Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής

Εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό

Συνέντευξη στο ρ/σ «Ράδιο 9» και τους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο και Δ. Σταυρόπουλο παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από τη συζήτηση με τους δυο δημοσιογράφους.

****

-- Γιατί το ΚΚΕ λέει όχι στο δημοψήφισμα;

-- Λέμε «όχι» στο δημοψήφισμα και λέμε «ναι» στις εκλογές, δεν λέμε μόνο ένα «όχι». Το δημοψήφισμα το βάζει ο Παπανδρέου - βάζω μια παρένθεση, μπορεί να είναι στρίβειν διά του αρραβώνος, δεν ξέρω - αλλά εν πάση περιπτώσει το βάζει με έναν εκβιαστικό και ωμό τρόπο. Θα βάλει ερωτήματα παραπλανητικά και θέλει να υποκαταστήσει τη γενικότερη κρίση του λαού με ορισμένα παραπλανητικά ερωτήματα. Οι εκλογές, έτσι και αλλιώς, αντικειμενικά θα βάλουν αυτό το ζήτημα. Οι εκλογές δεν θα έχουν κεντρικό ζήτημα την κρίση, τη διέξοδο, τα μνημόνια και όλα αυτά, έτσι και αλλιώς;

Δεύτερον, ο νόμος με βάση τον οποίο θα γίνει το δημοψήφισμα είναι ένας αντιδραστικότατος νόμος. Επιβάλλει το εξής: Να υπάρχουν δύο μπλοκ, το «ναι» και το «όχι». Το μπλοκ του «όχι» π.χ., που μπορεί να είναι δεν ξέρω πόσα κόμματα θα εκπροσωπούνται κάθε φορά από έναν εκπρόσωπο. Δεν είναι τυχαίο αυτό που είπε ο Παπανδρέου περί «ανίερου μετώπου». Ενώ ζητάει με τη ΝΔ συγκυβέρνηση, κατηγορεί για «ανίερο μέτωπο», ότι όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συναντιούνται σε μία κριτική για τη συμφωνία κλπ. Θα εμφανίσει λοιπόν το «όχι» σαν μια ανίερη συμμαχία, μαύρος, κόκκινος φασισμός, δεν ξέρω τι θα πει με βάση το «όχι», και θα προσπαθήσει με χίλια μέσα, ακόμα και με προβοκάτσιες, να επιβάλει το «ναι». Εμείς λέμε, εφόσον γίνει το δημοψήφισμα και δεν ματαιωθεί, ο λαός πρέπει να δείξει ότι δεν εκβιάζεται.

-- Τι εννοείτε με το «και αν δεν ματαιωθεί»;

-- Εννοώ αν δεν το πάρει πίσω, γιατί ακόμα δεν ξέρεις τι γίνεται.

-- Αν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε «όχι» στο δημοψήφισμα, «ναι» στις εκλογές, δεν υπάρχει λόγος...

-- Δεν ξέρω τι κατάσταση θα υπάρξει, γιατί εδώ είναι και ο διεθνής παράγων και τα λοιπά, τι να σας πω; Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση. Εμείς με αυτή την έννοια λέμε ότι ο λαός πρέπει με την πάλη του να παρέμβει, να πέσει η κυβέρνηση, να γίνουν εκλογές.

-- Μήπως με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος ουσιαστικά αναγγέλλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, από το ευρώ και δεν θέλει να χρεωθεί ο ίδιος ή και οι συνεταίροι του στην Ευρώπη την εξέλιξη αυτή και θέλει να τη χρεώσει στα άλλα κόμματα και στον ίδιο το λαό;

-- Εχει μια βάση αυτό που λέτε, ως εξής: Οτι προβλέπει αυτό που λέμε και εμείς, ότι αυτή η συμφωνία είναι προσωρινή, ότι μπορεί να πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία με την έννοια ότι η κρίση βαθαίνει στην Ευρωζώνη. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία είναι αυτές που θα δημιουργήσουν και προϋποθέσεις φυγόκεντρων δυνάμεων. Δεν νομίζω ότι θα είναι μονομερής απόφαση της κυβέρνησης να βγει από την ευρωζώνη, αλλά θα έρθει ως αποτέλεσμα μιας διάσπασης της Ευρωζώνης. Ενδιαφέρεται για την υστεροφημία του, είτε να πετύχει το «ναι» με κάθε τρόπο ή αν είναι το «όχι» να φορτώσει στο λαό την απόφαση και δεν ξέρω ο ίδιος να επιβιώσει όπως επιβιώσει. Βεβαίως, είναι ένα ζήτημα που θέλει μελέτη τις επόμενες ώρες, μελετώντας όλες τις αποφάσεις αν υπάρχουν και συγκεκριμένοι κοινωνικοοικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι που έχουν ένα τέτοιο ενδιαφέρον. Θέλουμε να δούμε τις αντιδράσεις.

-- Βλέπετε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Φοβάστε για κάτι, για εκτροπή, για φασαρίες, για προβοκάτσιες, για αίμα;

-- Ο λαός αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία πορεία ανάτασης. Βεβαίως, δεν υπάρχει διαμορφωμένη ισχυρή πλειοψηφική πολιτική κατεύθυνση πραγματικής διεξόδου από την κρίση, ρήξης και ανατροπής. Επομένως, έχει ευθύνη ο λαός γρήγορα να βγάλει συμπεράσματα, να μη χαθεί χρόνος και να μη μείνει στο «όχι», στο ένα «όχι» ή στο άλλο, αλλά να διαγράψει και την πολιτική κατεύθυνση. Μην ξεχνάτε εδώ με τα υπόλοιπα κόμματα - θα σας το πω καθαρά και δεν είναι η συνηθισμένη ιδεολογική αντιπαράθεση που κάνουμε - τα πράγματα είναι αρκετά μπερδεμένα. Δηλαδή μπερδεύουν το λαό.

Η ΝΔ ακολουθεί μια τακτική που λέει: Εγώ έχω την ίδια στρατηγική, αλλά έχω άλλη τακτική διαχείρισης. Ψευδεπίγραφο είναι αυτό, αλλά το λέει. Αλλες πολιτικές δυνάμεις είναι καθαρές όπως η κα Μπακογιάννη ή ο κ. Κουβέλης, αλλά εδώ υπάρχει τις τελευταίες μέρες το εξής: Ολες οι πολιτικές δυνάμεις, πλην ΚΚΕ, λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει για να υπάρχει κοινωνική συνοχή. Κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει. Το ζήτημα είναι να υπάρξει η πραγματική διαχωριστική γραμμή. Μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή με τους υπεύθυνους της κρίσης; Και δεν μιλάω μόνο για τους πολιτικούς υπεύθυνους.

-- Εδώ έρχονται αστοί πολιτικοί, όπως χτες το βράδυ στους «Φακέλους» του Παπαχελά ο Κ. Μητσοτάκης και λέει ότι κάνει έκκληση στην ηγεσία του Περισσού να σταθεί στις περιστάσεις, όπως και οι προηγούμενοι ηγέτες - προφανώς εννοεί τον Χαρίλαο - και να συμμεριστούν ότι υπάρχει κίνδυνος εμφυλίου. Δημιουργείται τέτοιο κλίμα;

-- Οταν δημιουργούνται προϋποθέσεις μαζικής λαϊκής παρέμβασης, αυτό ο κ. Μητσοτάκης το θεωρεί εμφύλιο. Εμείς λέμε ότι ο λαός πρέπει να πρωταγωνιστήσει, κανένας κίνδυνος από τη λαϊκή παρέμβαση. Και το λέμε εμείς που ξέρουμε ότι η λαϊκή παρέμβαση δεν είναι αυτή τη στιγμή στην πλειοψηφία της ευθυγραμμισμένη με τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ. Εμείς δεν φοβόμαστε καθόλου την είσοδο νέων λαϊκών μαζών. Αλλο πράγμα αυτό που λέμε ότι θέλει προσοχή γιατί μέσα στο κίνημα υπάρχουν και δυνάμεις που θέλουν να συκοφαντήσουν, να φθείρουν το λαϊκό κίνημα. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει αυτό που κάνουν όλοι αυτοί οι πολιτικοί όταν βλέπουν το λαό να παρεμβαίνει, επικαλούνται τον εμφύλιο. Ο λαός πρέπει να παρέμβει και να αναμετρηθεί με τους οικονομικούς και πολιτικούς αντιπάλους. Αυτός δεν είναι εμφύλιος, δεν είναι μέσα στο λαό εμφύλιος, είναι αντιπαράθεση μέσα στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

-- Σε ποιες δυνάμεις αναφέρεστε, ως δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στο κίνημα και δημιουργούν τα προβλήματα που είπατε προηγουμένως;

-- Προσέχτε τι εννοώ. Ολα τα κόμματα παρεμβαίνουν, είναι δικαίωμά τους και δεν μπορεί να μην υπάρχει αντιπαράθεση μέσα στο κίνημα. Ομως γίνεται παρέμβαση με προβοκάτσιες, με δυνάμεις οι οποίες είναι «του νόμου και της τάξης», δηλαδή δυνάμεις εθνικιστικές, ακροδεξιές, ρατσιστικές, αντικομμουνιστικές, αυτοί που φωνάζουν «και οι 300 στην κρεμάλα» δείχνουν πολιτική διέξοδο; Αυτοί που λένε «οι 300 στο Γουδή» και το Γουδή καλλιεργείται και μέσα στη Βουλή. Αυτοί που τα λένε δείχνουν πολιτική διέξοδο; Είναι άλλο πράγμα να πούνε «το ΚΚΕ δεν έχει σωστή πολιτική, έχει λάθος». Οταν π.χ. οι κουκουλοφόροι - εδώ είναι κλίμα κρατικής καταστολής, έτσι; Δεν μιλάω για κάποια παιδιά 16 χρονών που μπορεί να βάζουν μια κουκούλα και νομίζουν ότι κάτι κάνουν, αυτά είναι άλλο πράγμα. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί, άλλοι είναι από την κυβέρνηση, από το κράτος, άλλοι είναι και από διάφορες υπηρεσίες, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό. Οταν το κίνημα φουντώνει, χτυπιέται και απ' τα μέσα.

Πάρτε τώρα το ΣΥΡΙΖΑ. Περνάει από το έχουμε επαναστατική κατάσταση το 2008 και τέρμα ο δικομματισμός, ο Συνασπισμός ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό, τη δημοκρατία της κουκούλας - αυτά δεν έλεγαν; Χωρίς να λέω ότι οι ίδιοι κάνουν πράγματα των κουκουλοφόρων. Περνάει στο χθεσινό, που πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λέει να υπάρχει κοινωνική συνοχή και δημοκρατική ομαλότητα. Χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα που λέει η ΝΔ, που λέει η κα Μπακογιάννη, που λέει το ΠΑΣΟΚ και τα λοιπά.

-- Επομένως, στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, το ΚΚΕ πώς απαντά;

-- Δεν είναι αυτό το ερώτημα. Εμείς απαντάμε αποδέσμευση από την ΕΕ, λαϊκή εξουσία, μονομερή διαγραφή του χρέους. Αν αποσπάσεις το ένα από τα τρία ως αποκλειστικό σύνθημα είναι λάθος. Αν πούμε π.χ. αποδέσμευση από την ΕΕ ή να φύγουμε από την Ευρωζώνη και να ακολουθούμε την πολιτική της ΕΕ, αυτό είναι αρνητικό για το λαό. Δεν μπορείς να αποσπάσεις ένα αίτημα από ένα άλλο.

-- Ναι, αλλά αν γυρίσουμε αύριο το πρωί στη δραχμή εσείς τι λέτε;

-- Θα πούμε να ανατρέψει ο λαός την πολιτική εξουσία, να ολοκληρώσει την αποδέσμευση από την ΕΕ, να πάρει στα χέρια του τον πλούτο της χώρας, να αποφασίζει τι μπορεί να παράγεται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα τι λέει η ΕΕ.

-- Είναι έτοιμος ο λαός για κάτι τέτοιο;

-- Εμείς δουλεύουμε για να συνειδητοποιήσει ο λαός αυτήν τη διέξοδο. Να την προσεγγίσει και με τη δική του εμπειρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ