Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Φέρτε πίσω τα κλεμμένα!

«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Το σύνθημα αυτό αντήχησε χτες έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αθήνα. Μέσα, από το πρωί, στελέχη του ΠΑΜΕ είχαν προβεί σε συμβολική κατάληψη, απαιτώντας να σταματήσει ο τζόγος των αποθεματικών. Ηταν μια πρώτη αντίδραση στην είδηση ότι ο Οργανισμός, ήδη, έχει απολέσει περί τα 50 δισεκατομμύρια δραχμές από τα αποθεματικά που τζογαρίστηκαν στο Χρηματιστήριο, ενώ συνολικά τα Ταμεία χάνουν 70 δισ. Ηταν η είδηση που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης. Λογιστικές, ισχυρίζεται ότι είναι οι απώλειες ο διοικητής του ΙΚΑ. Και μπορεί να είναι και έτσι, χωρίς καθόλου να είναι αυτή, όμως, η ουσία. Οι άλλοτε λαλίστατοι υπουργοί της κυβέρνησης, που, πριν ενάμιση χρόνο, παρομοίαζαν το Χρηματιστήριο με δεύτερο νομισματοκοπείο που μοιράζει αφειδώς κέρδη, σήμερα ποιούν την νήσσαν. Σήμερα, δεν ξέρουν τίποτα για το «φόνο»... Και όμως, είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που, πριν λίγο καιρό, υποχρέωναν τις διοικήσεις των Ταμείων, να προσφέρουν τα αποθεματικά στους αετονύχηδες της Σοφοκλέους. Είναι αυτοί που ξεδιάντροπα χλεύαζαν όσους τολμούσαν και πήγαιναν κόντρα στο ρεύμα των ημερών των απανωτών «λίμιτ - απ».

Ολους αυτούς, που και τις «χρυσές ημέρες» της Σοφοκλέους, όπως και τώρα, επιμένουν στο αυτονόητο: Οτι για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους δεν μπορεί να είναι ο τζόγος και η, μέσω αυτού, επιπλέον εκμετάλλευσή τους, το όραμά τους. Οτι δεν μπορούν να εναποθέσουν τις συντάξεις τους και την ασφάλεια στα γηρατειά τους στα καπρίτσια και τα παιχνίδια του Χρηματιστηρίου. Γιατί το Χρηματιστήριο, «στα πάνω του» ή «στα κάτω του», είναι το γήπεδο των ισχυρών του χρήματος. Είναι τέκνο της εκμετάλλευσης και της ανομίας και τέτοιο θα παραμείνει. Είναι γέννημα - θρέμμα της πλουτοκρατίας. Και είναι έγκλημα, να κατατίθενται εκεί, οι κόποι και το αίμα μιας ολόκληρης ζωής. Είναι ο σύγχρονος Μινώταυρος, που θα ρουφήξει, όχι μόνο τα αποθεματικά των Ταμείων, αλλά και την ίδια την ψυχή των εργαζομένων. Είναι το γράσο, στα γρανάζια της καθημερινής εξαχρείωσης και του παρασιτισμού, που καταβροχθίζει το μυαλό και την ικμάδα ολόκληρης της κοινωνίας.

Σήμερα οι πολιτικοί «κατασκευαστές» αυτού του τέρατος, οι υπέρμαχοι του «λαϊκού καπιταλισμού», προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από αλληλοκατηγορίες και στημένες μονομαχίες στη Βουλή. Ομως, το έγκλημα σε βάρος των αποθεματικών των Ταμείων είναι όλο δικό τους. Το έγκλημα αυτό τούς ανήκει εξ ολοκλήρου. Είναι οι ηθικοί αυτουργοί για την κατάχρηση δισεκατομμυρίων, που οι εργαζόμενοι μάζεψαν δραχμή - δραχμή. Αλλά μαζί τους, συνένοχοι, είναι και όσοι, από τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών φορέων, συναίνεσαν στο έγκλημα, μπήκαν για τα καλά στο αλισβερίσι του τζόγου.

Γι' αυτό, και το αίτημα όλων των εργαζομένων, όλων των συνδικάτων δεν μπορεί παρά να είναι ένα: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να καλύψει τις «μαύρες τρύπες», που άνοιξε με την πολιτική της. Να καλύψει τις ζημιές που έχουν υποστεί τα ασφαλιστικά ταμεία και να αποσύρει τα αποθεματικά από το Χρηματιστήριο. Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει και όρους καλύτερης αποδοτικότητας των πόρων που διαθέτουν τα Ταμεία. Είναι ανεπίτρεπτο το ΙΚΑ να δανείζεται με δυσβάστακτους τόκους, για να τα φέρει βόλτα. Είναι απαράδεκτο να πληρώνει δισεκατομμύρια για ενοικίαση γραφείων, αντί να επενδύει σε ιδιόκτητα ακίνητα. Λύσεις μπορούν να βρεθούν: Τα Ταμεία πρέπει να ξεφύγουν από το κυβερνητικό «κεφαλοκλείδωμα» και, πολύ περισσότερο, από την πολιτική που βλέπει τους πόρους τους ως κεφάλαια, που πρέπει να τονώσουν τη χρηματαγορά.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ