Ασκήσεις εφαρμογής και ενίσχυσης της ενιαίας δομής της λυκοσυμμαχίας, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Πρόκειται για την άσκηση «Steadfast Juncture 2011» («Κρίσιμη Συγκυρία») που διεξάγει η ΝΑΤΟική Δύναμη (Ταχείας) Αντίδρασης NRF (NATO Response Force), με την ευθύνη του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στο Brunssum της Ολλανδίας, στο πεδίο εκπαίδευσης Pabrade της Λιθουανίας, στα ρωσο-λιθουανικά σύνορα, δίπλα στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ (ρωσικό έδαφος που περιβάλλεται από τη Λιθουανία και την Πολωνία), ενώ θα επεκταθεί και σε γειτονικές χώρες. Η άσκηση στοχεύει ανοιχτά τη Ρωσία και τα συστήματα αντιβαλλιστικής - αντιαεροπορικής άμυνας που έχει εγκαταστήσει στο συγκεκριμένο θύλακα. Το ζητούμενο για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις είναι η πιστοποίηση των συστημάτων τους σε πραγματικό πεδίο ανάπτυξης.
Στην άσκηση θα συμμετάσχει το NATOικό Στρατηγείο χαμηλής ετοιμότητας της Θεσσαλονίκης (NDC-GR, πρώην Γ' Σώμα Στρατού), το οποίο θα αναλάβει για το 2012 τη διοίκηση της προαναφερόμενης NRF. Από ελληνικής πλευράς θα δαπανηθεί το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια ειδικών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν το εν λόγω Στρατηγείο. Θα συμμετάσχουν ακόμα δυνάμεις του ΝΑΤΟ που εδρεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι λιθουανικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) είναι το πρόπλασμα ενός ενιαίου ΝΑΤΟικού στρατού, που χρησιμοποιεί υψηλής τεχνολογίας συστήματα και συμπεριλαμβάνει χερσαίες μονάδες, αεροπορικές, ναυτικές και ειδικών επιχειρήσεων. Η συγκρότησή της αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στην Πράγα το 2002. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις αποστολές και ασκήσεις της NRF από τη συγκρότησή της το 2003, με τη διάθεση κυρίως αερομεταφερόμενων δυνάμεων, αλλά και μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.
Σημειώνεται πως η Ρωσία θεωρεί ως πρόκληση οποιαδήποτε ΝΑΤΟική άσκηση γίνεται τόσο κοντά στα σύνορά της, όπως είναι η περιοχή του Καλίνιγκραντ, όπου έχουν αναπτυχθεί βαλλιστικά βλήματα τακτικού πεδίου «Iskander», αλλά και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες «S-400», ως απάντηση στην εγκατάσταση συστημάτων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε ΝΑΤΟικές χώρες του βορρά και του νότου. Η ελληνική εμπλοκή δεν είναι άσχετη με τα γενικότερα παιχνίδια που παίζονται σχετικά με τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των Αμερικανών στη ΝΑΤΟική εκδοχή της αλλά και τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για εγκατάσταση ραντάρ του συστήματος στο έδαφός της.
Επίσης στο πλαίσιο της προετοιμασίας του NDC-GR (Στρατηγείο Θεσσαλονίκης), για την ανάληψη της διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων της Δύναμης (Ταχείας) Αντίδρασης του ΝΑΤΟ για το έτος 2012, διεξήχθη τις μέρες αυτές (ολοκληρώθηκε στις 14 Οκτώβρη 2011) η Τακτική Ασκηση Ανευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «BRILLIANT LEDGER» στο Στρατόπεδο «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή περίπου 1.000 αξιωματικών και οπλιτών από 18 χώρες. Σκοπός της άσκησης είναι η αξιολόγηση - πιστοποίηση της Επιχειρησιακής Ετοιμότητας του NDC-GR προκειμένου να αναλάβει τη διοίκηση της NRF-12.
Οι ασκήσεις όμως είναι μόνο το επιχειρησιακό σκέλος της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Παράλληλα προχωράνε και οι διεργασίες ενοποίησης και ομογενοποίησης των δομών του ΝΑΤΟ. Ενα νέο εργαλείο στη δολοφονική φαρέτρα της λυκοσυμμαχίας, αποτελεί το «Συντονιστικό Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSCC)», όπου συμμετέχει και η Ελλάδα. Το σχετικό νομοσχέδιο - «μνημόνιο κατανόησης» με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επικυρώθηκε τον Αύγουστο από τη Βουλή, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.
Εκτελεστικός βραχίονας αυτού του κέντρου είναι οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, πυρήνα και κορμό των οποίων αποτελούν οι αμερικανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο ΝΑΤΟικό μνημόνιο, όπως και άλλα, εντάσσεται σε μια σειρά διευθετήσεων που υπηρετούν την ομογενοποίηση του ΝΑΤΟικού χώρου, με στόχο την επιβολή ενός ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των στρατιωτικών δυνάμεων εντός και εκτός των χωρών - μελών του, κάτω από κοινή κεντρική διοίκηση και κοινούς κανόνες. Ερχεται, δε, σε εφαρμογή του νέου «στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ», που βάζει ανοιχτά στο στόχαστρο τους λαούς και τα κινήματά τους.
Με τη συγκρότηση του Συντονιστικού Κέντρου Ειδικών Επιχειρήσεων, επιχειρείται η καθιέρωση ενός ενιαίου επιχειρησιακού χώρου και αντίστοιχου επιχειρησιακού κέντρου, που θα εδρεύει στις Βρυξέλλες, υπό Αμερικανό διοικητή, το οποίο τίθεται υπεράνω των χωρών - μελών και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλαμβάνει αποστολές «ανορθόδοξου πολέμου» και εντός των χωρών - μελών, σε συνεργασία ακόμα και με τις αποκαλούμενες «μη κυβερνητικές οργανώσεις», όταν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα το απαιτήσουν και χωρίς κάτι τέτοιο να γίνεται δημόσια γνωστό.
Μάλιστα στο «μνημόνιο» αναφέρεται: «Αποστολή του NSCC είναι κυρίως η υποστήριξη των ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη τη Συμμαχία (σ.σ. και στο εσωτερικό των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ), η παροχή στον Ανώτατο Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) και τους υπόλοιπους Διοικητές των Συμμαχικών Διοικήσεων Επιχειρήσεων έγκαιρων και αποτελεσματικών συμβουλών για τις Special Operations Force (Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων) προς υποστήριξη του σχεδιασμού και εκτέλεσης των επιχειρήσεων σε καιρό ειρήνης και κρίσεων».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη δυνατότητα συμμετοχής και μη ΝΑΤΟικών χωρών, καθώς και διεθνών οργανισμών, αλλά και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, «οι οποίες συμμετέχουν σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ή σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις της NSCC».Αυτό σημαίνει συνεργασία με πράκτορες, παρακρατικές δυνάμεις, αλλά και εταιρείες ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών «παροχής πολεμικών υπηρεσιών», όπως είδαμε να γίνεται στον πόλεμο του Ιράκ, όπου ιδιωτικές εταιρείες πολέμου σφάζουν, χωρίς να αναγνωρίζουν κανένα όριο και περιορισμό στη δράση τους.
Η ελληνική συμμετοχή στο NSCC δείχνει ότι υπάρχουν και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τμήματα με αποστολή τη συμμετοχή και τη διεξαγωγή «ειδικών επιχειρήσεων», όπως αυτές που διεξάγει ο αμερικανικός στρατός. Αποκαλύπτεται έτσι πως, εντός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως στις Ειδικές Δυνάμεις, έχουν συγκροτηθεί ομάδες «ειδικών επιχειρήσεων» που εκπαιδεύονται και προετοιμάζονται για αποστολές μη συμβατές με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, οι δυνάμεις αυτές, με τη δημιουργία του ΝΑΤΟικού «συντονιστικού κέντρου», θα έχουν κοινό αντικείμενο εκπαίδευσης και θα πραγματοποιούν κοινές αποστολές με τις άλλες «συμμαχικές» δυνάμεις.
Για το τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι «Ειδικές Επιχειρήσεις» του ΝΑΤΟ, αρκεί μια ματιά στην αντίστοιχη Δύναμη του αμερικανικού στρατού. Πρόκειται για μονάδες που «μπορούν να διεξάγουν ειδικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που ούτε τα πυροβόλα, ούτε τα άρματα, ούτε τα πλοία, ούτε και τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα από μόνα τους μπορούν να κάνουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό ιστότοπο στο διαδίκτυο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ναύαρχος Ολσον, μέχρι πρόσφατα διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM) των ΗΠΑ, μιλώντας το Μάη του 2011 στο Κογκρέσο, είπε ότι «κατά μέσο όρο καθημερινά, 12.000 προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων διεξάγουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων σε πάνω από 72 χώρες διεθνώς και ενεργούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε, από βυθούς θαλασσών μέχρι και στις κορυφές των ψηλότερων βουνών της Γης, από αρκτικές περιοχές μέχρι τροπικές ζώνες και από ειρηνικά μέρη μέχρι και στις πιο άγριες εμπόλεμες ζώνες»...
Το νέο δόγμα των Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, που εκδόθηκε φέτος, περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα και αποστολές «για την "υποστήριξη δυνάμεων ασφαλείας" και διεξαγωγή αντι-ανταρτοπόλεμου, με παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις, εκπαίδευση, οργάνωση και υλικό ξένων δυνάμεων ασφαλείας, συμμάχων χωρών ή, καλύτερα, φιλικά προσκείμενων κυβερνήσεων».
Για το ποιόν αυτών των δυνάμεων «ειδικών επιχειρήσεων» του ΝΑΤΟ, αρκεί να πούμε πως συνεργάζονται και διεξάγουν κοινές ασκήσεις με τη «Λιθουανική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων» που είναι διάδοχος και συνεχιστής της «Αδελφότητας του Δάσους», που συνεργάστηκε με τις χιτλερικές δυνάμεις κατοχής ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Επανασυστάθηκε το 1990 στο πλαίσιο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Η συγκεκριμένη ναζιστικών καταβολών δύναμη της Λιθουανίας έχει συμμετάσχει σε άσκηση Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη και πιθανά θα συμμετέχει και στην προαναφερόμενη άσκηση της NRF του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Λιθουανία το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.
Οι ασκήσεις συμβάλλουν στην εμπέδωση της ομογενοποίησης του ΝΑΤΟικού χώρου, τόσο σε στρατιωτικό - επιχειρησιακό επίπεδο, όσο και σε θεσμικό. Στόχος είναι η επιβολή ενός ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των στρατιωτικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας εντός των χωρών - μελών, αλλά και έξω από τα σύνορά τους, με όσο γίνεται πιο συγκεντρωτική δομή, κάτω από κοινή κεντρική διοίκηση και κοινούς κανόνες λειτουργίας και δράσης. Αυτές άλλωστε είναι οι κατευθύνσεις του νέου «στρατηγικού δόγματος» του ΝΑΤΟ που επικυρώθηκε πέρσι το Νοέμβρη στη Λισαβόνα, αλλά και της νέας δομής διοίκησης, που ακολούθως συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Αμυνας των 28 χωρών - μελών, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η δημιουργία μιας ενιαίας - κεντρικής δομής διοίκησης.
Η «στρατηγική του ΝΑΤΟ, ως πολιτικοστρατιωτικού οργανισμού, στον 21ο αιώνα», αποβλέπει στην εδραίωση του παγκόσμιου επεμβατικού ρόλου των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους, στοχοποιώντας ευθέως τους λαούς και τα κινήματά τους, πράγμα που, σε συνθήκες κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης, παίρνει ακόμα πιο απειλητικό χαρακτήρα. Εξάλλου, σε παράλληλη πορεία κινείται και το στρατιωτικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας.