Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αιτήματα των ηθοποιών στο ΚΘΒΕ

Την άμεση εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την προσαρμογή των αποδοχών τους από την 1 Οκτώβρη 2000, την άμεση εφαρμογή του νόμου για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και επέκταση της κάλυψης στη διάρκεια των περιοδειών, ανά την επικράτεια και στο εξωτερικό, καθώς και την τήρηση του ωραρίου (παρατηρείται καταστρατήγηση του ωραρίου των προβών), απαιτεί με έγγραφό της προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Διαγόρα Χρονόπουλο, η πενταμελής επιτροπή των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου.

Επισημαίνεται παράλληλα πως στο διάστημα των 8 μηνών που μεσολάβησε από την τελευταία επίσημη συνάντησή τους, δεν προωθήθηκε η λύση οριακών αιτημάτων που είχαν θέσει. «Ενώ για άλλη μια φορά χωρίς προγραμματισμό απολύετε συνάδελφό μας στο μέσον της χειμερινής σεζόν», αναφέρουν.

Απευθυνόμενοι στον υπουργό Πολιτισμού, οι ηθοποιοί σημειώνουν και πάλι ότι αρνούνται τη συνεχιζόμενη αργομισθία τους και προτείνουν κάθε ηθοποιός του ΚΘΒΕ να χρησιμοποιείται, τουλάχιστον, σε μια παράγωγη σε κάθε θεατρική περίοδο. Επίσης ζητούν «οι ακροάσεις (οντισιόν) που γίνονται να είναι ουσιαστικές και να παίρνουν μέρος σ' αυτές όλοι οι ηθοποιοί του δυναμικού του θεάτρου, που είναι ελεύθεροι υποχρεώσεων, καθώς και όσοι το επιθυμούν από εκείνους που έχουν εργαστεί στο θέατρο τα 2 τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την αυτοδέσμευσή τους».

«Οι αποζημιώσεις των αποχωρούντων ηθοποιών να καταβάλλονται άμεσα, όπως οι νόμοι ορίζουν. Να διανέμονται δωρεάν στους ηθοποιούς τα προγράμματα των παραστάσεων. Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα όσον αφορά τις προσκλήσεις των ηθοποιών και τις ατέλειές τους».

Τέλος ζητούν να ενημερωθούν για το πώς σχεδιάζεται να γιορταστεί η επέτειος των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΚΘΒΕ και τονίζουν ότι θεωρούν αυτονόητη τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, καθώς και την ένταξη σ' αυτές των εκδηλώσεων που οι ηθοποιοί προτίθενται να δημιουργήσουν.

Τέλος η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή Ηθοποιών του ΚΘΒΕ καλεί, σήμερα, στις 2μμ, τους ηθοποιούς, σε γενική συνέλευση, στη Μονή Λαζαριστών, αίθουσα «Σωκράτης Καραντινός».

Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Ηθοποιών ανακοινώνει ότι μετά τη δικαστική δικαίωση του Δημήτρη Αραμπατόγλου, για τη μη καταβολή από το ΚΘΒΕ του επιδόματος του 75% για τις Κυριακές και του 25% για την εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες, «όλοι οι ηθοποιοί δικαιούνται από 700.000 δρχ. έως 4.000.000 δρχ. για επιδόματα που δεν τους έχουν καταβληθεί».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org