Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η προβοκάτσια στοχεύει στο χτύπημα της λαϊκής πάλης

Το υπόμνημα που κατέθεσαν ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκδότης και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», και ο Παύλος Αλέπης, αρχισυντάκτης της εφημερίδας, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, που τους κάλεσε με αφορμή τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τη διαπλοκή κράτους - παρακράτους στη δολοφονική επίθεση ενάντια στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στις 20 Οκτώβρη

Αυτό το λαϊκό απεργιακό ποτάμι, που για δεύτερη μέρα έζωσε το Σύνταγμα στις 20/10, είναι που φοβίζει τους αστούς και το κράτος τους, ενεργοποιεί τους προβοκατόρικους μηχανισμούς τους
Αυτό το λαϊκό απεργιακό ποτάμι, που για δεύτερη μέρα έζωσε το Σύνταγμα στις 20/10, είναι που φοβίζει τους αστούς και το κράτος τους, ενεργοποιεί τους προβοκατόρικους μηχανισμούς τους
Με αφορμή τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τη διαπλοκή επίσημων κέντρων και επιτελείων με ομάδες προβοκατόρων, που συμμετείχαν και στη δολοφονική επίθεση ενάντια στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 20 Οκτώβρη στο Σύνταγμα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας, Χαράλαμπος Λακαφώσης, κάλεσε χτες τον Στέφανο Λουκά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκδότη και διευθυντή του «Ριζοσπάστη», και τον Παύλο Αλέπη, αρχισυντάκτη της εφημερίδας. Για το ίδιο θέμα, είχε προηγηθεί στις 25 Οκτώβρη η κλήση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος, και μέλους της ΚΕ, Σπύρου Χαλβατζή.

Η εισαγγελική έρευνα παραγγέλθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή. Ακολούθως, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, ανέθεσε στον εισαγγελέα Χαρ. Λακαφώση τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας κλήθηκαν χτες ο Στέφανος Λουκάς και ο Παύλος Αλέπης. Στο υπόμνημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα ο εκδότης και διευθυντής του «Ριζοσπάστη» (ανάλογο κατέθεσε και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας) σημειώνεται:

«Είμαι μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και στο πλαίσιο της κατανομής καθηκόντων εκδότης και διευθυντής του "Ριζοσπάστη".

Σε σχέση με τη δολοφονική επίθεση κατά χιλιάδων διαδηλωτών που συμμετείχαν στην περικύκλωση της Βουλής που οργάνωσε το ΠΑΜΕ τη δεύτερη μέρα της πανεργατικής απεργίας 19-20 Οκτωβρίου 2011, το Κόμμα μας θεωρεί ότι επρόκειτο για προσχεδιασμένη ενέργεια από ομάδες που δρούσαν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης για την επιχείρηση τρομοκράτησης, συκοφάντησης και καταστολής του εργατικού λαϊκού κινήματος. Ο "Ριζοσπάστης", σαν όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, προέβαλε με δημοσιεύματα την πολιτική αυτή εκτίμηση και ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Αποτελεί πάγια θέση του Κόμματός μας ότι η άρχουσα τάξη, και το πολιτικό της σύστημα, προκειμένου να παρεμποδίσει τη λαϊκή δράση και να διαιωνίσει την κυριαρχία μιας χούφτας εκμεταλλευτών σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας χρησιμοποιεί και αξιοποιεί - μαζί με την επίσημη κρατική καταστολή, την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς - και μηχανισμούς και μεθόδους χαφιέδικης και προβοκατόρικης δράσης, για να τρομοκρατήσει το λαό, να σπείρει τη σύγχυση και την απογοήτευση για τη συμμετοχή στους λαϊκούς αγώνες.

Η πολιτική αυτή εκτίμηση για τη σχέση και διαπλοκή επίσημων κέντρων και επιτελείων με ομάδες προβοκατόρων, μέλη συνδέσμων "φιλάθλων", ακροδεξιών στοιχείων κλπ. που, ανάλογα με τη χρονική στιγμή φέρουν και την αντίστοιχη περιβολή (π.χ. κουκουλοφόροι) αποτελεί σταθερή θέση του ΚΚΕ, του εργατικού λαϊκού κινήματος, αλλά και της πλειοψηφίας του λαού μας. Στηρίζεται στην εσωτερική και διεθνή εμπειρία δεκάδων ετών, αλλά και σε πλήθος αποκαλυπτικών στοιχείων και ντοκουμέντων που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια έντασης των λαϊκών αγώνων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, με την αξιοποίηση και των σύγχρονων τεχνολογιών.

Η εφημερίδα του ΚΚΕ "Ριζοσπάστης" πρόβαλε δημοσιογραφικά τις συγκεντρώσεις της πανεργατικής απεργίας της 19ης και 20ης Οκτωβρίου 2011 με δημοσιεύματα στα οποία ήδη έχετε και εσείς πρόσβαση. Τέτοια δημοσιεύματα υπήρξαν και σε άλλες εφημερίδες και Μέσα Ενημέρωσης και τώρα και στο παρελθόν.

Επίσης, έχουμε επανειλημμένα και επώνυμα καταγγείλει την παρείσφρηση μέσα σε διαδηλώσεις και λαϊκές κινητοποιήσεις αστυνομικών σε διατεταγμένη υπηρεσία, μεταμφιεσμένων σε διαδηλωτές.

Παρ' όλη την πληθώρα των σχετικών καταγγελιών, παρόλο τον καταιγισμό εγκατάστασης σύγχρονων μέσων παρακολούθησης του λαϊκού κινήματος (π.χ. χαφιεδοκάμερες) από το κράτος, τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και οι κρατικοί μηχανισμοί και θεσμοί, δεν έχουν ενεργοποιηθεί τόσα χρόνια για την αποκάλυψη των ομάδων αυτών, γεγονός που επιβεβαιώνει την ακλόνητη πεποίθησή μας για προσχεδιασμένη δράση κατά των κινητοποιήσεων του λαϊκού κινήματος, για διαπλοκή επίσημων μηχανισμών με ομάδες των προβοκατόρων. Η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη είχαν και έχουν όλα τα μέσα να ερευνήσουν και αποκαλύψουν - εάν και εφόσον ήθελαν - τις διασυνδέσεις και τη δράση αυτών των ομάδων.

Στη διαδικασία αυτή φυσικά δεν εμπλέκεται ούτε πρόκειται να εμπλακεί το Κόμμα μας, το οποίο δρα αποκλειστικά και μόνο πολιτικά. Το ΚΚΕ έχει συμβάλει καθοριστικά και θα συνεχίσει να συμβάλει στην ανάδειξη και αποκάλυψη στο λαό της δράσης των μηχανισμών αυτών, στοχεύοντας στην επαγρύπνηση και περιφρούρηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος από όσους επιδιώκουν να το χειραγωγήσουν και να το τρομοκρατήσουν».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org