Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Στηρίζουν τη «νέα» τους κυβέρνηση

Δηλώσεις εκπροσώπων της ντόπιας πλουτοκρατίας για τις πολιτικές εξελίξεις

Την «επιτακτική ανάγκη» των τραπεζικών ομίλων για «ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας», επικαλούνταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, την ώρα που κορυφώνονταν χτες τα παζάρια για τη συγκρότηση της συγκυβέρνησης. Μιλώντας στους «Financial Times», δήλωσε ότι στο έργο της «νέας» κυβέρνησης είναι να «εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές, που θα διασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ», την «εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου», καθώς και τα «μέτρα που απορρέουν από τη συμφωνία», δηλαδή την πολιτική που διά πυρός και σιδήρου ετοιμάζονται να κλιμακώσουν απέναντι στο λαό. Ο τραπεζίτης έκανε λόγο για την «πολιτική αβεβαιότητα», που τους δημιουργεί «πρόσθετα προβλήματα στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

Επαληθεύοντας ότι για τους αστούς, η συγκυβέρνηση αποτελεί πρόβα για πιο μόνιμη και γενικευμένη συναίνεση σε βάρος του λαού, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δήλωσε χτες ότι «το πολιτικό μας σύστημα καλείται να υπερβεί τον εαυτό του και να σχηματίσει κυβέρνηση σαν αυτή που ελπίζουμε και όχι μια κυβέρνηση σαν αυτή που φοβόμαστε» και πως «από το μαραθώνιο των παρασκηνίων των ημερών, πρέπει να προκύψει γνήσια εθνική συμφωνία όχι ψευδεπίγραφη συναλλαγή».

Στις ίδιες αντιλαϊκές συντεταγμένες κινούνται και οι τραπεζίτες της «Γιούρομπανκ» (όμιλος Λάτση). Χαρακτηρίζουν «θετική εξέλιξη» τη συμφωνία για τη συγκρότηση συγκυβέρνησης και «διαφοροποιούμενοι» από άλλες μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου (π.χ. Σάλας), βάζουν πλάτες στην τελευταία συμφωνία Κορυφής της ΕΕ και για το κούρεμα 50% στα κρατικά ομόλογα.

Από το Λονδίνο, όπου συμμετέχει σε διεθνή έκθεση τουρισμού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης, πρόσθεσε και αυτός τη δική του πίεση για επιτάχυνση των αντιλαϊκών εξελίξεων, λέγοντας χτες ότι «κάθε ώρα καθυστέρησης στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης (...) οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι πρέπει έστω και την ύστατη στιγμή, να παραμεριστούν τα όποια προσωπικά και κομματικά συμφέροντα και να σχηματιστεί άμεσα ισχυρή νέα κυβέρνηση συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ