Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σκοτώθηκε ο ηγέτης των επαναστατών ανταρτών

Ο Αλφόνσο Κάνο
Ο Αλφόνσο Κάνο
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καταπιεσμένος και εκμεταλλευόμενος κολομβιάνικος λαός θρηνεί την απώλεια ενός από τους μεγαλύτερους ηγέτες του. Ούτε θα είναι η πρώτη φορά που θα αντικαταστήσουν το πένθος με το θάρρος και την απόλυτη πεποίθηση για τη νίκη. Η ειρήνη στην Κολομβία δεν θα είναι αποτέλεσμα του αφοπλισμού των ανταρτών, αλλά της κατάργησης των αιτιών της καταπίεσης. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθούμε και αυτή θα συνεχίσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων τη Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP, κομμουνιστικό αντάρτικο) που επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης των FARC, Αλφόνσο Κάνο, σκοτώθηκε σε μάχη την περασμένη Παρασκευή.

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαζικών και φονικών επιχειρήσεων του Στρατού της Κολομβίας σε συνεργασία με τη CIA, στην επαρχία Κάουκα, που περιελάμβαναν σφοδρότατους βομβαρδισμούς κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Θριαμβολογώντας ο αντιδραστικός πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Αντίθετα, το μέλος του ΠΓ του Κολομβιάνικου ΚΚ, Κάρλος Λοζάνο όπως και η πρώην γερουσιαστής και επικεφαλής των επαφών με τους FARC, Πιεδάδ Κόρδοβα, σημείωσαν «ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις του στρατού και η δολοφονία του Κάνο είναι βαρύτατο πλήγμα για την ειρήνευση».

Ο Αλφόνσο Κάνο (το πραγματικό του όνομα Γκιγιέρμο Λεόν Σάενς), γεννημένος το 1948 στην Μπογκοτά από πατέρα αγρονόμο και μητέρα δασκάλα, σπούδασε ανθρωπολογία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο - και έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Πιθανολογείται ότι εντάχθηκε στο αντάρτικο κίνημα από τη δεκαετία του '70 και ήταν δίπλα στο συνιδρυτή των FARC, Γιακόμπο Αρένας, μετά το θάνατο του οποίου σε μάχη το 1990, έγινε μέλος της επτεμαλούς γραμματείας, της διοίκησης των FARC. Μετά το θάνατο από φυσικά αίτια του ιστορικού ηγέτη των FARC, Μανουέλ Μαρουλάντα το 2008, τον είχε αντικαταστήσει στην ηγεσία της αντάρτικης οργάνωσης, ως κομμάτι το λαϊκού κινήματος, που πάνω από 40 χρόνια αντιπαλεύει την κρατική τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ