Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TZΑΚΑΡΤΑ.-- Οι περίπου 12.000 Ινδονήσιοι εργάτες στα ορυχεία χρυσού και χαλκού της εταιρείας «Freeport-McMoRan» (Φρίπορτ ΜακΜοΡάν) στην Ινδονησία αποφάσισαν χτες τη συνέχιση της απεργίας τους που ξεκίνησαν στις 15 Σεπτέμβρη για δεύτερο μήνα απαιτώντας μισθολογικές αυξήσεις.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο 69χρονος Ιτσίρο Οζάουα του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος Ιαπωνίας», ένας από τους ισχυρότερους Ιάπωνες πολιτικούς, δικάζεται από χτες με τις κατηγορίες της παραβίασης της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον 36 Σομαλοί, που τραυματίστηκαν στο Μογκαντίσου από αιματηρή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ισλαμιστή, μεταφέρθηκαν χτες στην Τουρκία για νοσηλεία.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αντέδρασε χτες έντονα εξαιτίας των δηλώσεων του Αλβανού πρέσβη στα Σκόπια, Αρμπεν Τσέικου, σε αλβανική εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες τα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας στην ΠΓΔΜ «διέπονται από νοσταλγία για τις βλακείες της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας, δεν αποδέχονται τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα της Μακεδονίας και προσβάλλουν τους Αλβανούς». Το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA), του Μέντουχ Θάτσι, καταδίκασε έντονα την αναγγελία ότι το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ θα καλέσει για εξηγήσεις τον Αλβανό πρέσβη και θεώρησε ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα πρέπει να ακυρώσει την αναγγελλόμενη, για τα τέλη του Οκτώβρη, επίσκεψή του στα Σκόπια.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ενα σχετικά άγνωστο στη διεθνή λογοτεχνική σκηνή συμπατριώτη της ποιητή επέλεξε χτες η Σουηδική Ακαδημία απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το φετινό βραβείο. Νικητής ο 80χρονος Σουηδός ποιητής Τόμας Τρανστρόμερ που βραβεύτηκε γιατί «μέσω πυκνών, διαυγών εικόνων μας δίνει μια νέα πρόσβαση στην πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ