Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΡΩΜΗ.--

Επισπεύδονται οι αναγκαίες διαδικασίες για να εγκριθεί το συντομότερο ο λεγόμενος «νόμος οικονομικής σταθερότητας» που θα φέρει επιπλέον νέα αντιλαϊκά μέτρα στους εργαζομένους της Ιταλίας. Σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από τη Γερουσία και το Σάββατο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανά και την ερχόμενη Δευτέρα να γίνει ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, ώστε να περάσει «σε άλλα χέρια» η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Ως πιθανός εντολοδόχος Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρεται ο πρώην κοινοτικός επίτροπος Μάριο Μόντι, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο όρισε τον Μόντι ισόβιο γερουσιαστή. Ο Μόντι επιλέχθηκε το 1994 επί κυβέρνησης Μπερλουσκόνι ως επίτροπος της Ιταλίας στην ΕΕ και παρέμεινε σ' αυτή τη θέση και υπό τη λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Μάσιμο Ντ' Αλέμα το 1999.

Η επιλογή του Μόντι στηρίζεται και από τον Ιταλό πρωθυπουργό και το κόμμα του «Λαός της Ελευθερίας», παρά τους προηγούμενους ισχυρισμούς για άμεση προσφυγή στις κάλπες, καθώς και από το «αντιπολιτευόμενο» «Δημοκρατικό Κόμμα» και το «Νέο Πόλο για την Ιταλία». Ωστόσο ο μέχρι τώρα σύμμαχος του Μπερλουσκόνι, η «Λίγκα του Βορρά» εκφράζει την αντίθεσή του σε μια τέτοια επιλογή δηλώνοντας ότι θα περάσει στην αντιπολίτευση. Παρόμοια στάση τηρούν και ο επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» Αντόνιο Ντι Πιέτρο (που υποστήριξε πως δεν θα πάρει μέρος σε μια τέτοια κυβέρνηση, αλλά μπορεί να στηρίξει ορισμένα σημεία της πολιτικής της), αλλά και ένα μέρος των βουλευτών του Μπερλουσκόνι με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Αλτέρο Ματεόλι.

Πάντως, από τις πρώτες δηλώσεις του Μόντι γίνεται ξεκάθαρο πως θα στηρίξει τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης από το Βερολίνο, όπως αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», τόνισε μεταξύ άλλων πως «στην Ιταλία πρέπει να γίνει τεράστια δουλειά, αφαιρώντας σταθερά προνόμια από συγκεκριμένες κατηγορίες»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ