Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Μαζική η προχτεσινή κινητοποίηση

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή κινητοποίηση
Παναγροτική κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» ως υπόθεση που αφορά συνολικά το λαό, άρρηκτα δεμένη με την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, της εξουσίας και οικονομίας των μονοπωλίων, που βγάζουν αμύθητα κέρδη από την εκμετάλλευση αγροτών και εργαζομένων στην αγροτική παραγωγή, τον έλεγχο της διατροφής του λαού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από την ΠΑΣΥ στα Γιάννενα.

Αγρότες, εργαζόμενοι και νεολαία με τη συμμετοχή δεκάδων αγροτικών φορέων, εργατικών σωματείων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ και το ΠΑΜΕ από Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία διαδήλωσαν μαζικά. Αντιπαρατέθηκε η κοινή δράση και πάλη απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου που με όχημα την κρίση επιδιώκει να έχει τις λιγότερες ζημιές, να αυγατίσει τα κέρδη του βάζοντας στο χέρι τη «ΔΩΔΩΝΗ» και τις εναπομείνασες κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις. Το σύνθημα «ΠΙΝΔΟΣ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, ΒΙΚΟΣ και ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια του λαού τώρα που ματώνει» έβαλε στο επίκεντρο της πάλης τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων, οι μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες να γίνουν κρατική λαϊκή ιδιοκτησία, για προϊόντα ποιοτικά ανώτερα, σε φθηνή τιμή, ώστε ο λαός να ξέρει τι καταναλώνει, με τι τρέφεται, να μην είναι εξαρτημένος από τα μονοπώλια.

Στο χαιρετισμό του ο Ρίζος Μαρούδας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ανέδειξε την ανάγκη να οργανωθεί η πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων στα πρωτοβάθμια σωματεία, στους αγροτικούς συλλόγους, να δυναμώσει το αγροτικό κίνημα, να δυναμώσει η ΠΑΣΥ για να ανατραπούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, συνολικά η βάρβαρη πολιτική. Σχετικά με προβαλλόμενα σενάρια οι συνεταιρισμοί ή διάφοροι φορείς της περιοχής να πάρουν τη «ΔΩΔΩΝΗ» και να τη λειτουργήσουν, επισήμανε ότι «αποσκοπούν στην πλάγια ιδιωτικοποίηση γιατί είναι ξεκάθαρο και γνωστό ότι όλες οι ενώσεις είναι καταχρεοκοπημένες, ότι δεν υπάρχει ρευστότητα, ότι δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό των καρτέλ και των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο Κώστας Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, υπογράμμισε ότι ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» είναι αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής αυτής που καταδικάζει αγρότες και κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, παραδίδει στα μονοπώλια την παραγωγή και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Στο βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία, στον αφανισμό εκατοντάδων λαϊκών αγροτικών νοικοκυριών και στη διατροφική εξάρτηση του λαού από τα μονοπώλια αναφέρθηκε η Γεωργία Γεωργιάδου, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Ιωαννίνων.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Σπύρο Κλινάκη, στέλεχος της ΠΑΣΥ, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας. Αναφέρθηκε στην ακολουθούμενη βήμα προς βήμα αντιαγροτική αντισυνεταιριστική πολιτική, ότι στην ημερήσια διάταξη πρέπει να μπει η πάλη για μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική κόντρα στα μονοπώλια όπου η κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, ο εργατικός λαϊκός έλεγχος και κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας, με στήριγμα τον παραγωγικό συνεταιρισμό, θα μπορεί να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στη μικρομεσαία αγροτιά και στο λαό φτηνά και επαρκή τρόφιμα. Ακολούθησε αυτοκινητοπομπή με αγροτικά φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα και η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με συλλαλητήριο μέσα στην πόλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η πανηπειρωτική σύσκεψη(2013-01-26 00:00:00.0)
Αύριο η πανηπειρωτική σύσκεψη(2013-01-26 00:00:00.0)
Το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ(2012-12-06 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ(2012-07-25 00:00:00.0)
Αγώνας για μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική(2010-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ