Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προπαγάνδα για προγράμματα απασχόλησης

Περίπου 37 δισ. δραχμές θα δοθούν σε επιχειρηματίες για την καταπολέμηση της... ανεργίας, σε   Ιωάννινα, Φθιώτιδα και Γρεβενά

Σε προπαγάνδα ώστε να εξασφαλίσουν τη συνενοχή και συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων των Νομών Ιωαννίνων, Φθιώτιδας και Γρεβενών, στην κυβερνητική πολιτική επιδότησης των επιχειρήσεων και προώθησης των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, προχώρησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Παρουσιάζοντας χτες τα προγράμματα «ολοκληρωμένων παρεμβάσεων» κατά της «ανεργίας» για τις παραπάνω περιοχές σε τοπικούς δημοτικούς άρχοντες, επιχειρηματίες και τους βουλευτές των τριών νομών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζήτησε τη συμβολή τους για την προώθηση όλων των προγραμμάτων.

Την ίδια στιγμή, που υπουργός και υφυπουργός διαλαλούσαν τη μοιρασιά των δισεκατομυρίων στους επιχειρηματίες, έβαζαν και στόχο τα επιδόματα ανεργίας, τονίζοντας ότι δε λύνουν το πρόβλημα, όπως οι ενεργητικές μορφές απασχόλησης. Χαρακτηριστική είναι όμως η αναφορά που έγινε στις «ελλείψεις» των προγραμμάτων, αποδεικνύοντας την αποτυχία τους στην καταπολέμηση της ανεργίας. Οπως ειπώθηκε, οι άνεργοι συνεχίζουν να βλέπουν τα προγράμματα περισσότερο ως επιδόματα παρά ως «ευκαιρίες» απασχόλησης!

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αφορά ανέργους από 18 έως 64 χρονών που προέρχονται από ομαδικές απολύσεις, αναδιαρθρώσεις κλάδων και περιοχών, με προβλήματα στην τοπική αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δομές στήριξης, προγράμματα απασχόλησης και αυταπασχόλησης. Αφορά 9.000 άνεργους συνολικά (3.000 ανά νομό) και το κόστος είναι συνολικά 37,4 δισ. δραχμές.

Στα προγράμματα απασχόλησης προβλέπεται επιχορήγηση σε επιχειρήσεις με 7.000 δραχμές την ημέρα για κάθε άνεργο που θα προσλαμβάνουν για 24 μήνες. Στα προγράμματα αυταπασχόλησης θα επιχορηγούνται άνεργοι με 4.200.000 δραχμές για δημιουργία επιχείρησης για 24 μήνες.

Ο Τ. Γιαννίτσης μίλησε για ενεργοποίηση των τοπικών φορέων και ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι ενεργητικές μορφές απασχόλησης πέρα από τα επιδόματα ανεργίας. Ο Χρ. Πρωτόπαππας χαρακτήρισε τα προγράμματα πολύτιμα και κάλεσε τους επιχειρηματίες «να τολμήσουν» και «να εκμεταλλευτούν τα κίνητρα...» και τα Εργατικά Κέντρα «να αναλάβουν πρωτοβουλίες». Στην ίδια γραμμή πλεύσης και μάλιστα πιο επιτακτικά κινήθηκε και ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, τονίζοντας ότι υπάρχουν επιλογές, σχεδιασμοί και βούληση, γι' αυτό πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ