Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
«Καίγονται» για πιο επιθετική συναίνεση

Τα σενάρια γύρω από την έγκριση της νέας δανειακής συμφωνίας στόχο έχουν να προετοιμάσουν το έδαφος για νέα σαρωτική επίθεση στο λαό

Τα σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού στόχο έχουν να εκβιάσουν τη συναίνεση του λαού στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Καμία συναίνεση! Καμιά υποταγή!
Τα σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού στόχο έχουν να εκβιάσουν τη συναίνεση του λαού στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Καμία συναίνεση! Καμιά υποταγή!
Φουντώνουν τα σενάρια και επιταχύνονται οι διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στο φόντο της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, με την κυβέρνηση να επιζητά ακόμα πιο επιθετική συναίνεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα για να αναχαιτιστεί η λαϊκή αγανάκτηση και να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Σε αυτήν την επιχείρηση εντάσσεται και η κίνηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, να θέσει ανοιχτά θέμα υπερψήφισης των αποφάσεων που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες σήμερα το βράδυ, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται δραστικό «κούρεμα» του χρέους πάνω από 50% και χτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν πως η «Ελλάδα επιθυμεί μία λύση για το σύνολο του κρατικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες και λήγει ως το 2035». Μια τέτοια «λύση» έχει για προϋπόθεση την πραγματική σφαγή των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ταυτόχρονα οδηγεί σε διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και μαζική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Πρέπει «η λύση να είναι ασφαλής και να άρει σημαντικότατα βάρη από το χρέος, αυτό που παραλάβαμε», σημείωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια. Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει «λύση» που να μην οδηγεί σε «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή σε χρεοκοπία, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών και της πλουτοκρατίας, όταν την ίδια ώρα οδηγεί σε πτώχευση το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.

Με την κλιμάκωση του πολέμου εναντίον του λαού και υπό το βάρος των αδιέξοδων στην πολιτική διαχείριση της κρίσης, η κυβέρνηση αναζητά «σωσίβια» ανάμεσα στις υπόλοιπες αστικές δυνάμεις, για την επιβολή των σκληρών μέτρων. Παράλληλα, όμως, πυροδοτούν και τα σενάρια για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων, ακόμα και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του έξω από το προεδρικό μέγαρο απεύθυνε κάλεσμα συστράτευσης στο σύνολο των αστικών κομμάτων σημειώνοντας: «Σε αυτήν την προσπάθεια, πρέπει όλοι να συμβάλλουν, όλοι οι υπεύθυνοι - πολιτικές ηγεσίες, κόμματα, φορείς - με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, και σήμερα, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, αλλά και αύριο, στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, που θα είναι και αυτή ουσιαστική».

Αποπροσανατολισμός του λαού

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χτες ότι αν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες «θα έρθει για επικύρωση στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου». Μετά τον Ευ. Βενιζέλο, τόσο ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, όσο και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, σημείωναν ότι είναι «εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο» η υπερψήφιση τέτοιας σημασίας συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία, χωρίς όμως να διασαφηνίζεται αν θα επιδιώξουν υπερψήφιση με 180. Το θέμα είναι «πολιτικό και όχι νομικό», επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης. Οπως υποστηρίζουν, δεν θα τεθεί θέμα «εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων» από τη δανειακή συμφωνία για να απαιτείται «αυξημένη πλειοψηφία», υπάρχει όμως «ανάγκη εθνικής συνεννόησης».

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την κυβέρνηση «διευρυμένη πλειοψηφία» για την έγκριση της συμφωνίας για το «κούρεμα» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος.«Δεν έχουμε αποφασίσει για τις διαδικασίες αυτές. Δεν είναι νομικό για μας το θέμα. Είναι πολιτικό το ζήτημα. Είναι ανοιχτό. Δεν υπάρχουν αποφάσεις. Θα το δούμε αμέσως μετά τη συμφωνία της Τετάρτης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διέρρεαν πάντως χτες ότι η «συμφωνία θα εγκριθεί από 151 βουλευτές». Ωστόσο, ένα ακόμα σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι να υπάρξουν δυο ψηφοφορίες στη Βουλή για την έγκριση της δανειακής συμφωνίας. Η πρώτη, που πιθανά θα συνοδευτεί και από το αίτημα για διευρυμένη πλειοψηφία, θα περιλαμβάνει την έγκριση για το ύψος του «κουρέματος» του δημόσιου χρέους. Η δεύτερη, που θα περάσει με πλειοψηφία 151 βουλευτών, να αφορά το σκέλος των αντιλαϊκών δημοσιονομικών μέτρων που θα τη συνοδεύουν και θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2012.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος και να θέσει εκβιαστικό δίλημμα στο λαό για την έγκριση της ευρωπαϊκής συμφωνίας. «Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την ψήφιση της συμφωνίας από 151. Πρέπει να περάσει το πρόγραμμα, αυτό έχει σημασία. Διότι αν δεν περάσει το πρόγραμμα, αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρχει καταστροφή, από κει και πέρα πρέπει να επιλέξουμε μόνοι μας το δρόμο προς τον γκρεμό», δήλωσε με συνέντευξή του στον «Φλας» ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Ρίχνουν στάχτη στα μάτια

Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, ο πρωθυπουργός, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάλεσε τις τράπεζες να «συμβάλλουν στον εθνικό στόχο» και να αποδεχτούν το «εθελοντικό κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που κατέχουν. «Οι τράπεζες πρέπει να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους αυτού του μεγάλου προβλήματος - να υπάρχει, δηλαδή, μια δίκαιη κατανομή των βαρών», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, που κάλεσε παράλληλα τους τραπεζικούς ομίλους να «επενδύσουν στην πραγματική οικονομία».

Η κυβέρνηση, αφού πρώτα προσυπέγραψε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους τη χρηματοδότηση των τραπεζών από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες που θα υποστούν από το «κούρεμα», χτες βγήκε να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού ζητώντας να «συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια»... Χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή Αμερικανών και Γάλλων τεχνοκρατών, στην οποία συμμετείχαν ακόμα ο Ευ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιο μνημόνιο θα καταργήσουν;(2014-12-31 00:00:00.0)
Στα τέλη Μάρτη η συμφωνία με την Κύπρο(2013-03-05 00:00:00.0)
«Κούρεμα» για την πλουτοκρατία(2012-01-17 00:00:00.0)
«Κόκκινη γραμμή» η απόλυτη εξαθλίωση του λαού(2012-01-10 00:00:00.0)
Στο ίδιο στρατόπεδο με κυβέρνηση - τρόικα(2011-11-03 00:00:00.0)
Ρίχνει όλα τα όπλα στον πόλεμο για να σωθεί το κεφάλαιο(2011-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ