Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κλιμακώνει τις απειλές με αιχμή την υφαλοκρηπίδα

Δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, υπό το φως των γεωτρήσεων και του ρώσικου ενδιαφέροντος για τα κοιτάσματα της περιοχής

Εξακολουθούν με αμείωτο ρυθμό οι απειλές της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τις ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12, το δεύτερο κύκλο αδειοδοτήσεων που αναμένεται για έρευνες σε άλλα οικόπεδα εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς επίσης και του ρωσικού ενδιαφέροντος για μερίδιο στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.

Η φημολογία για παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, για την προστασία των συμφερόντων της Ρωσίας, τα οποία περιλαμβάνουν και τα κυπριακά κοιτάσματα, εντάθηκε τις προηγούμενες ώρες και πλέον γίνεται λόγος για άφιξη των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή στο διάστημα 10-13 Νοέμβρη, με πρόσχημα το ενδιαφέρον για τη Συρία.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους, αναφέρει ότι «η στάση της Τουρκίας θα είναι διαφορετική αν η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας επί της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης και επιχειρήσει να κάνει έρευνες». Σημειώνει ότι η Αγκυρα έχει προχωρήσει ήδη σε «ένσταση εναντίον της συμφωνίας» που υπέγραψε το 2003 η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αίγυπτο και ότι «η Τουρκία έχει δηλώσει ενώπιον του ΟΗΕ ότι η εν λόγω συμφωνία συνιστά παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η θέση της Τουρκίας είναι ότι εφόσον τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών έχουν επιλυθεί κατά 98% στη Μαύρη Θάλασσα, θα μπορούσαν να λυθούν και στη Μεσόγειο, με «συνεργασία και συλλογικό πνεύμα», παραπέμποντας σε συνδιαχείριση. Ωστόσο, το ζήτημα της Μεσογείου δεν μπορεί να λυθεί, σύμφωνα με την Αγκυρα, προτού επιλυθούν το κυπριακό πρόβλημα και η αραβοϊσραηλινή διένεξη.

Τέλος, το πρακτορείο εμφανίζει τους Τούρκους αξιωματούχους, που επικαλείται, να διαχωρίζουν τις απειλές της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διένεξη Τουρκίας - Ισραήλ, ξεκαθαρίζοντας ότι «προβαίνουμε σε κάποια βήματα στην περιοχή, επειδή η πλατφόρμα ξεκίνησε μία δραστηριότητα που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ».

Οπως έγινε γνωστό χτες, το τουρκικό ερευνητικό «Πίρι Ρέις» βρισκόταν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ οι νέες έρευνες, που θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες, θα ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα, στην περιοχή «G», η οποία περιλαμβάνει τα οικόπεδα 8, 9 και εν μέρει το 12, σε μία γραμμή 2.400 χιλιομέτρων. Χτες, τέλος, έγινε η νέα συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στις 30-31 Οκτώβρη, στη Νέα Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ