Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αποχώρηση Αμερικάνου πρέσβη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για «λόγους ασφαλείας» φέρεται, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, να απέσυρε η αμερικανική ηγεσία τον πρέσβη της στη Δαμασκό. Οπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ρόμπερτ Φορντ δεν ανακλήθηκε, απλώς απομακρύνθηκε μετά «από σοβαρές προσωπικές απειλές για τη ζωή του», ενώ το υπόλοιπο προσωπικό της πρεσβείας παραμένει στη συριακή πρωτεύουσα και η πρεσβεία λειτουργεί κανονικά.

Ο Φορντ είχε, εξαρχής, ανοιχτά τοποθετηθεί υπέρ των αντικαθεστωτικών οργανώσεων και είχε επανειλημμένως συναντηθεί με εκπροσώπους διαφόρων αντικαθεστωτικών οργανώσεων, περιφρονώντας ανοιχτά τις σχετικές οδηγίες της συριακής ηγεσίας. Πριν από περίπου ένα μήνα έγινε στόχος επίθεσης με αβγά και ντομάτες βγαίνοντας από μια εκδήλωση στη μνήμη ενός αντικαθεστωτικού, ενώ εγκλωβίστηκε για αρκετή ώρα στην αμερικανική πρεσβεία όταν σε αυτήν εισέβαλαν οπαδοί του Προέδρου Ασαντ. Ο Φορντ είχε εγκατασταθεί στη Δαμασκό την 1η Ιανουαρίου και είναι ο πρώτος Αμερικανός πρέσβης στη συριακή πρωτεύουσα μετά από πέντε χρόνια αμερικανικής διπλωματικής απουσίας.

Η αποχώρηση του αναμφιβόλως αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση των αμερικανικών πιέσεων προς την ηγεσία Ασαντ, που αφήνει και πολλά περιθώρια για εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο επιλογής κάποιου είδους στρατιωτικής λύσης. Από την άλλη, βέβαια, το Παρίσι, που επίσης έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στη Δαμασκό, διεμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να απομακρύνει τον πρέσβη του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ