Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ - ΕΛΛΑΔΑ
Λαϊκή δυσαρέσκεια για την «εσωτερική αγορά»

Στοιχεία δηλωτικά των θετικών διεργασιών στις λαϊκές συνειδήσεις

Την αντίθεση μεγάλης μερίδας του λαού στα κράτη - μέλη της ΕΕ στην «εσωτερική αγορά», που συγκροτείται από τις τέσσερις «ελευθερίες» του Μάαστριχτ (ελευθερία κίνησης εργαζομένων, κεφαλαίων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών) καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο της Κομισιόν, με τίτλο «Εσωτερική Αγορά: Επίγνωση, αντιλήψεις και επιπτώσεις». Στην έρευνα, που έγινε μεταξύ 9/2/2011 και 8/3/2011, συμμετείχαν 26.836 κάτοικοι κρατών - μελών της ΕΕ, άνω των 15 ετών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, ο λαός εκτιμά ότι η εσωτερική αγορά «ωφελεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις» σε ποσοστό 76% (62% ο μέσος όρος στην ΕΕ, έναντι 55% το 2009). Αντίστοιχα, εκτιμά ότι η εσωτερική αγορά «επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας» σε ποσοστό 74% (51% ο μέσος όρος στην ΕΕ, έναντι 42% το 2009) και σε ποσοστό 70% ότι δεν «ωφελεί τους φτωχούς και τα άτομα σε μειονεκτική θέση» (53% ο μέσος όρος στην ΕΕ). Ακόμα, ο λαός στην Ελλάδα, σε ποσοστό 59%, θεωρεί ότι δεν έχει βελτιωθεί η ζωή του από την εσωτερική αγορά της ΕΕ και σε ποσοστό 74% θεωρεί ότι η εσωτερική αγορά «δεν έχει περιορίσει την αρνητική επίδραση της οικονομικής κρίσης».

Συνολικά, το Ευρωβαρόμετρο διαπιστώνει πως από το 2009 που έγινε η προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, «περισσότεροι πιστεύουν ότι η εσωτερική αγορά έχει αρνητική επίδραση και λιγότεροι ότι έχει θετική». Προκύπτει ακόμα απροθυμία των ερωτώμενων να εργαστούν σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, καθώς σε ποσοστό 68% δηλώνουν ότι δε σκέφτονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είτε γιατί δεν ενδιαφέρονται (53%), είτε γιατί αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια (15%). Μόλις το 10% δηλώνει ότι έχει δουλέψει ή δουλεύει σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ