Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εγιναν χτες οι αρχαιρεσίες για το ΔΣ

Εγιναν χτες οι αρχαιρεσίες για το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στη Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, στις τοποθετήσεις των παρατάξεων εκφράστηκαν και συγκρούστηκαν οι δύο γραμμές: Από τη μια, οι δυνάμεις της υποταγής στην κυβερνητική πολιτική και τις επιταγές των ευρωμονόδρομου. Από την άλλη, οι ταξικές δυνάμεις όπως εκφράζονται στη σημερινή Τοπική Διοίκηση, μέσα από τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι αιρετοί του ΚΚΕ με καθαρό πρόταγμα αγώνα την ικανοποίηση των αυξανόμενων λαϊκών αναγκών.

Στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, οι κυρίαρχες δυνάμεις αρνήθηκαν την πρόταση της Λαΐκής Συσπείρωσης να τροποποιηθεί ο κανονισμός εργασιών της ΓΣ, ώστε στο νέο ΔΣ να εκφραστούν όλες οι παρατάξεις και όχι να αποκλειστούν ενοχλητικές για το σύστημα φωνές όπως καθόριζε το σχετικό για την εκλογή των οργάνων της ΚΕΔΕ κυβερνητικό ΠΔ και ο κατ' εικόνα του κανονισμός της ΓΣ.

Ακολούθως, στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των δυνάμεων του συμβιβασμού και της υποταγής αναλώθηκαν σε ευχολόγια, εκκλήσεις για ...ομόνοια, ψευτοδιαμαρτυρίες, δικαιολογίες ή διαπιστώσεις παρακάμπτοντας ότι ήταν αυτοί ακριβώς που επεφύλαξαν για τους ΟΤΑ ρόλο διαχειριστή και εφαρμοστή της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής πολιτικής, αποδέχτηκαν τις βασικές κατευθύνσεις του «Καλλικράτη», τη μερική απασχόληση, την παρακράτηση πόρων των ΟΤΑ κ.ά.

Χαρακτηριστικά τα όσα τους απάντησε η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη, στηλιτεύοντας τα προσχήματα που προέβαλαν ότι τάχα παρατηρούνται στρεβλώσεις, λάθη, καθυστερήσεις στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», ή ότι έπεσε έξω γιατί συνέπεσε με μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο. «Κρύβετε» τους είπε «ότι οι αναδιαρθρώσεις στην περιφερειακή οργάνωση και δομή στους Δήμους και τις Περιφέρειες έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια από ΠΑΣΟΚ ΝΔ και υπάρχει συγκεκριμένη εμπειρία από την ΕΕ». Επίσης, στηλίτευσε τα φληναφήματα τύπου «ΤΑ ανεξάρτητη και ισχυρή πέρα και πάνω από κόμματα» ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως θα στέκεται ξεκομμένη από τα λαϊκά συμφέροντα, ισχυρή στην υπηρεσία της εξουσίας του κεφαλαίου και των κομμάτων του. «Σε αυτό πλαίσιο» συνέχισε «οι δήμαρχοι επιστρατεύονται από το σύστημα ως ατζέντηδες επιχειρηματιών, φοροεισπράκτορες των λαϊκών στρωμάτων, οργανωτές συσσιτίων για όσους εργαζόμενους πετά το σύστημα στους δρόμους, έχουν γίνει κυριολεκτικά "νύχι κρέας" με την κεντρική διοίκηση και συμμετέχουν στον πόλεμο που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στο λαό».

Συμπλήρωσε ότι η συμμετοχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην απαράδεκτη - αντιδημοκρατική διαδικασία για την εκλογή του ΔΣ δεν έχει το νόημα της νομιμοποίησής της, αλλά της ανάδειξης και της αποκάλυψης των αντιδραστικών νόμων σε βάρος της λαϊκής οικογένειας. «Στέλνουμε μήνυμα στους εργαζόμενους, τους καλούμε να μη χάσουν άλλο χρόνο, έχουν σωρεύσει πείρα, να αναζητήσουν τους πραγματικούς τους συμμάχους. Θα τους βρουν εκεί που ματώνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στο χώρο εκπαίδευσης, στη γειτονιά τους. Τους αγωνιστές του ταξικού κινήματος που έχουν το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να τα βάλουν με την αστική εξουσία και το προσωπικό που την υπηρετεί, για να διεκδικήσουμε τη ζωή μας και να την κερδίσουμε. Βάζουμε στο προσκήνιο της πάλης τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και με όρους ταξικού κινήματος παλεύουμε για πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στις λειτουργίες και υπηρεσίες των Δήμων, κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας και "έκτακτων" χαρατσιών, καμία απόλυση προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προσλήψεις μονίμων με πλήρη δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υπηρεσίες και κοινωνικές δομές των Δήμων, έργα υποδομής και πόρους για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας».

  • Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών βγήκαν αργά το βράδυ. Αναμενόμενο το αλισβερίσι ανάμεσα στις δυνάμεις της ενσωμάτωσης ώστε να μοιραστούν μεταξύ τους τις θέσεις του ΔΣ (είναι καθαρό ότι τροφοδοτήθηκαν η ΔΗΜΑΡ, ΣΥΝ ώστε να εκπροσωπούνται στο όργανο). Συνεχίστηκε έτσι η συνεργασία που είχαν από πέρσι στις δημοτικές εκλογές με τα «κοινά» και «πολύχρωμα» ψηφοδέλτιά τους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ