Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογράφος και πραγματικότητα

Πέντε ενδιαφέροντα αφιερώματα περιλαμβάνει το φετινό 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Κινηματογράφος και πραγματικότητα» που οργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και η ΓΓ Λαϊκής Επιμόρφωσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (12-17/2) στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31).

Θα προβληθεί σε πρώτη ελληνική προβολή, παρουσία του δημιουργού, το εννιάωρο ντοκιμαντέρ του Κλοντ Λανζμάν «Shoah», με θέμα τη γενοκτονία των Εβραίων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Λόγω της έκτασής του, η ταινία θα προβληθεί σε δύο μέρη (13, 14/2). Επίσης, θα προβληθούν και τρία, άγνωστα στην Ελλάδα, ντοκιμαντέρ του Λουί Μαλ.

Το αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ της δεκαετίας του '60 με τίτλο «Γόνιμη δεκαετία του '60», περιλαμβάνει τα πρώτα ντοκιμαντέρ γνωστών Ελλήνων δημιουργών, που αποτύπωσαν την ελληνική πραγματικότητα εκείνης της δύσκολης εποχής.

Την τιμητική του θα έχει και το λατινοαμερικάνικο ντοκιμαντέρ στο αφιέρωμα με τίτλο «Κοινωνία, ιστορία και κινηματογράφος στη Λατινική Αμερική», όπου, ανάμεσα σε δημιουργούς από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και το Μεξικό, θα προβληθεί και μεγάλο μέρος της δουλιάς του Κουβανού Σαντιάγκο Αλβάρεζ.

Τέλος, θα προβληθούν και τα βραβευμένα ελληνικά ντοκιμαντέρ της περασμένης χρονιάς. Ολες οι προβολές ξεκινούν καθημερινά στις 5 μμ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ