Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζ. ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ
Η Γιουγκοσλαβία το πρώτο θύμα του «πειράματος» της «νέας τάξης»

  Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας μιλάει στο «Ρ»

Ο Ζίβαντιν Γιοβάνοβις
Ο Ζίβαντιν Γιοβάνοβις
Η Γιουγκοσλαβία, όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς, υπήρξε το πρώτο θύμα ενός πειράματος που κάνει η «νέα τάξη» στα Βαλκάνια. Για το λόγο αυτό, οι εξελίξεις στη χώρα αυτή αφορούν εξίσου και τις άλλες βαλκανικές χώρες. Στο «πείραμα» αυτό χρησιμοποιήθηκαν και όπλα με ραδιενέργεια, για τα οποία, όπως τονίζει ο ίδιος, θα πρέπει να υπάρξει διεθνής έλεγχος, ξεκινώντας από τον έλεγχο των πρώτων υλών και των εργαστηρίων που τα παράγουν. Μάλιστα, προτείνει τη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής παρακολούθησης και εξουδετέρωσης των συνεπειών από τη χρήση αυτών των όπλων και το πέρασμα στον έλεγχο του ΟΗΕ των πρώτων υλών και των αποθεμάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Σε δήλωσή του στο «Ρ», κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Γιουγκοσλαβία, ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας επισήμανε ότι η συνεργασία του κόμματός του με το ΚΚΕ είναι μέρος της συνεργασίας και της φιλίας που υπάρχει μεταξύ του ελληνικού και του σερβικού λαού. Η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, μας είπε, «δεν ήταν επίθεση μόνο κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά επίθεση εναντίον όλων των λαών της Βαλκανικής». Για να επισημάνει ότι για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να δουλέψουν οι λαοί της και όχι το ΝΑΤΟ.

Ο Ζ. Γιοβάνοβιτς μας μίλησε για τις επιπτώσεις των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ κατά της χώρας του, τονίζοντας ότι στόχος των ΝΑΤΟικών επιτελείων ήταν να καταστρέψουν τη ζωή στη Σερβία. «Η επίθεση του ΝΑΤΟ είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Οι συνέπειες δεν μπορούν να προσδιοριστούν ούτε τοπικά ούτε χρονικά. Η Αμερική θέλησε να αποδεσμευτεί από τις βόμβες που κατέχει. Εφτιαξε, λοιπόν, μόνη της εχθρούς - λαούς, με στόχο να πετάξει αυτά τα όπλα. Και πού τα πέταξε; Στην Ευρώπη, στη Γιουγκοσλαβία, στα Βαλκάνια. Πέταξε αυτά τα όπλα, προκαλώντας μια γενοκτονία στα Βαλκάνια. Και όλα αυτά στο όνομα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας είναι τα μεγάλα θύματα της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας. Ζουν τις συνέπειες του πολέμου σήμερα, σε ένα περιβάλλον μολυσμένο από τις ΝΑΤΟικές βόμβες, που τους επιφυλάσσει ένα μέλλον αβέβαιο
Τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας είναι τα μεγάλα θύματα της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας. Ζουν τις συνέπειες του πολέμου σήμερα, σε ένα περιβάλλον μολυσμένο από τις ΝΑΤΟικές βόμβες, που τους επιφυλάσσει ένα μέλλον αβέβαιο
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας μας μίλησε για τις συνέπειες από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και επισήμανε ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση είχε επισημάνει, κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, σε όργανα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτούς τους κινδύνους. Οι δε συνέπειες αυτών των όπλων, σημειώνει, ήταν γνωστές σε βρετανικά εργαστήρια που είχαν κάνει σχετικές έρευνες. «Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, αναφέρει ο Ζ. Γιοβάνοβιτς, από τις 27 Απρίλη 1999 ζήτησε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα. Αλλά ο ΟΗΕ δεν αντέδρασε. Και η ερώτηση είναι γιατί, ποιος πίεσε να μη μιλήσει;». Η Γιουγκοσλαβία, προσθέτει ο ίδιος, «ως θύμα αυτής της επίθεσης, πήρε όλα τα μέτρα».

Επίσης, μας μίλησε για τους τρόπους με τους οποίος η νέα γιουγκοσλαβική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα και να κάνει το γιουγκοσλαβικό λαό να ξεχάσει. «Θέλουν, μας είπε, οι καινούριοι κυβερνώντες να εξαφανίσουν τα ντοκουμέντα των εγκλημάτων τους», γι' αυτό συγκέντρωσαν για να κάψουν και τα σχετικά βιβλία που είχε εκδώσει η προηγούμενη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση. «Θέλουν να τα κάψουν όλα», λέει. Οπως, επίσης, μας έκανε γνωστό, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας έχει ετοιμάσει ένα βιβλίο για τις συνέπειες του βομβαρδισμών, με στόχο να κυκλοφορήσει μέχρι τις 24 Μάρτη, δεύτερη επέτειο της έναρξης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα που απαιτούνται για την εκτύπωσή του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ