Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από την ανάκριση στην Γκεστάπο της Βιέννης

Στην εκδήλωση διαβάστηκε η δήλωση του Νίκου Ζαχαριάδη κατά την ανάκρισή του στις φυλακές της Γκεστάπο Βιέννης, στις 18 Ιούνη 1941, την οποία αναδημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης», διατηρώντας την ορθογραφία της εποχής.

«Επειδή δεν είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που γίνεται η ανάκριση με την μεταφράστρια, κάνω τη δήλωσή μου αυτή που τη θεωρώ και μόνη έγκυρη. Πρώτ' απ' όλα διαμαρτύρομαι για τη μεταφορά μου στη Γερμανία, τη θεωρώ παράνομη και ζητώ την άμεση επιστροφή μου στην πατρίδα μου. Στα ζητήματα που μου θέσατε και οργανωτικά ζητήματα του ΚΚΕ δεν έχω να απαντήσω τίποτε.

Σχετικά με την πολιτική γραμμή του ΚΚΕ έχω να πω τα παρακάτω: Βασικό και κύριο στοιχείο στην πολιτική γραμμή του ΚΚΕ είναι η ανάπτυξη και ασυμφιλίωτη αντίθεση και πάλη του ενάντια στη φασιστική (εθνικοσοσιαλιστική) θεωρία, πολιτική και πράξη. Το ΚΚΕ τάχθηκε, πάλαιψε και παλαίβει ενάντια στην εθνικοσοσιαλιστική βία και κατάχτηση της Ελλάδας και για την αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας. Το ΚΚΕ πάλαιψε πάντα ενάντια σε κάθε προσπάθεια υποδούλωσης είτε εξάρτησης της χώρας από το ξένο κεφάλαιο σε οποιαδήποτε ξένη δύναμη και αν ανήκει.

Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει καμμία εδαφική μεταβολή που η γερμανική κατάχτηση πραγματοποίησε στην Ελλάδα, δεν θα αναγνωρίσει καμμία μελλοντική τέτοια μεταβολή και θα παλαίψει με όλα τα μέσα για τη ματαίωσή της, για την απελευθέρωση της χώρας από την ξένη κατάχτηση και για την ακεραιότητά της. Το ΚΚΕ θεωρεί βασικό στοιχείο της πολιτικής του την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης, από κάθε ξενική απειλή, που προβάλλει τελευταία άμεσα. Παρακαλώ όπως στη μεταφορά της δήλωσης αυτής παραυρεθώ κι εγώ.

Ερώτηση: Δηλαδή εξακολουθείς να είσαι κομμουνιστής;

Απάντηση: Δεν υπάρχει αμφιβολία.

Ερώτηση: Αν σ' αφήσουμε ελεύθερο, θα εξακολουθήσεις τη δράση σου ενάντια στον εθνικοσοσιαλισμό;

Απάντηση: Εννοτείται».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org