, είμαι βέβαιος ότι θα εφαρμόσετε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να εκπληρώνει πλήρως το ρόλο της σε μια Ευρώπη ισχυρή και ενωμένη, πιστή στα ιδεώδη της».

Ερωτηθείς αν οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να ζητούν από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας έγγραφες διαβεβαιώσεις ως προς την τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτώβρη και την εφαρμογή του νέου προγράμματος, ο Ολιβιέ Μπαγί απάντησε ότι το αίτημα του Γούρογκρουπ παραμένει σε ισχύ και ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας, θα πρέπει να δεσμευτούν εγγράφως για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτώβρη. «Πεπεισμένος» ότι η Ελλάδα θα τιμήσει όλες τις δεσμεύσεις της στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, οι εκπρόσωποι της τρόικας επιστρέφουν στην Ελλάδα για τις καθιερωμένες συνεννοήσεις για τη μέχρι σήμερα υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015, στο οποίο ενσωματώνονται όλα τα βάρβαρα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν στο μέλλον και για την προώθηση των λεγόμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στην οικονομία.

Ενισχύοντας τον εκβιασμό στο λαό να στηρίξει την κυβέρνηση, επειδή αλλιώς κινδυνεύει η 6η δόση, η Κομισιόν διαμήνυσε χτες ότι η απόφαση για την καταβολή της «συνδέεται με την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος». Οπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «μόλις λάβουμε διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές, το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο Γιούρογκρουπ».

Εκπρόσωπος της τρόικας εμφανίζεται επίσης να δηλώνει στο πρακτορείο «Reuters» πως το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει την έκτη δόση, μετά από δεσμεύσεις της Ελλάδας για τη νέα δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν χτες, Κομισιόν και ΔΝΤ έχουν έτοιμες τις επιστολές προς το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τους άλλους παράγοντες, που καλούνται να δεσμευτούν και εγγράφως για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτώβρη.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων κυβέρνησης - τρόικας ως προς την πορεία υλοποίησής τους, είναι οι εισπράξεις από το «φόρο αλληλεγγύης», οι ανατροπές στη φορολογική κλίμακα με τη μείωση του αφορολόγητου και τον περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων, το χαράτσι στα ακίνητα, η εφαρμογή του νόμου για το νέο μισθολόγιο - σφαγείο των δημοσίων υπαλλήλων, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με τη μορφή της «εφεδρείας», οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κ.ά.

Προβλέπεται επίσης να συζητήσουν για την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοέμβρη και επιβάλλει νέα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα στα λαϊκά στρώματα (αναμένεται να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο) και νέες βάρβαρες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Εκκρεμούν επίσης τα νέα μέτρα για τους προϋπολογισμούς του 2013-2014, τα οποία, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα πρέπει να ληφθούν ως τα μέσα του 2012. Ερωτηματικά τέλος τίθενται για την υλοποίηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011, καθώς οι αναθεωρημένοι ήδη στόχοι δεν προβλέπεται να πιαστούν. Στην περίπτωση αυτή αιωρείται και πάλι η δαμόκλειος σπάθη των νέων μέτρων πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ