Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνιμο ορμητήριο των ιμπεριαλιστών η Καλαμάτα

Στην αεροπορική βάση έχουν εγκατασταθεί 300 Αμερικανοί για κάθε είδους αποστολές στην ευρύτερη περιοχή

Σε μόνιμο ιμπεριαλιστικό ορμητήριο έχει μετατραπεί η Αεροπορική Βάση (120 Πτέρυγα Μάχης) στην Καλαμάτα, απ' όπου εξορμά η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μέχρι τις αφρικανικές ακτές. Ταυτόχρονα, άλλες στρατιωτικές ή μη εγκαταστάσεις στην πόλη αξιοποιούνται για τις ανάγκες πολεμικής ετοιμότητας της αμερικανικής δύναμης.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχει εγκατασταθεί από το Μάρτη του 2011, όταν ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, δύναμη 300 ανδρών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με τρία ελικόπτερα, που έχουν ως επίσημη αποστολή τον εντοπισμό και τη διάσωση πληρωμάτων των μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ και των άλλων ΝΑΤΟικών χωρών που βομβάρδιζαν στόχους στο έδαφος της Λιβύης. Πρόκειται για το προσωπικό των ελικοπτέρων, αλλά και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης στο έδαφος.

Η αεροπορική βάση της Καλαμάτας, όπως και οι άλλες που βρίσκονται στη Δ. Πελοπόννησο (Αραξος, Ανδραβίδα) χρησιμοποιήθηκαν και από το Ισραήλ στις ασκήσεις που έκανε σε συνεργασία με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με σενάριο επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μάχης, όπως τον Οκτώβρη του 2010, με την άσκηση «Morning Wind» («Πρωινός Ανεμος») που πραγματοποιήθηκε στην Πελοπόννησο και το Ιόνιο Πέλαγος.

Το όλο θέμα βγήκε στην επιφάνεια με τη χτεσινή αποκάλυψη του «Ρ», ότι Αμερικανοί, με αστυνομική συνοδεία, εκπαιδεύονται πραγματοποιώντας βολές όπλων σε χώρο δίπλα στο Νέδοντα ποταμό στα βόρεια της πόλης της Καλαμάτας, σε χώρο που έχει δημιουργηθεί προσωρινό πεδίο βολής. Μετά από ερωτήματα που τέθηκαν στις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ και ΕΛ.ΑΣ.) επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για Αμερικανούς προερχόμενους από την αεροπορική βάση της Καλαμάτας, οι οποίο ασκούνται περιοδικά και ανά τμήματα στο χώρο αυτό, καθώς στην αεροπορική βάση δεν υπάρχει πεδίο βολής.

Αυτό, επίσης, που διαφαίνεται είναι πως η παρουσία των Αμερικανών στην Καλαμάτα δεν έχει συγκεκριμένο ορίζοντα λήξης, παρόλο ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη υποτίθεται πως ολοκληρώθηκε μετά τη δολοφονία του Καντάφι. Η συγκεκριμένη δύναμη των 300 Αμερικανών διαμένει σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Επιβεβαιώνεται ότι οι δυνάμεις των ιμπεριαλιστών δεν ήρθαν προσωρινά για τις ανάγκες της επέμβασής τους στη Λιβύη, ήρθαν για να μείνουν. Η παραμονή τους είναι ενταγμένη στα ευρύτερα σχέδια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ενάντια στους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου. Τίποτα το καλό για τους εργαζόμενους της χώρας, του τόπου δεν προοιωνίζεται η παρουσία τους, απεναντίας εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς τους.

Απαιτούμε: Να φύγουν τώρα οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στον Αραξο, στην Ανδραβίδα, στη Σούδα και στο Ακτιο. Να επιστρέψουν τώρα τα ελληνικά στρατεύματα που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Αυτό είναι το λαϊκό συμφέρον. Η λαϊκή απάντηση πρέπει να είναι λαϊκό μέτωπο πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τώρα, με δυνατό ΚΚΕ οργανώνουμε την αντεπίθεση, ανυπακοή και απειθαρχία στον ιμπεριαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ