Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1908 Με πρόσχημα την επανάσταση των Νεότουρκων, που ζητούν την ανάκτηση όλων των εδαφών της άλλοτε κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Αυστρία προσαρτά τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, την προστασία των οποίων είχε αναλάβει με διεθνή εντολή. Οι Σέρβοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ αυτή την προσάρτηση.

1915 Στο Λοκάρνο της Ελβετίας άρχισε η ομώνυμη διεθνής διάσκεψη όπου μονογραφήθηκαν το κοινό σύμφωνο εγγυήσεων ανάμεσα στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Αγγλία και την Ιταλία (το λεγόμενο σύμφωνο εγγυήσεων του Ρήνου), τα σύμφωνα διαιτησίας Γαλλίας - Γερμανίας, Γερμανίας - Βελγίου, Γερμανίας - Πολωνίας και Γερμανίας - Τσεχοσλοβακίας, καθώς και τα σύμφωνα εγγυήσεων Γαλλίας - Πολωνίας και Γαλλίας - Τσεχοσλοβακίας.

1973 Αίγυπτος και Συρία εξαπολύουν διμέτωπη αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ. Εντυπωσιακή απόβαση των Αιγυπτίων στην ανατολική όχθη της διώρυγας του Σουέζ και κατάληψη εδαφών που κατείχαν οι Ισραηλινοί. Το Ισραήλ ανασυντάσσεται και εισβάλλει σε βάθος 6 μιλίων στο έδαφος της Συρίας.

1981 Πυροβολείται θανάσιμα από εξτρεμιστές ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ, ενώ παρακολουθούσε στρατιωτική παρέλαση στο Κάιρο. Είχε γεννηθεί το 1918 και διαδέχτηκε τον Νάσερ στις 5 Οκτώβρη του 1970.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ