Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΑΤΑΡ
Στα ντόπια και ξένα μονοπώλια ο ορυκτός πλούτος

Καταριανή κρατική επιχείρηση προσδοκά τεράστια κέρδη από τη συνεργασία της με Ελληνες επιχειρηματίες στο ορυχεία χρυσού

Κερδοφόρα πεδία δράσης για τα συσσωρευμένα κεφάλαια του Κατάρ, με παράλληλο στόχο την ενίσχυση και χρηματοδότηση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, δημιουργεί η κυβέρνηση, στα αποκαΐδια των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. «Η επένδυση κεφαλαίων στη χώρα μας σημαίνει επένδυση στην Ελλάδα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ Αλ Θανί, με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψαν το προηγούμενο Σάββατο η επενδυτική εταιρεία «Qatar Holdings» συμφερόντων Κατάρ με τον ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο «European Goldfields», που ελέγχει την «Ελληνική Χρυσός» και εκμεταλλεύεται ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική.

Η συμφωνία που υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου, προβλέπει τόσο το δανεισμό, όσο και την απόκτηση μετοχών της «European Goldfields» (ελέγχεται από τους επιχειρηματίες Μπόμπολα - Καλλιτσάντη και Κούτρα) από την εταιρεία του Κατάρ. Αποτελεί τονωτική ένεση ρευστότητας για τους ντόπιους κεφαλαιοκράτες και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την είσοδο του Κατάρ στον τομέα της εξόρυξης χρυσού και την εξασφάλιση τεράστιων κερδών από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, που αποδεδειγμένα υπάρχει σε αφθονία στην Ελλάδα, βρίσκεται όμως στα χέρια ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Βάσει της συμφωνίας, η επένδυση θα φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ με τα εμπλεκόμενα μέρη να καλλιεργούν δημαγωγικά προσδοκίες για «1.800 θέσεις εργασίας».

Ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας» την επένδυση του Κατάρ, η οποία έρχεται ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας που υπέγραψαν στη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου με τον Αλ Θάνι. Στις δηλώσεις του, ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μειώνοντας μισθούς και τσακίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα. Οι «μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης» θα καταστήσουν την «Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επαληθεύοντας ταυτόχρονα τα κίνητρα που έφεραν το Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα.

Ο Αλ Θανί στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναφέρθηκε στο «ενδιαφέρον» του Κατάρ για την «επένδυση στο Ελληνικό, για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τον τομέα της Ενέργειας». Σύμφωνα με πληροφορείς, η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση των μετοχών των κρατικών επιχειρήσεων ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ στο Κατάρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ