Κυριακή 16 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΣΟΚ
«Λαγός» της επίθεσης των μονοπωλίων στον πολιτισμό

Παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή που δείχνει πως η σοσιαλδημοκρατία παρεμβαίνει για λογαριασμό του κεφαλαίου που βλέπει τον πολιτισμό ως εμπόρευμα αλλά και ως μηχανισμό ιδεολογικής χειραγώγησης λαϊκών συνειδήσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην «πρωτοπορία» της στήριξης, αλλά και της προώθησης της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ στον πολιτισμό εξακολουθεί να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, με τους εκπροσώπους του να ενδυναμώνουν, διαχρονικά, το ιδεολογικό «οπλοστάσιο» των μονοπωλίων, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι αυτό το κόμμα αποτελεί άξιο συνεχιστή του άθλιου ρόλου της σοσιαλδημοκρατίας.

Πρόσφατο, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία της «Σοσιαλιστικής Ομάδας» στο σχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2012, η οποία, φυσικά, έγινε δεκτή από την Επιτροπή Προϋπολογισμών και την οποία εισηγήθηκε η ευρω-κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της ευρω-κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ - με τον υπερφίαλο, αλλά και αποκαλυπτικό, για τις προθέσεις του, τίτλο «Ο πολιτισμός και οι ανθρωπιστικές επιστήμες ως αντίδοτο σε εποχές κρίσης» - με την τροπολογία «καλείται η αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμών να λάβει στην πρόταση ψηφίσματός της μέριμνα για τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα, τις πολιτικές του πολιτισμού, την ενίσχυση των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας και την τόνωση του αθλητισμού, θεωρώντας ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να θυσιαστούν στο όνομα της δημοσιονομικής λιτότητας».

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ, η «Σοσιαλιστική Ομάδα» - και η ΕΕ βέβαια - ως «ενίσχυση», η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρυσούλα Παλιαδέλη, εισηγήτρια της «Σοσιαλιστικής Ομάδας» για τη γνωμοδότηση, δήλωσε με αφορμή την έγκρισή της: «Θα ήταν σφάλμα, σ' αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς, να υποτιμήσουμε το ρόλο που διαδραματίζει ο πολιτισμός όχι μόνον στην τόνωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πρέπει, συνεπώς, να υποστηριχτεί η χρηματοδότηση και να ενισχυθεί η πολλαπλή επένδυση σε αυτόν».

Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι καπιταλιστική, δηλαδή είναι μια οικονομία που στηρίζεται στη μετατροπή των πάντων - πρωταρχικά της εργατικής δύναμης - σε εμπόρευμα, δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση για το ότι η στήριξη που εισηγούνται οι «σοσιαλιστές» αφορά στα μονοπώλια. Από αυτήν την άποψη, η «προτροπή» να μην «υποτιμηθεί» ο ρόλος του πολιτισμού από την ΕΕ, μόνο σε πρόταση για ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση της «πολιτιστικής βιομηχανίας» με χρήματα των λαών μπορεί να εκληφθεί.

Μάλιστα, η ίδια αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της εκπαίδευσης και της έρευνας, ζητώντας «να καταστούν περισσότερο ορατοί οι ανθρωπιστικοί κλάδοι στα εκπαιδευτικά ερευνητικά προγράμματα που θα προταθούν». Διότι «η έρευνα ως επιστημονική δραστηριότητα ταυτίζεται συνήθως, αλλά απολύτως εσφαλμένα, με τις θετικές επιστήμες, όχι μόνον σε ακαδημαϊκό περιβάλλον, αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών. Εντούτοις, στο μέγιστο ποσοστό τους οι επιστήμονες των ανθρωπιστικών σπουδών, ασκούν έρευνα ανάλογης σημασίας και ποιότητας, που δυστυχώς μοιάζει να είναι λιγότερο συμβατή προς τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, που έχει αναγάγει την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τη συνεργασία με ιδιώτες και την ανταγωνιστικότητα, σε κυρίαρχα κριτήρια για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Στα κριτήρια αυτά δυστυχώς σπάνια μπορεί να ανταποκριθεί η ερευνητική δραστηριότητα των ανθρωπιστικών επιστημών και γι' αυτό θεωρούνται λαθεμένα αντιπαραγωγικές», τόνισε η ευρωβουλευτής.

Πριν... «δακρύσετε» με την «ευαισθησία» του ΠΑΣΟΚ για την έρευνα, να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το κόμμα, η κυβέρνηση του οποίου έχει αναγάγει ως μοναδικό κριτήριο της στήριξης του κράτους στην έρευνα... το άμεσο εμπορικό αποτέλεσμα. Απαξιώνοντας πλήρως τα κρατικά ερευνητικά ινστιτούτα, των οποίων περικόπτει ακόμη και το 94% των λειτουργικών δαπανών τους - όπως κατήγγειλε το ΚΚΕ στη βουλή ήδη από τον Οκτώβριο του 2010 - ενώ φέτος προσφέρει απλόχερα 171 εκ. ευρώ στις επιχειρήσεις για «ερευνητικές δράσεις» μέσω ΕΣΠΑ!

Οσο για τις ανθρωπιστικές επιστήμες, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αυτο-αποκαλύπτεται στην τελευταία φράση της ότι «θεωρούνται λαθεμένα αντιπαραγωγικές». Για ποιους όμως; Μα για την «επιχειρηματικότητα», την «ανταγωνιστικότητα» και τους «ευρωπαϊκούς θεσμούς». Διότι αυτό που δεν είπε η ευρωβουλευτής - αλλά γνωρίζει πολύ καλά η ΕΕ - είναι ότι αυτές οι επιστήμες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συνείδησης, κυρίως σε ακαδημαϊκό - εκπαιδευτικό επίπεδο και με αυτήν την έννοια είναι έμμεσα ή μακροπρόθεσμα «παραγωγικές» για το κεφάλαιο, αφού «παράγουν» πρόθυμη διανόηση να το υπηρετήσει.

Χέρι βοήθειας και στο κεφάλαιο του τουρισμού

Το ΠΑΣΟΚ πρόθυμα παίζει το ρόλο του «λαγού» και στην ενίσχυση του κεφαλαίου στον τουρισμό μέσω της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού. Για παράδειγμα, το Σεπτέμβρη του 2010, η ευρωκοινοβουλευτική του ομάδα - πάλι μέσω της Χρ. Παλιαδέλη - «πρότεινε» στην Επιτροπή Πολιτισμού της ΕΕ την «ενίσχυση του ευρωπαϊκού πολιτιστικού τουρισμού». Το ΠΑΣΟΚ, μέσω της ευρωβουλευτή του, «αποτίμησε θετικά την αναγνώριση από την Επιτροπή του τουρισμού, ως κινητήριας δύναμης για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και ως μιας εξωστρεφούς πολιτιστικής πολιτικής στο οπλοστάσιο της Ενωμένης Ευρώπης»! Διότι «η ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού, ως εργαλείου για την ευρωπαϊκή συνοχή, αλλά και η διαφήμιση προορισμών με πολιτιστικό, θρησκευτικό ή αθλητικό ενδιαφέρον, ως μέσων για την προβολή της τουριστικής Ευρώπης στον κόσμο, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της και την ενδυνάμωση της οικονομίας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Αλλά, «σε ένα τέτοιο εγχείρημα, δεν αρκεί μόνον η αύξηση των σχετικών κονδυλίων, ή οργανωμένη σύμπραξη των μελών - κρατών, αλλά πάνω απ' όλα, η εγρήγορση των τοπικών κοινωνικών και η ενεργοποίηση των περιφερειών σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης».

Τον ίδιο ρόλο έπαιξε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το καλοκαίρι του 2010 όταν ορίστηκε να εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί της «πρότασης» της Κομισιόν για υιοθέτηση του «Ευρωπαϊκού Σήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Θυμίζουμε ότι το «Σήμα» συνιστά κλιμάκωση της ιδεολογικής και οικονομικής διαχείρισης του πολιτισμού από το κεφάλαιο. Είναι μια «πιστοποίηση» με διακηρυγμένο στόχο «να δοθεί έμφαση σε χώρους που τιμούν και συμβολίζουν την ολοκλήρωση, τα ιδανικά και την ιστορία της Ευρώπης». Τη θέσπισή του ανακοίνωσε, στις αρχές του περασμένου Μάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ πρόσφατα επικυρώθηκαν και τα βασικά του κριτήρια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2010, «στόχος της δράσης είναι "η ενίσχυση της αίσθησης των Ευρωπαίων πολιτών ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βάσει κοινών στοιχείων ιστορίας και κληρονομιάς"». Ασκεί μάλιστα και... «κριτική» στην Κομισιόν επειδή, ουσιαστικά, δεν το πήρε πολύ «ζεστά» το θέμα. Ετσι, το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε ότι «η πρόταση της Κομισιόν, παρά τις πολύ καλές της προθέσεις, έχει χαρακτηριστικά γραφειοκρατικής προσέγγισης, που αντιμετωπίζουν διστακτικά (και χωρίς όραμα) ένα θεσμό που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με δεδομένο ότι ο πολιτισμός εξακολουθεί να είναι ίσως το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ηπείρου μας. Αν αξιοποιηθεί ως εργαλείο κοινωνικής σύγκλισης και πολιτιστικής διείσδυσης και όχι ως έκφραση μιας λογιστικής ισομοιρίας, θα πετύχει τους στόχους του»!

Ετσι, το ΠΑΣΟΚ ενδυναμώνει το προπαγανδιστικό «οπλοστάσιο» της ΕΕ, δίνοντας και το απαραίτητο «πολιτιστικό» άλλοθι σε ένα μέτρο ξεκάθαρα επικίνδυνο για την πολιτιστική κληρονομιά και για τις συνειδήσεις και την ιστορική μνήμη των λαών.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ