Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμητική εκδήλωση για το «ΑΝΤΙ» στη Νέα Υόρκη

Κοσμοπλημμύρα σημειώθηκε το απόγευμα της 1 Φλεβάρη στην αίθουσα διαλέξεων του Τμήματος Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στη Ν. Υόρκη.

Με συντονιστή τον εκδότη του περιοδικού «Nation» Βίκτορ Ναβάσκι, καθηγητή του Μεταπτυχιακού Τμήματος Δημοσιογραφίας στο Κολούμπια, τον γνωστό δημοσιογράφο Κρίστοφερ Χίτσενς, την Φράνσις Σόντερς, διευθύντρια του «New Statesman» και μια μορφή της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στις ΗΠΑ, τον Γουόρεν Χινκλ, εκδότη του «Ramparts» και διευθυντή έκδοσης του «San Francisco Examiner», οργανώθηκε εκδήλωση με θέμα τη δημοσιογραφία που αντιστέκεται και τιμώμενο έντυπο το ΑΝΤΙ.Συνδιοργανωτής της βραδιάς υπήρξε το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Κολούμπια και η καθηγήτριά του Μαρίνα Κοτζαμάνη.

Η ατμόσφαιρα ήταν σαφώς φορτισμένη από το γεγονός ότι ο τιμώμενος εκδότης Χρήστος Παπουτσάκης δε στάθηκε δυνατόν να παραστεί, εφόσον δεν του δόθηκε βίζα από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας. Αντ' αυτού την εκδήλωση χαιρέτισε ο συνεργάτης του Μάνος Στεφανίδης, ο οποίος υπογράμμισε το ρόλο της αμφισβήτησης που παίζει όλα αυτά τα χρόνια στο ΑΝΤΙ απέναντι στις λογής θηριώδεις «βεβαιότητες». Ο Κρίστοφερ Χίτσενς επέμεινε στον απαράδεκτα παρεμβατικό ρόλο των ΗΠΑ στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας και της Κύπρου, συγκινώντας το ακροατήριο τόσο με την πειστικότητά των επιχειρημάτων του όσο και με τη θερμότητα του λόγου του. Η Φράνσις Σόντερς επέμεινε στην τεράστια πολιτιστική και πολιτική προπαγάνδα που ασκούν οι ΗΠΑ στην υφήλιο, ενώ ο Βίκτορ Ναβάσκι διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον αποκλεισμό του κ. Παπουτσάκη από την εκδήλωση. Τέλος, ο Γ. Χινκλ υπογράμμισε την ανάγκη ενός αγωνιστικού Τύπου που να μην υπαλληλοποιείται στα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες ακροατών, μερικοί από τους οποίους συμμετείχαν και στη συζήτηση.

Επιστολή διαμαρτυρίας από την ΕΣΗΕΑ

Επιστολή έντονης διαμαρτυρίας απηύθυνε στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με την οποία διαμαρτύρεται για την άρνηση υπαλλήλων της πρεσβείας να εκδώσουν βίζα στον εκδότη του περιοδικού «ΑΝΤΙ» Χρήστο Παπουτσάκη.

Συγκεκριμένα, το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται με τον πλέον έντονο τρόπο για την άρνησή σας να εκδώσετε βίζα στον εκδότη του περιοδικού "ΑΝΤΙ" Χρήστο Παπουτσάκη. Είναι μια απαγόρευση, η οποία εκτός του ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί και προσβολή για όλον το δημοσιογραφικό κόσμο. Πολύ περισσότερο όταν η απαγόρευση αυτή αφορά έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας και τη συμμετοχή του σε μια τιμητική εκδήλωση της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που τον έχει καλέσει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ