Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Διαπιστώσεις χωρίς αντίκρισμα και υπόκλιση στην αντεργατική πολιτική

Για τη σωτηρία του συστήματος ενδιαφέρεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Την ετήσια Εκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ παρουσίασε χτες η Συνομοσπονδία και από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος επιχείρησε τον γνωστό του αποπροσανατολισμό, καταλογίζοντας στην πολιτική ηγεσία της χώρας «ότι υπολείπεται των ιστορικών στιγμών» και πως η ευρωπαϊκή ηγεσία «είναι άτολμη» και «αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κρίση», την οποία χαρακτήρισε «κρίση χρέους και θεσμική»!Τοποθέτηση που συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και σπέρνει αυταπάτες υποταγής των εργαζομένων στο σύστημα, στο όνομα μίας εκ νέου καπιταλιστικής ανάπτυξης σαν και αυτήν που έφερε την κρίση!

Μόνο που και στην κυβέρνηση και στην τρόικα δε λείπει η τόλμη. Και οι δύο, με τη συμπαράσταση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, αλλά για λογαριασμό του κεφαλαίου. Περίτρανα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το επιβεβαίωσε και τις τελευταίες ημέρες, όταν έσπευσε να χαιρετίσει την υπογραφή συμφωνίας στον ΟΤΕ με την οποία μειώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων κατά 11% μεσοσταθμικά την επόμενη τριετία, την ίδια στιγμή που το ΙΝΕ στην Εκθεση ζητά να εγκαταλειφθούν τα επαναλαμβανόμενα προγράμματα λιτότητας, ενώ εκτιμά ότι την τελευταία τριετία το εργατικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20%. Προφανώς - και παρά τις διαπιστώσεις της Εκθεσης - η ΓΣΕΕ κρίνει ότι υπάρχει περιθώριο και για μεγαλύτερη μείωση των μισθών για να στηρίζει μια τέτοια συμφωνία.

Οσον αφορά στην ίδια την Εκθεση, οι συντάκτες της διαπιστώνουν ότι οι συνταξιούχοι πλήρωσαν ήδη μέσω των περικοπών 2 δισ. ευρώ και σε αυτά θα προστεθούν ακόμα 4 δισ. μέχρι το 2015, ενώ ο Σ. Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ, εκτίμησε ότι οδηγούμαστε σε ένα νέο Συνταξιοδοτικό με το οποίο ο συνταξιούχος θα λαμβάνει καθ' όλη τη διάρκεια της συνταξιοδότησης συνολικό ποσό συντάξεων μικρότερο απ' αυτό που θα έχει καταβάλει ως εισφορές. Εκτίμησε ότι επέρχεται κραχ στην αγορά εργασίας αφού πέρα από την αύξηση της ανεργίας κατά 95% την τριετία (Μάρτης 2008 - Μάρτης 2011), η απασχόληση μειώθηκε για πρώτη φορά μετά το 1991, ενώ την επόμενη δεκαετία θα δημιουργηθούν μόλις 107.000 θέσεις εργασίας αντί των 450.000 θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία που πέρασε.

Ενας από τους παράγοντες που εντείνουν το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι η χαμηλή άμεση φορολογία που ανέρχεται μόλις στο 6% του ΑΕΠ, όταν στις ΗΠΑ και στην ΕΕ των «27» είναι το διπλάσιο (12% του ΑΕΠ), η φορολόγηση των εισοδημάτων του κεφαλαίου ανέρχεται στο 16%, όταν κατά μέσο όρο ο συντελεστής φορολόγησης στην ΕΕ είναι 25%. Την ίδια στιγμή τα έσοδα από άμεσους φόρους ως ποσοστό του συνόλου των φορολογικών εσόδων αυξήθηκαν από το 56% το 2009 στο 60% το 2010, αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων αυξήσεων του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ