Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Υπό την απειλή βόμβας... κυανίου

Οι μεταλλουργικές εταιρίες παραγωγής χρυσού, στις οποίες η κυβέρνηση ανέθεσε την εκμετάλλευση των σχετικών κοιτασμάτων στην περιοχή, απειλούν με τεράστια καταστροφή

Τεράστιες εκτάσεις κινδυνεύουν από τους «χρυσοθήρες»
Τεράστιες εκτάσεις κινδυνεύουν από τους «χρυσοθήρες»
Χαλκιδική, Μήλος, Ροδόπη, Εβρος. Τέσσερις περιοχές της χώρας, που έτυχε να κρύβουν στη γη τους πλούσια μεταλλεύματα με υψηλές περιεκτικότητες σε χρυσό, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κρανίου τόπο, επειδή πολυεθνικές εταιρίες (TVX, «Νόρμαντι», «Μεταλλευτική Θράκης» και «Χρυσωρυχεία Θράκης»), που διαπλέκονται μεταξύ τους, με τη στήριξη της κυβέρνησης επιχειρούν να βάλουν στο χέρι τον ορυκτό πλούτο. Μ' αυτή την προοπτική, χιλιάδες πολίτες, τα τελευταία χρόνια, ζουν κάτω από την απειλή μιας βόμβας κυανίου, επειδή, στο όνομα της ανάπτυξης, εταιρίες και κυβέρνηση παίζουν με το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους.

Κι αυτό γιατί την ώρα που τα μεταλλεία χρυσού, που χρησιμοποιούν ως μέθοδο επεξεργασίας την κυάνωση, κλείνουν ανά τον κόσμο (Αυστραλία, ΗΠΑ, κλπ.), στην Ελλάδα της ΕΕ, της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας και του «εκσυγχρονισμού», ανοίγεται ένας απέραντος «οικονομικός παράδεισος» σε τέτοιες ακριβώς εταιρίες που, μάλιστα, θα στηρίζουν την κερδοφορία τους στις επιδοτήσεις από τον Ελληνα φορολογούμενο. Αφού η ενέργεια επιδοτείται, τα κοιτάσματα εκχωρούνται χωρίς άμεσα ανταλλάγματα για το δημόσιο, η επένδυση επιδοτείται και ο ασβεστόλιθος παρέχεται επίσης χωρίς ανταλλάγματα για το δημόσιο. Δηλαδή, θα καταστρέψουν το περιβάλλον, θα ληστέψουν τον ορυκτό πλούτο και ως ανταμοιβή για τις «υπηρεσίες» τους, θα τους πληρώσουμε κι από πάνω!

Μπροστά σ' αυτή την προοπτική, οι κάτοικοι των περιοχών στήνουν το οδόφραγμα του αγώνα, ώστε να αποτρέψουν την καταστροφή του περιβάλλοντος που μοιραία θα επέλθει, ως αποτέλεσμα των επενδυτικών δραστηριοτήτων: Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής εδώ και 5 χρόνια, στη Μήλο και τη Ροδόπη εδώ και τουλάχιστον 1 χρόνο. Στο δρόμο του αγώνα μπαίνουν πλέον και οι κάτοικοι του Εβρου, με μπροστάρηδες 45 φορείς του νομού και με τη στήριξη της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ετσι, την Κυριακή 11 του Φλεβάρη στις 11 το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των φορέων του Εβρου οργανώνει την πρώτη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των δρόμων Αύρας-Κομάρου, πάνω στην εθνική οδό, και καλεί τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν με κάθε μέσο και κάθε τρόπο. Να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην εξόρυξη και την επεξεργασία χρυσού στο Πέραμα, που επιχειρούν τα «Χρυσωρυχεία Θράκης». Μαζί με τους κατοίκους των χωριών Περάματος, Κομάρου, Αύρας, Ατάρνης. Μαζί με τους κατοίκους της διπλανής Ροδόπης, που βρίσκονται στο έλεος των ορέξεων της «Μεταλλευτικής Θράκης».

Καταλήστευση και καταστροφή

Η μεταλλουργία χρυσού είναι μια υδρομεταλλουργία, η οποία εξελίσσεται από την εξόρυξη του μεταλλεύματος μέχρι την παραγωγή του χρυσού. Η εξόρυξη του μεταλλεύματος στην περιοχή της Θράκης θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις περιοχές Σαπών-Αισύμης-Πετρωτών, όπου χωροθετούνται τα δύο κοιτάσματα που θέλουν να εκμεταλλευτούν οι δύο εταιρίες.

Στα «Χρυσωρυχεία Θράκης», που δραστηριοποιούνται στον Εβρο, έχει δοθεί άδεια μεταλλευτικών ερευνών για περίπου 250.000 στρέμματα. Η επιχείρηση εδώ και μήνες έχει καταθέσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μεταλλουργία, που θέλει να στήσει στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης. Εντός του Μάρτη αναμένεται η έγκρισή της από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ως άμεσα εκμεταλλεύσιμη έχει οριοθετήσει μια μεγάλη έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων όπου εντοπίστηκε το κοίτασμα του Περάματος. Συνολικά από αυτή την επένδυση εκτιμάται ότι θα εξορυχτούν 11 εκατ. τόνοι μεταλλεύματος με υψηλές αναλογίες χρυσού, εύκολα απολήψιμου με κυάνιο. Η ετήσια παραγωγή στην πρώτη φάση (επιφανειακή) της επένδυσης εκτιμάται σε 6-7 τόνους χρυσού. Η επιφάνεια της λίμνης τελμάτων που θα δημιουργηθεί στο μεταλλείο του Περάματος θα είναι έκτασης 700 στρεμμάτων και θα «φιλοξενεί» 10 εκατ. κυβικά τοξικής λάσπης.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διεργασίας της κυάνωσης θα είναι αναπόφευκτες σε γη, αέρα και νερό. Η περιοχή θα μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο με τις εκσκαφές και τις αποθέσεις υλικών στο περιβάλλον, ενώ από τις όξινες απορροές θα υποβαθμιστούν σημαντικά τα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Εκτός αυτού, έχει διαπιστωθεί πως όπου υπάρχει μεταλλουργία χρυσού χάνεται το νερό. Και επειδή οι καλλιέργειες της περιοχής είναι υδροβόρες θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της γεωργίας.

Εξάλλου, στο αναμενόμενο κόστος, από τη δημιουργία της επένδυσης, για την τοπική κοινωνία, το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης αναφέρει την απαξίωση της αγροτικής περιοχής, ταυτόχρονα με τη μείωση των πιθανοτήτων τουριστικής ανάπτυξης και την αδυναμία σύνδεσης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων Μαρώνειας-Μεσήμβριας.

Μάλιστα, σε σχετική του ανακοίνωση διαπιστώνει πως «από την ενεργοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στην περιοχή και τη σύγκριση με τις πιθανές ωφέλειες, το ισοζύγιο προκύπτει εξαιρετικά φτωχό» και σημειώνει πως δεν είναι αποδεκτή η δημιουργία στην περιοχή τέτοιων επενδυτικών δραστηριοτήτων. Τέλος, το ΤΕΕ Θράκης επισημαίνει πως «για τέτοια σημαντικά θέματα, που έχουν επιπτώσεις στους πολίτες της τοπικής κοινωνίας, θα έπρεπε οι φορείς να έχουν κυρίαρχη και δεσμευτική άποψη».

Το ΟΧΙ των φορέων

Πέραν των 45 μαζικών, επιστημονικών, κοινωνικών, επαγγελματικών και εργατικών φορέων, την άρνησή του στην υλοποίηση της επένδυσης εξέφρασε ομόφωνα και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου. Στη συνεδρίασή του στις 24 του Γενάρη, αποφάσισε ομόφωνα και είπε «ΟΧΙ στην εγκατάσταση χρυσωρυχείων, στην εξόρυξη και εκμετάλλευση χρυσού στην περιοχή Περάματος Αλεξανδρούπολης, εκφράζοντας την κοινή γνώμη των κατοίκων της περιοχής και του νομού γενικότερα, εξασφαλίζοντας την αναπτυξιακή πορεία και ευημερία της περιοχής».

Η απόφαση του ΝΣ ήρθε ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται μήνες τώρα από τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων του νομού. Και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης τάχθηκε κατά της επένδυσης, όμως, με τη συμπληρωματική θέση του για διενέργεια δημοψηφίσματος, φάνηκε πως θέλει να βάλει βόμβα στην προσπάθεια φορέων και λαού για ματαίωση της επένδυσης και να δώσει χείρα βοηθείας στην εταιρία. «Υπάρχει σύμπνοια και η λαϊκή ετυμηγορία είναι συντριπτική κατά της επένδυσης. Η απόφαση του ΔΣ για δημοψήφισμα εξυπηρετεί την εταιρία, που θέλει να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να καταστείλει τις αντιδράσεις», δηλώνει ο Κώστας Πανταζίδης, πρόεδρος της Επιστημονικής Ενωσης Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών στο παράρτημα Εβρου και μέλος της ΣΕΑ. Και συμπληρώνει: «Συντονισμένα με τη Ροδόπη, δε θα επιτρέψουμε την επένδυση. Θέλουν να κάνουν μια νέα Ολυμπιάδα εδώ; Ας το τολμήσουν».

θέλουν να μείνουν στον τόπο τους

«Αν ήθελαν την ανάπτυξη θα μπορούσαν να κάνουν έργα. Ομως, αυτοί θέλουν να στραγγίσουν τον πλούτο της περιοχής και να φύγουν». Αυτή η καταγγελία εκφράζεται σχεδόν από όλους τους κατοίκους της περιοχής, από την Αύρα, την Ατάρνη, τα Δίκελα, τη Μεσήμβρια, τον Κόμαρο ως το Πέραμα και τα Πετρωτά. Εδώ και μήνες οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει τοπικές επιτροπές αγώνα, που δρουν παράλληλα με τη Συντονιστική.

Ο Σερίφ Κερίμ, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, σε παλιότερη κουβέντα είχε δηλώσει: «Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ ζούμε. Αν δουλέψει το εργοστάσιο, αναγκαστικά θα φύγουμε. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε και είμαστε ενωμένοι. Θα δώσουμε μήνυμα στις εταιρίες πως δεν τους θέλουμε. Δεν είναι τσιφλίκι ο τόπος μας».

Και η αγωνία είναι χαραγμένη στα πρόσωπα όλων, αφού μέρα με τη μέρα βεβαιώνεται πως, πέρα από το δάσος της μαύρης πεύκης στην περιοχή τους (έχουν ήδη καταστραφεί δύο κορυφές στο Πέραμα), θα δηλητηριαστούν τα χωράφια τους, θα εξαφανιστεί δηλαδή η γεωργία και η κτηνοτροφία, που σήμερα αποτελούν τη μοναδική πηγή εισοδήματος για τους χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Και όλα αυτά, για 130 θέσεις εργασίας στα επόμενα 7-10 χρόνια που η εταιρία θα στραγγίζει τον πλούτο της γης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ