Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Εντός - εκτός και επί... τα αυτά» η νέα τάση!

Με μία ακόμα τάση στο εσωτερικό του, αποφασισμένη μάλιστα και να τον κηρύξει σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», βρήκε η νέα βδομάδα τον Συνασπισμό. Το όνομα αυτής «Ανανεωτική Συσπείρωση» και επιδίωξή της η «ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς», όπως συναποφάσισαν τα στελέχη του κόμματος που πραγματοποίησαν πανελλαδική σύσκεψη την περασμένη Κυριακή, με προεξάρχοντες τους Μ. Παπαγιαννάκη, Μαρία Δαμανάκη, Κ. Πουλάκη, Θ. Μαργαρίτη, Π. Σκοτινιώτη, Π. Κουναλάκη, Δ. Χατζησωκράτη κ.ά., οι οποίοι εκλέχτηκαν και στο συντονιστικό όργανο.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης οι «ασκοί του Αιόλου» ανοίγουν για τα καλά στην Κουμουνδούρου, αφού τόσο η μειοψηφία όσο και η πλειοψηφία δηλώνουν «ετοιμοπόλεμες». Είναι άλλωστε γνωστό πως το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του κόμματος έχει επιλέξει την ανοιχτή ρήξη με όσους δημοσίως αντιπαρατίθενται με τις επιλογές της, όπως συνέβη πρόσφατα με τη Μαρία Δαμανάκη.

Η βουλευτής του κόμματος δέχεται και τα περισσότερα πυρά, αφού της καταλογίζεται προσπάθεια υπονόμευσης του Συνασπισμού, ενώ, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, «βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από τον ΣΥΝ». Η ίδια δεν αποσαφηνίζει τις προθέσεις της, αντίθετα δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να ασκεί σκληρή κριτική στις επιλογές της ηγεσίας, στην οποία χρεώνει «μετάλλαξη του κόμματος». Ταυτόχρονα, αν και προσχώρησε στη νεότευκτο τάση, διαφοροποιείται και από αυτή και σε αρκετά ζητήματα εκφράζει ακόμα πιο προωθημένες θέσεις. Αλλωστε, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συνάντησης δήλωσε «είμαστε εντός του ΣΥΝ, αλλά η οπτική μας είναι και εκτός», σε αντίθεση με άλλους συμμετέχοντες, που υπογράμμιζαν σε όλους τους τόνους πως ό,τι και να κάνουν θα το κάνουν εντός των τειχών της Κουμουνδούρου.

Απαντες όμως φάνηκαν να συμφωνούν πως απαιτείται για τον ΣΥΝ η χάραξη μιας άλλης γραμμής πλεύσης. Ενώ δεν παρέλειψαν να στείλουν μηνύματα στην ηγεσία. Ο Π. Κουναλάκης διαμήνυσε σε όσους μιλούν ακόμα και για διαγραφές, «να ξεχάσουν αυτά που ξέρουν», ενώ ο Μ. Παπαγιαννάκης δήλωσε, επικαλούμενος και το καταστατικό του ΣΥΝ, πως «το δικαίωμά μας να συγκεντρωνόμαστε, να συζητάμε και φυσικά να συγκροτούμε ένα ρεύμα ιδεών, δεν είναι διαπραγματεύσιμο ούτε το θέτουμε στην κρίση όσων συμφωνούν ή ακόμα χειρότερα "ανησυχούν"».

Οπως είναι ήδη κατανοητό η νέα τάση αποτελεί τη συγκροτημένη έκφραση εκείνων των δυνάμεων του Συνασπισμού που επιθυμούν διακαώς την όσο το δυνατόν ταχύτερη προσέγγιση με το κυβερνών κόμμα ή, όπως το έθεσε ο Μ. Παπαγιαννάκης, τη «σύγκλιση, μετά από ουσιαστικό διάλογο, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας και του εκσυγχρονισμού».

Ο ευρωβουλευτής δε διαφώνησε να γίνουν συζητήσεις με όλα τα κόμματα, άλλωστε, όπως είπε, «στην κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι λογικό να συζητούν μεταξύ τους τα κόμματα», όχι όμως στη βάση που προτείνει το ΔΗΚΚΙ ή με την «εκ των προτέρων αποδοχή της όποιας κατάληξης», που ο ίδιος βλέπει να προδιαγράφεται και μάλιστα λεπτομερώς στις διακηρύξεις του ΚΚΕ. Αυτή του όμως η τοποθέτηση μάλλον υπηρετεί τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες, μια και όσοι συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση απερίφραστα δήλωναν πως προνομιακοί συνομιλητές του ΣΥΝ δεν μπορεί παρά να είναι το ΠΑΣΟΚ και οι διάφορες κινήσεις, που «οραματίζονται» τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς.

Η απάντηση Κωνσταντόπουλου

Την απάντησή του στα εσωκομματικά δρώμενα έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ μιλώντας στην κοπή της πίτας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πειραιά, όπου υπεραμύνθηκε της πολιτικής στρατηγικής που διαμόρφωσε «με πολύ μεγάλη πλειοψηφία» το συνέδριο του κόμματος. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος αφού δήλωσε πως η κυβερνητική πολιτική δεν έχει σχέση με τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό, αλλά ενισχύει κεντροδεξιές τάσεις και προοπτικές, ήρθε στην «ταμπακέρα» και διαμήνυσε στους «ανανεωτές» του ΣΥΝ πως «αντιλήψεις κυβερνητισμού και συνεργασιολογικές φιλολογίες χωρίς προγραμματικό και πολιτικό περιεχόμενο, όπως επίσης προσωπικές στρατηγικές, δεν πρόκειται να μας απασχολήσουν ούτε θα μας εκτρέψουν από την πορεία που έχουμε δημοκρατικά χαράξει».

Η Μ. Δαμανάκη στη ΝΕΤ

Μιλώντας στην εκπομπή «Εβδομη μέρα» της ΝΕΤ, η Μ. Δαμανάκη κατήγγειλε πως «ο δρόμος που ακολουθεί η ηγεσία του Συνασπισμού οδηγεί σε μία Αριστερά της καταγγελίας» και πρότεινε «να αποκτήσει κουλτούρα κυβερνητικής ευθύνης. Πρέπει να επεξεργαστούμε ένα πρόγραμμα, έχοντας στο μυαλό μας ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε τον τόπο»!

Στην ίδια εκπομπή παραδέχτηκε πως ορισμένοι στην ηγετική ομάδα θα έβλεπαν με μεγάλη ευχαρίστηση την αποχώρησή της από το κόμμα, δήλωσε όμως πως «δε θα τους κάνω τη χάρη»!

Τέλος, δήλωσε πως αν της γίνει πρόταση συνεργασίας από το ΠΑΣΟΚ θα την αρνηθεί, ενώ διέψευσε και τις φήμες πως θα συνταχθεί στο πλευρό του Δ. Αβραμόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ