Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Αποπροσανατολισμός και ενσωμάτωση του λαού

Στην Ολομέλεια από χτες το αντιδραστικό νομοθέτημα της κυβέρνησης

Ο αποπροσανατολισμός του λαού και η νομιμοποίηση αντιδραστικών μέτρων και αλλαγών στο αστικό πολιτικό σύστημα, είναι ο στόχος που επιδιώκει η κυβέρνηση με την θεσμοθέτηση πλαισίου για την διενέργεια δημοψηφισμάτων, κατήγγειλε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το ΚΚΕ, καταψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο βουλευτής του Κόμματος Α. Σκυλλάκος,«υπάρχουν σαφώς σκοπιμότητες στην κίνηση του ΠΑΣΟΚ», αφού «προσπαθεί να περάσει με την συνενοχή των πολιτών αντιδραστικές ρυθμίσεις. Μια από αυτές που διαρρέει ότι θα τεθεί σε δημοψήφισμα, είναι η λειτουργία των κομμάτων». Με τον τρόπο αυτό, «γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η δράση των μη αρεστών κομμάτων». Επίσης, τόνισε ο Α. Σκυλλάκος, «γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού με δύο τρόπους: Να απασχοληθεί η κοινή γνώμη από τα μέτρα και την αντιλαϊκή πολιτική» και παράλληλα καλλιεργείται η αυταπάτη «ότι θα διορθωθεί το πολιτικό σύστημα με αλλαγές που θα γίνουν μέσω δημοψηφίσματος».

Επισήμανε ακόμα ότι μέσω ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, το ΠΑΣΟΚ «θέλει να επιτύχει δημοκρατική νομιμοποίηση». Μάλιστα, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού για πολύ σοβαρά ζητήματα δεν έγινε δημοψήφισμα», όπως η «είσοδος της χώρας στην ΕΕ και η Συνθήκη του Μάαστριχτ». Αναφερόμενος συνολικά στον θεσμό του δημοψηφίσματος, είπε πως «αυτός ο θεσμός, όπως και άλλοι που ήταν δημοκρατικοί τις πρώτες δεκαετίες του καπιταλιστικού συστήματος, έχουν πλέον ξεπεραστεί», αφού «το πολιτικό σύστημα γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό και αφαιρεί και το όποιο δημοκρατικό περιεχόμενο έχει απομείνει».

Ενδεικτικά, ο Α. Σκυλλάκος έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Ποιος αποφασίζει για το αν θα γίνει δημοψήφισμα; Πάντα η πλειοψηφία. Ποιος ερμηνεύει το αν υπάρχει σοβαρό ζήτημα; Πάλι η πλειοψηφία. Ποιος αποφασίζει για το αν μπορεί το θέμα να είναι δημοσιονομικό ή όχι; Η πλειοψηφία», σημειώνοντας πως «έτσι και αυτός ο θεσμός θα χρησιμοποιηθεί σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων σε αντιδραστικές κατευθύνσεις». Τέλος, αναφορικά με την διοργάνωση των δημοψηφισμάτων, ο νόμος προβλέπει το «τσουβάλιασμα» των πολιτικών κομμάτων, αφού θα μετέχουν σε επιτροπές ανάλογα με την θέση που παίρνουν ως προς το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Διαφωνούν με τη «συγκυρία»

Ως «τεχνικού χαρακτήρα ρύθμιση» θέλησε να παρουσιάσει το νομοθέτημα η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κυριακοπούλου, υποστηρίζοντας πως καλύπτεται ένα νομοθετικό κενό, αφού η συνταγματική πρόβλεψη για τη διενέργεια δημοψηφίσματος απαιτεί την ύπαρξη ενός εκτελεστικού του Συντάγματος νόμου. Με το νομοσχέδιο, ανέφερε, διευρύνεται η «συμμετοχική δημοκρατία». Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν αποκλειστικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Για «άκαιρο νομοσχέδιο» μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ Α. Νεράντζης, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση καίει το χαρτί του δημοψηφίσματος» και ότι «φιλοδοξεί να απομακρύνει το ενδεχόμενο εκλογών». Δήλωσε επίσης ότι «οι διαφωνίες μας είναι για την χρονική συγκυρία», αφού «το νομοσχέδιο έρχεται για να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τους ολέθριους χειρισμούς της κυβέρνησης». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αθ. Πλεύρης σημειώνοντας ότι «οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι καθαρά επικοινωνιακοί». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής του Ε. Αμανατίδου δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο ζητώντας «δημοκρατική διέξοδο» με εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ