Κυριακή 23 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμπαγές μέτωπο με κυβέρνηση και τρόικα

Πλειοδοτεί στη συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στην αστική διαχείριση της κρίσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε για λόγους επικοινωνιακούς και ουσίας να μην πάρει ούτε μια φορά το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ούτε ότι συνολικά η παρέμβαση των βουλευτών της ΝΔ ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτη για τον πυρήνα των συζητούμενων ανατροπών. Επρόκειτο για μια ακόμα επίδειξη έμπρακτης συστράτευσης με την κυβέρνηση και την τρόικα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα άγρια μέτρα του πολυνομοσχεδίου που συνθλίβουν τα εργασιακά δικαιώματα και εξαθλιώνουν το λαό.

Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ συμφωνεί με το σύνολο των βάρβαρων μέτρων, πολλά εκ των οποίων άλλωστε αποτελούν δικές της προτάσεις και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της, όπως το έχει παρουσιάσει στο Ζάππειο ο Α. Σαμαράς. Είναι ολοφάνερο ότι η καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου έγινε καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, ενώ αποτελεί και βολικό άλλοθι για να συνεχίζει στην πράξη να βάζει πιο γερές πλάτες για να υλοποιηθούν τα άγρια μέτρα που περιλαμβάνει, όπως ακριβώς είχε κάνει και με το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο.

Οσα δεν είπε ο Α. Σαμαράς στη Βουλή, τα είπε στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στη γερμανική «Φρανκφούρτερ Αλεμάιν Τσάιτουνγκ». «Το κόμμα μας, η ΝΔ, συμφώνησε πλήρως με το στόχο που είχε τεθεί στο μνημόνιο για τη δημοσιονομική πειθαρχία και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «το μόνο που ζητάμε είναι μια πολιτική που να επιτυγχάνει το σκοπό της».

Τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων είναι η στέρεη βάση της συναίνεσης και συστράτευσης με τα άγρια μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ανέδειξε ως κυρίαρχο το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, στη δήλωση που έκανε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Παρασκευής: «Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αποτελεί σαφέστατα και δικό μας στόχο για την επίτευξη των ευρύτερων δημοσιονομικών στόχων, που έχουμε ως χώρα αναλάβει», τόνισε, για να θωρακίσει το «μονόδρομο» της χρεοκοπίας του λαού για να σωθεί η πλουτοκρατία.

Πλάτες σε όλα τα επίπεδα

Φυσικά, η ηγεσία της ΝΔ δε μένει μόνο στην ιδεολογική και πολιτική υποστήριξη, αλλά στηρίζει στην πράξη την εφαρμογή των ίδιων των αντεργατικών μέτρων, όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων υπέρ των επιχειρησιακών - ατομικών και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση δημόσιων οργανισμών και οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, η εργασιακή εφεδρεία, ως εργαλείο για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 σε μια τριετία, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας κ.ά.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, τα στελέχη της ΝΔ έχουν ξεκινήσει καμπάνια για να αναδείξουν στα μάτια των ξένων συμμάχων της πλουτοκρατίας τη μεγάλη συμβολή τους στην υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου. «Το γεγονός ότι η ΝΔ καταψήφισε το πακέτο μέτρων τον περασμένο Μάιο δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι το κόμμα δεν αναγνωρίζει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών», δηλώνει στην ίδια γερμανική εφημερίδα ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Χρ. Λαζαρίδης και σπεύδει να γίνει πιο σαφής: «Στηρίξαμε σχεδόν τους μισούς από τους νόμους της κυβέρνησης και σχεδόν το σύνολο αυτών που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τονίζει.

Στην ίδια εφημερίδα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας μοιράζει στους ξένους συνομιλητές τους μπροσούρες με τον τίτλο «Η υπεύθυνη στάση της ΝΔ». Στην μπροσούρα περιέχονται ανάμεσα στ' άλλα και οι «μεταρρυθμιστικοί» νόμοι της κυβέρνησης που έχουν στηριχθεί από τη ΝΔ. «Το κόμμα μας στήριξε 48 από τους 100 νόμους», δηλώνει με περηφάνια. Την ίδια στιγμή η ηγεσία της ΝΔ δε διστάζει να κοροϊδεύει το λαό, χαρακτηρίζοντας «αποτυχημένη» και «αδιέξοδη» μια πολιτική που κατά τ' άλλα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της.

Σταθερό μέτωπο στο κίνημα

Παράλληλα συμπλέει στον «πόλεμο ενάντια στις συντεχνίες», συγκροτώντας συμπαγές μέτωπο με την κυβέρνηση, με στόχο την εξόντωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μια βδομάδα πριν οι τρεις υπουργοί του ΠΑΣΟΚ εμφανιστούν με κοινό άρθρο τους «κατά των συντεχνιών», τη σημαία την είχε σηκώσει πρώτος ο πρόεδρος της ΝΔ, προκαλώντας μάλιστα τις «συντεχνίες», δηλαδή όσους αντιδρούν στην κυρίαρχη πολιτική και συκοφαντούνται από την κυρίαρχη προπαγάνδα με τον παραπάνω όρο, να μην ψηφίσουν ποτέ τη ΝΔ.

Τη σκυτάλη πήρε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος, που ευλόγησε τη χρήση απεργοσπαστικών μηχανισμών και αστυνομικής βίας κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων. «Αναμφίβολα δικαίωμα ιερό η απεργία, εξίσου όμως ιερό και το δικαίωμα στην εργασία», τόνισε σε άρθρο του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» και, προκειμένου να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, συμπλήρωσε με νόημα: «Γιατί θα πρέπει να στερούν τη δυνατότητα της εργασίας σε όσους το επιθυμούν εκείνοι που αποφασίζουν να καταλάβουν υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες;».

«Πράσινο φως» στην καταστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ έδωσε ουσιαστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί «σηκώνει τα χέρια μπροστά σ' ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες και έχει εξελιχθεί πλέον σε σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία». Είναι περιττό να σημειωθεί ότι η ηγεσία της ΝΔ επικρότησε θερμά την επιστράτευση των απεργών, ενώ δεν έχει προβάλει την παραμικρή - φραστική έστω - αντίρρηση στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, με την οποία απροκάλυπτα συμφωνεί.

Επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο

Μετά τα παραπάνω είναι ολοφάνερο ότι το «ναυάγιο» - όπως προβλήθηκε - της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και η απόρριψη της πρότασης για κοινή μετάβαση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες αποτελούσε μέρος μιας καλοστημένης θεατρικής παράστασης, με στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, ώστε η ΝΔ να κερδίσει πόντους στη διαμάχη για το ποιος θα κρατάει το τιμόνι της διακυβέρνησης, στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών στο αστικό πολιτικό σύστημα, ενδεχόμενα και με κυβερνήσεις συνεργασίας.

Αυτό όμως που δε χωράει καμιά αμφιβολία είναι ότι η γραμμή πλεύσης θα είναι ίδια, δηλαδή η εξαθλίωση του λαού για χάρη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Αυτό ακριβώς διαμήνυσε στους εταίρους στην ΕΕ ο Α. Σαμαράς: «Αποτελούμε πλέον τη μόνη βιώσιμη πολιτική εναλλακτική λύση. Μία αξιόπιστη εναλλακτική, δεδομένου ότι διασφαλίζουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία και υπευθυνότητα, τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών ιδεών και το ομαλό πέρασμα από την αναταραχή στη σταθερότητα», υπογράμμιζε στο άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα, ενόψει της χτεσινής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η ηγεσία της ΝΔ έχει κάθε λόγο να ζητά στήριξη από την πλουτοκρατία για να πάρει τη σκυτάλη στη διαχείριση της κρίσης και να εφαρμόσει ταχύτερα και πιο αποφασιστικά τα ίδια μέτρα με νωπή λαϊκή εντολή, σε αυτοδύναμη ή συνεργατική κυβέρνηση. Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει την πείρα του και να δει πως η διέξοδος από την κρίση προς όφελός του προϋποθέτει ότι κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, όπως του Καρατζαφέρη και της Μπακογιάννη, που συμφωνούν με τους στόχους και την ουσία του μνημονίου, πρέπει να υποστούν γερό πλήγμα και μέσα από τους αγώνες και μέσα από τις εκλογές.

Να μειωθεί δραστικά η δύναμή τους, η επιρροή τους στο λαό, που έχει κάθε συμφέρον να ακυρώσει τα σχέδια για κυβερνήσεις συνεργασίας - συναίνεσης, με στόχο να ενσωματωθεί η δυσαρέσκεια για το αστικό σύστημα και την πολιτική του. Να μετατραπεί τώρα η λαϊκή οργή και αγανάκτηση σε δύναμη οργανωμένης δράσης, σε δύναμη ανατροπής, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org