Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Κωλυσιεργία και ιμπεριαλιστικές πιέσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Να επισπευσθεί» η απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο παλαιστινιακό αίτημα για μονομερή αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους ζήτησε, χτες, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ. Ο Ριάντ Μανσούρ κάλεσε το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας «να μην κωλυσιεργεί περαιτέρω και να δεχτεί το δίκαιο παλαιστινιακό αίτημα», ζητώντας η σχετική τελική συζήτηση να γίνει «σε ανοιχτή συνεδρίαση και όχι κεκλεισμένων των θυρών», όπως γίνεται η διαβούλευση μέχρι σήμερα.

Την ίδια ώρα, το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) εντείνει τις πιέσεις του για επανέναρξη ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών, αν και η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει ότι δεν μπορεί να συζητήσει τίποτε αν δεν «παγώσει» ο εποικισμός και δε γίνουν σεβαστά τα όρια του '67, κάτι που το Ισραήλ αποκλείει, αποφασίζοντας, μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, νέες ανεγέρσεις κατοικιών στους εποικισμούς. Χτες, το Κουαρτέτο απηύθυνε νέα έκκληση διαλόγου και καλεί τις δύο πλευρές, καταρχάς, σε ξεχωριστές συζητήσεις την Τετάρτη.

Το κλίμα πυρπόλησε περαιτέρω ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο Αμπάς «εμπόδιο για την ειρήνη», συμπληρώνοντας ότι «ελπίζει στην παραίτηση ή απομάκρυνσή του». Εντονα αντέδρασε η Παλαιστινιακή Αρχή, εγκαλώντας τον Αβιγκντόρ Λίμπερμαν ότι εμμέσως πλην σαφώς ζητά ακόμη και τη δολοφονία του Μαχμούντ Αμπάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ