Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Αμερικανικές επαφές με «παλιούς γνώριμους»

TΡΙΠΟΛΗ.--

Τετραμελής αντιπροσωπεία Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών έφτασε, χτες, στη Λιβύη όπου είχε συνάντηση με το ηγετικό δίδυμο του Μεταβατικού Συμβουλίου, τους Μαχμούντ Τζιμπρίλ και Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ. Πρόκειται για την πλέον υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων που επισκέπτεται τη Λιβύη μετά την πτώση της Τρίπολης και την ανάληψη του ελέγχου του μεγαλύτερου μέρους της χώρας από τους αντικαθεστωτικούς.

Το περιεχόμενο των συναντήσεων δεν έγινε γνωστό. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει ότι μεταξύ των Γερουσιαστών συγκαταλέγεται και ο πρώην Προεδρικός υποψήφιος Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος ήταν αυτός που ζητούσε εξαρχής επίμονα από τον Πρόεδρο Ομπάμα να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Καντάφι, παρά το γεγονός ότι λίγα χρόνια νωρίτερα, ο ίδιος, ως επικεφαλής διπλωματικής αντιπροσωπείας που επισκεπτόταν τη Λιβύη, είχε, πολλάκις, εκφράσει την ικανοποίησή του για τις πάρα πολύ καλές σχέσεις των ΗΠΑ με τον Καντάφι. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μακ Κέιν εξήρε «τον αγώνα ενάντια στον Καντάφι», εκτιμώντας, μάλιστα, ότι «μπορεί να εμπνεύσει τους λαούς στη Ρωσία, στην Κίνα ή στο Ιράν»! και επανέλαβε ότι «η Λιβύη είναι ένα πολύ καλό μέρος για αμερικανικές επενδύσεις»...

Στο μεταξύ εντός χώρας ένοπλοι του Μεταβατικού Συμβουλίου διατείνονταν ότι, μετά από ημέρες μαχών, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Σύρτης, το οποίο απέχει μόλις 5 χλμ από το κέντρο της πόλης. Η ηγεσία του Μεταβατικού Συμβουλίου, από την άλλη, μπορεί να μην έχει καταφέρει καν να σχηματίσει «μεταβατική κυβέρνηση», αλλά ισχυρίζεται ότι έχει τη δυνατότητα να διασφαλίσει «απόδοση δικαιοσύνης και δίκαιη δίκη» στα στελέχη του καθεστώτος Καντάφι και στην οικογένειά του. Ετσι, μετά από αίτημα του Συμβουλίου, η Ιντερπόλ εξέδωσε «κόκκινη ειδοποίηση», που ισοδυναμεί με ένταλμα σύλληψης, και για τον δεύτερο γιο του Καντάφι, Σάαντι, που τελευταία φορά τον είχαν δει στο Νίγηρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ