Eurokinissi |
Ολα αυτά μέχρι σήμερα, γιατί -όπως δείχνουν τα πράγματα- στο μέλλον θα γίνουν πολύ χειρότερα... αφού πρόθεση των πολυεθνικών που συμμετέχουν, είναι το προϊόν, και ιδιαίτερα τα κέρδη του, να αφορά λίγους... Ελάχιστους δηλαδή, που θα καρπώνονται τα οφέλη της εμπορευματοποίησής του. Αυτό προκύπτει από δύο ζητήματα που πρόσφατα βρέθηκαν στην επικαιρότητα και αφορούν το ένα το γνωστό θέμα της κλειστής Λίγκας στην Ευρωλίγκα του μπάσκετ, και το άλλο το νέο «φρούτο», που έρχεται εξ Αγγλίας, και συσχετίζεται με το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ και το μέλλον της.
Οι επιχειρηματίες του ευρωπαϊκού μπάσκετ από τη στιγμή που πήραν τα ηνία από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (ΦΙΜΠΑ ΕΥΡΩΠΗΣ) στη διαχείριση και εκμετάλλευση του προϊόντος, ποτέ δεν έκρυψαν το μεγάλο όνειρό τους. Αυτό ήταν η δημιουργία μιας κλειστής Λίγκας στα πρότυπα του ΝΒΑ, όπου θα μετέχουν οι ισχυροί σύλλογοι της Ευρώπης, χωρίς άλλες υποχρεώσεις, χωρίς το άγχος για μια θέση κλπ. Ο θεσμός των κλειστών συμβολαίων που καθιερώθηκε πριν λίγα χρόνια (περιπτώσεις ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, Μακάμπι Τελ Αβιβ κ.ά.) ήταν ένα σημαντικό βήμα για το σκοπό αυτό. Πλέον τα πράγματα έχουν προχωρήσει, αφού το εμπόδιο της συμμετοχής των ισχυρών συλλόγων στα εθνικά πρωταθλήματα δείχνει να τρίζει, με βάση και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι αυτοί τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Λίγο πριν την έναρξη της φετινής διοργάνωσης ανακοινώθηκαν νέες αποφάσεις που αφορούν στη διοργάνωση. Αποφάσεις που σε απλή μετάφραση χαρακτηρίζονται ως προάγγελος εξελίξεων για τον τελικό στόχο. Οπως αποφασίστηκε, από την επόμενη σεζόν θα ισχύουν τα εξής: Πρώτον, η Ευρωλίγκα θα διεξάγεται την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς κρίθηκε πως η Παρασκευή είναι η πιο εμπορική ημέρα για αγώνες. Εμεινε αδιευκρίνιστο το τι θα γίνει με τους αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων, οι οποίοι μέχρι σήμερα διεξάγονται Σάββατο και Κυριακή. Η πρώτη χώρα που εφάρμοσε το «Παρασκευή» και μάλιστα με επιτυχία ήταν η Γαλλία. Δεύτερον, αλλάζει το «Τοπ-16»... Οι τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων γίνονται δύο όμιλοι των οκτώ. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται τα παιχνίδια από 6 σε 14, ενώ έμεινε αδιευκρίνιστο το τι θα γίνει με τα πλέι οφ, αν δηλαδή θα έχουμε σειρά πέντε ή τριών αγώνων. Τρίτον, η Ευρωλίγκα σκέφτεται την εξάλειψη της προκριματικής φάσης ή τη μείωση των ομάδων από 16 σε 8. Το... ζουμί της υπόθεσης για όλα αυτά βέβαια κρύβεται στις δηλώσεις του Ισπανού παράγοντα Τζόρντι Μπερτομέου, που υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις έναντι αυτών που φώναζαν για απαξίωση των εθνικών πρωταθλημάτων εξήγησε πως δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουν ομάδες με μπάτζετ μικρότερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ και χωρίς σταθερή και αξιόπιστη διοίκηση...
Eurokinissi |
Και εάν τότε η Πρέμιερ Λιγκ αποτέλεσε τη Γη της Επαγγελίας για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, πλέον ίσως αποτελέσει και το άρμα κάποιων σημαντικών αλλαγών.
Και αυτό γιατί αρκετοί από τους ξένους επενδυτές θέλουν να καταργηθεί ο υποβιβασμός και ο προβιβασμός από την Premier Ship, όπως αποκάλυψε στο BBC o επικεφαλής του συνδέσμου προπονητών της Λίγκας (League Managers Association) Ρίτσαρντ Μπίβαν.
Αυτή τη στιγμή, 10 από τις 20 ομάδες της Premier League έχουν ξένους μεγαλομετόχους και σε περίπτωση που και άλλες αγγλικές ομάδες περάσουν σε χέρια επενδυτών από το εξωτερικό, τότε δεν αποκλείεται το αίτημά τους να γίνει αποδεκτό! Βάσει του καταστατικού της Premier League, για να γίνουν αλλαγές στη μορφή του πρωταθλήματος απαιτείται η συγκατάθεση 14 από τις 20 ομάδες. Ο τελευταίος αγγλικός σύλλογος που πέρασε σε «ξένα» χέρια ήταν η Μπλάκμπερν πέρσι, την οποία αγόρασε ο ινδικός επιχειρηματικός όμιλος «Venky's».
Ωστόσο ο Μπίβαν θεωρεί πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει αυτή η ριζοσπαστική αλλαγή στο αρχαιότερο πρωτάθλημα του κόσμου... «Η αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να θεσπίσει ένα πρόγραμμα αδειοδότησης για τους συλλόγους, γιατί ήδη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ξένων μεγαλομετόχων ομάδων, που μιλάνε για την κατάργηση του υποβιβασμού και του προβιβασμού στην Premier League. Εάν υπάρξουν τέσσερις ή πέντε νέοι ξένοι ιδιοκτήτες τότε αυτό μπορεί να γίνει...» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπίβαν.
Μάλιστα οι αποκαλύψεις έγιναν μια εβδομάδα μετά το αίτημα της κυβέρνησης να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο υπουργός Αθλητισμού της Μεγάλης Βρετανίας, Χιου Ρόμπερτσον, δήλωσε πως το σύστημα αδειοδότησης της FA θα αποτελέσει ασφαλιστική δικλείδα σε φαινόμενα οικονομικής κακοδιαχείρισης, φοροδιαφυγής και χρεοκοπίας. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που τονίζουν πως είναι πλέον αργά...