Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Θα βομβαρδίζουν τη Λιβύη μέχρις εσχάτων...

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη συνέχιση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λιβύη, τη σταδιακή μετάβαση της «ασφάλειας» στους ντόπιους του (κατεχόμενου από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) Αφγανιστάν αποφάσισε χτες μεταξύ άλλων η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη μέρα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα όσον αφορά στη Λιβύη, ξεκαθαρίστηκε ότι οι ΝΑΤΟικές επιδρομές δεν πρόκειται να σταματήσουν. Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λέον Πανέτα σημείωσε ότι η απόφαση για τερματισμό των επιχειρήσεων στη Λιβύη θα εξαρτηθεί α) από τις εξελίξεις στη Σύρτη, όπου παραμένουν ισχυρές οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις και β) από την ικανότητα των αντικανταφικών δυνάμεων να αντιμετωπίζουν μία ένοπλη αντίσταση. Μαζί του συμφώνησε ο Γάλλος ομόλογός του Ζεράλντ Πονγκέτ, που σημείωσε ότι οι βομβαρδισμοί δεν θα σταματήσουν «εάν δεν εξαλειφθούν όλοι οι υπόλοιποι θύλακες αντίστασης».

Σε επόμενο σημείο καταγράφηκε η επί του παρόντος άρνηση των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων να εξαπολύσουν μία ανάλογη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία γιατί, όπως υποστήριξε και ο ΓΓ του οργανισμού, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στη δεδομένη περίπτωση δεν ισχύουν οι δύο βασικές προϋποθέσεις που ίσχυαν στην περίπτωση της Λιβύης: α) δεν υπάρχει σαφής εντολή από τον ΟΗΕ, β) δεν υπάρχει ξεκάθαρη υποστήριξη από χώρες της περιοχής.

Οσον αφορά στο Αφγανιστάν, οι ΝΑΤΟικοί εταίροι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «βαίνει καλώς» το σχέδιο μετάβασης της ευθύνης για την «ασφάλεια» στις αφγανικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις μέχρι το 2014. Μάλιστα, αρκετές χώρες (συγκεκριμένα Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σλοβακία) συμφώνησαν να στείλουν μία κοινή 40μελή ομάδα στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Αφγανιστάν με Κροάτη επικεφαλής. ΝΑΤΟικές πηγές πρόσθεσαν με νόημα πως η ομάδα μπορεί να μεγαλώσει κατάτι «γιατί έχει μείνει ανοικτή η πόρτα και για τη Σερβία».

Οσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υποστήριξε τη συνέχιση των «παγωμένων» διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα στις Βρυξέλλες πιέζοντας για «νέα πρόοδο στον πολιτικό τομέα»... αφού, όπως ισχυρίστηκε, «με ειρήνη και διαλλακτικότητα μπορεί να εξευρεθεί διέξοδος από την κρίση»...

Ευθυγραμμισμένος για άλλη μια φορά με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια εμφανίστηκε και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης, που σε δηλώσεις του διαφήμισε την εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και υπογράμμισε τον «κεντρικό ρόλο της βάσης της Σούδας».

Σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ανήσυχος για την πορεία των πραγμάτων, τόνισε ότι «η KFOR θα πρέπει να είναι αντικειμενική και ουδέτερη» και ότι δήθεν «ο ρόλος της είναι η διασφάλιση της ειρηνικής διαβίωσης στην περιοχή». Τόνισε επίσης ότι θα ήταν «λάθος να επιδεινωθούν οι σχέσεις της Σερβίας με το ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ