Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Οχτώ μερόνυχτα στους καταπέλτες

Απεργία - προμήνυμα ότι οι αγώνες θα κλιμακωθούν

Νέα δυναμική δημιούργησε ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών, οι οποίοι με τέσσερις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, παρέμειναν με αποφασιστικότητα στους καταπέλτες από τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη μέχρι και σήμερα στις 6 τα ξημερώματα. Οι ναυτεργάτες έδωσαν έναν ακόμα μεγάλο αγώνα, με το βάρος της οργάνωσης και της περιφρούρησης να έχει πέσει στις πλάτες των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Εναν αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει, όπως σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα για λογαριασμό της κερδοφορίας των εφοπλιστών συνολικά του κεφαλαίου.

Με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία οι ναυτεργάτες στραπατσάρισαν ξανά την πολιτική επιστράτευση, αλλά και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς των εφοπλιστών, ενώ στις συσκέψεις που έγιναν στα καράβια τέθηκε με επιτακτικό τρόπο η ανάγκη για την κλιμάκωση της πάλης με προοπτική την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής,

Κόντρα στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, χτες το πρωί η πλειοψηφία της ΠΝΟ, στη διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, απέρριψε την πρόταση των εκπροσώπων των τριών ταξικών ναυτεργατικών σωματείων για συνέχιση του αγώνα με νέα 48ωρη. Πρόταση που συσπείρωσε δύο ακόμα ναυτεργατικά σωματεία. Κάτω από την παρέμβαση των ναυτεργατών η Εκτελεστική Επιτροπη αποφάσισε να παραμείνουν ακινητοποιημένα τα πλοία των εταιρειών, που παραβιάζουν τη ΣΣΕ και οφείλουν δεδουλευμένα (όπως η ΑΝΕΚ και η ΝΕΛ). Χτες το απόγευμα, η ΑΝΕΚ με επιστολή της προς τα ναυτεργατικά σωματεία, δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει τη ΣΣΕ.

Τα ταξικά σωματεία

Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ χαιρετίζουν τη συμμετοχή των ναυτεργατών στον απεργιακό αγώνα, ενώ τονίζουν ότι η πλειοψηφία της Εκτελεστικής της ΠΝΟ με την απόφασή της «αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, όλους τους εργαζόμενους, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, τα λαϊκά στρώματα, θα είναι συνεχής με αμείωτη ένταση. Συντάξεις, γιατροί, φάρμακα, ΣΣΕ βρίσκονται στη "κλίνη του Προκρούστη", ανατρέπονται». Καταλήγουν: «Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους να μην επιτρέψουν την κατάργηση των ΣΣΕ, την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, την κατεδάφιση και ενσωμάτωση του ΝΑΤ στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Ολοι στη μάχη για την εφαρμογή των ΣΣΕ. Ολοι στη μάχη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να εφαρμοστούν τώρα οι ΣΣΕ και να καταβληθούν τα αναδρομικά (31/1/2019)
Σύσκεψη σήμερα στον Πειραιά (27/6/2018)
Μηδενικές αυξήσεις ξανά στη ΣΣΕ της ακτοπλοΐας (22/6/2016)
Οι ναυτεργάτες διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους (29/3/2014)
Αύριο η σύσκεψη των ναυτεργατών (15/5/2013)
Συσκέψεις με τα πληρώματα (5/2/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org