Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σκόπιμη διασπορά φόβου και ψευτοδιλημμάτων

Τη συναίνεση του λαού στη χρεοκοπία του ζητάει η κυβέρνηση για να σώσει το κεφάλαιο

Η τρομοκρατία, που εξαπολύει η κυβέρνηση, δείχνει την ανησυχία της για τη δύναμη του λαού. Αντεπίθεση και ταξική οργάνωση, για να φοβίσουμε αυτούς που θέλουν να μας τρομάξουν
Η τρομοκρατία, που εξαπολύει η κυβέρνηση, δείχνει την ανησυχία της για τη δύναμη του λαού. Αντεπίθεση και ταξική οργάνωση, για να φοβίσουμε αυτούς που θέλουν να μας τρομάξουν
Νέοι εκβιασμοί, νέα τρομοκρατικά διλήμματα και στο βάθος νέα μέτρα. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομίας για τα αποτελέσματα του Γιούρογκουπ, μετά και την αναβολή της συνεδρίασης του ίδιου οργάνου στις 13 Οκτώβρη, για την εκταμίευση της έκτης δόσης από το δάνειο της τρόικας, η οποία μετατίθεται για τα μέσα Νοέμβρη.

Δικαιολογώντας την απόφαση του Γιούρογκρουπ να μην πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος στις 13 Οκτώβρη, ο Ευ. Βενιζέλος επικαλέστηκε «την έκθεση της τρόικας, η οποία θέλουμε να είναι όχι απλά και μόνο η βάση της έκτης δόσης, αλλά και η βάση για τη θέση σε εφαρμογή του νέου προγράμματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου». Πάντα κατά τον ίδιο, «το ζητούμενο δεν είναι η 6η δόση, είναι η εφαρμογή πολύ σημαντικότερων αποφάσεων. Αποφάσεων που αφορούν τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι και το 2014»! Αρα, ο κύκλος των μέτρων για την επόμενη τριετία παραμένει ανοικτός.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων για το κλείσιμο του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, πυροβόλησε στην κυριολεξία το λαό με εκβιασμούς. Αφού αρχικά χαρακτήρισε τους μήνες Οκτώβρη - Νοέμβρη - Δεκέμβρη «κρίσιμους οικονομικά μήνες έντονης δραστηριότητας», στη συνέχεια ανέφερε ότι «αν δεν έχουμε την εθνική συνοχή και αλληλεγγύη που απαιτείται, αν δεν υπάρχει η ανάλογη συμπεριφορά των πολιτών, προφανώς μπορούμε να έχουμε προβλήματα σε σχέση με το στόχο του 8,5%» (πρόκειται για το νέο αναθεωρημένο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2011). Ο ίδιος κάλεσε το λαό να πληρώσει τα χαράτσια, επειδή, όπως είπε, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη.

Είναι φανερό ότι η οργανωμένη ανυπακοή στην πληρωμή των χαρατσιών, που γενικεύεται, ανησυχεί την κυβέρνηση και τους συμμάχους της, γεγονός που την οδήγησε σε νέο κύκλο απειλών, όπως ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του 2011, «το κενό αυτό προβλέπεται να καλυφθεί το 2012» με νέα μέτρα. Αλλά και σε άλλα σημεία της συνέντευξής του άφησε να αιωρείται η απειλή της λήψης νέων μέτρων, καθώς ανέφερε ότι «το ερώτημα δεν είναι εάν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Το ερώτημα είναι, θα μπορέσουμε να τα εφαρμόσουμε; Πρέπει. Αυτό λοιπόν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να αποδείξουμε ότι έχουμε την αποφασιστικότητα και την εθνική ικανότητα να εφαρμόσουμε τα μέτρα».

Ανοικτό, τέλος, άφησε και το θέμα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, μέσω ενός μεγαλύτερου «κουρέματος» του κρατικού χρέους κατά 50% ή και 60%, σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χτες, τέλος, ο Γ. Παπανδρέου είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ