Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Προωθούν τον πυρήνα των εργοδοτικών αξιώσεων

Η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ ήταν διαχρονικά πάγιο αίτημα του κεφαλαίου, που τώρα επιτίθεται για να σαρώσει τα πάντα

Την άθλια σύμπραξη κυβέρνησης και τρόικας για την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος. Λίγες ώρες μετά τις υποκριτικές κορόνες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ότι «δεν είμαστε Ινδία και δε θα γίνουμε», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωνε: «Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα».

Μάλιστα, ο ίδιος προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει ακόμα περισσότερο τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, τινάζοντας στον αέρα τα αποθεματικά των Ταμείων! «Είμαστε παράλληλα αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μέσα από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ηλ. Μόσιαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της κατάργησης της ΕΓΣΣΕ είχε καθοριστεί ήδη από το Σάββατο το βράδυ σαν αντικείμενο συζήτησης του υπουργείου με την τρόικα, γεγονός που καθιστά προκλητική την προχτεσινή αντίδραση του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος προσπάθησε να ελιχθεί, παρουσιάζοντας το θέμα σαν «απαίτηση» δήθεν της τρόικας.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να προωθήσει το τσεκούρωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω του «κοινωνικού διαλόγου». Σ' αυτήν την κατεύθυνση και προκειμένου να φτιάξουν κλίμα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χτες ότι «στην αγορά εργασίας υπάρχουν στρεβλώσεις που εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη». Το αντεργατικό πλαίσιο για την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, έχει ήδη διαμορφωθεί από την κυβέρνηση, με τον νόμο 3863/2010, ο οποίος θεσμοθετεί την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, δίνοντας το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με το 80% του βασικού μισθού που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή με μισθούς των 585 ευρώ μεικτά και μόλις 500 ευρώ καθαρά.

Σε παράλληλο ρόλο και με στόχο να θολώσει τα νερά, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, μιλώντας στο «Βήμα Fm» ανέφερε: «Οι συλλογικές συμβάσεις δεν μπορούν να καταργηθούν. Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το Σύνταγμα». Για να αθωώσει μάλιστα τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι ζητήματα όπως η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ «εξάγονται από μη πολιτικούς παράγοντες, τα οποία επανεισάγονται από την τρόικα».

Ωστόσο, ο ίδιος προχώρησε σ' έναν έμμεσο εκβιασμό του λαού για να γονατίσει μπροστά στα νέα μέτρα. «Την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων μπορεί να την κάνει η χώρα και μόνη της, χωρίς τους δανειστές. (...) Η χώρα μπορεί να απεξαρτηθεί από τους δανειστές, αν υπάρξει μια ευρύτερη συμφωνία με το λαό ότι θα καταναλώνουμε τα 54 δισ. ευρώ που παράγουμε ετησίως». Με άλλα λόγια, ο Χ. Καστανίδης ζήτησε από το λαό να αποδεχτεί τα μέτρα κυβέρνησης και τρόικας, ενοχοποιώντας αυτόν για την κρίση, με το υπονοούμενο ότι καταναλώνει περισσότερα απ' όσα παράγει.

Σε συνέχεια του ίδιου εκβιασμού, πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις συνθήκες βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από τον ελληνικό λαό, παρά μόνο πειθαρχία για να εφαρμοστούν αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί;».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org