Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Βιβλίο
ΣΤΕΛΛΑ ΑΡΚΑΔΗ
«Η Νίκη της Σαμοθράκης»

«Η Νίκη της Σαμοθράκης» της Στέλλας Αρκάδη είναι μια τετράπτυχη ποιητική σύνθεση. Ομως, κάθε μία ενότητα είναι πολύπτυχη. Στην πρώτη κυριαρχεί «Λόγος ερωτικός» που ρίχνει τις ανταύγειες του και στις άλλες ενότητες. Στη δεύτερη έχουμε «Λόγο θεατρικό» εμπνευσμένο από το «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ακολουθούν στην τρίτη ενότητα «Οι τόποι», «Τα πρόσωπα», «Τα πράγματα», ενώ στην τέταρτη «Τα μικρά», «Ερωτικά», «Και άλλα» ποιήματα επιγραμματικής έκφρασης. Το αποτέλεσμα είναι μια θαυμάσια ολότητα, όπως «το σώμα» του ανθρώπου που «απαιτεί δικαιοσύνη/ επειδή μόνο το σώμα έχει ιδεολογία».

Η ποιήτρια σμιλεύει «στο λόγο» της το άγαλμα της ανθρώπινης ψυχής, όπως ο Αλεξανδρινός γλύπτης σμίλεψε τη «Νίκη της Σαμοθράκης». Ο,τι κι αν αφαιρέσει ο χρόνος απ' αυτή, τα ίχνη της ακεραιότητάς της δε σβήνουν. Σήμερα που η αγάπη είναι μια λέξη κενή, μια λέξη που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στον άνθρωπο για τον άνθρωπο, αυτά τα ίχνη ακολουθεί η ποιήτρια για να καλύψει το κενό της θεάς Νίκης εκεί που το κεφάλι της έγερνε με χάρη προς το μέρος της καρδιάς και κάθε κενό στην ψυχή μας:

«Γιατί όσο ανασκευάζονται τα κεκτημένα/ τόσο χάνεται το

το νόημα του κόσμου/ Ανάγκη να το ξανακερδίσουμε/ τώρα

που έχομε ακόμη το κουράγιο/ να χτίζουμε τα σπίτια μας στο κενό».

Ποίηση που στοχάζεται, με λυρική κι επιγραμματική έκφραση του τραγικού, αλλά και μια «γλώσσα αλανιάρα» από ασυγκράτητη οργή για όσους επιχειρούν να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα να ζούμε:

«Τσογλάνια του κερατά/ κάτω τα χέρια απ' τη ζωή μας».

Οταν καταλαγιάζει ο πόνος μέσα σ' αυτό το «περιβόλι του τρελού» που 'ναι η ποίηση σήμερα, η Σ.Α. πειθαρχεί ξανά στη νομοτέλεια της ομορφιάς, ξέροντας ότι: «Από το δρόμο της μουσικής πάνε/ όταν αποφυλακίζονται οι φωνές». (Εκδ. Π. ΚΑΡΑΜΙΤΣΑ).


Γιάννης ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ